Kuvat: Hylätyt ja tuhotut stadionit ovat surullinen osa olympiahistoriaa

GettyImages-453209374
Talouskriisin kurittamassa Kreikassa hylätyt olympia-areenat raunoituivat alle kymmenessä vuodessa.2014 Getty Images
Julkaistu 04.08.2016 07:11
Toimittajan kuva

Janne Itkonen

janne.itkonen@mtv.fi

Monet suurten urheiluhetkien näyttämöinä toimineet olympia-areenat jäävät kisojen jälkeen vaille käyttöä ja huolenpitoa ja toimivat nykyään surullisina muistomerkkeinä aikaisemmasta suuruudestaan.

Olympiakisoissa lajivalikoima on valtava ja suorituspaikkoja tarvitaan myös pienempiin ja eksoottisiin lajeihin, kuten esimerkiksi beach volleyhin ja baseballiin. Näille löytyy harvemmin järkevää käyttöä kisojen jälkeen.

Nopeimman rapistumisen ovat kokeneet Ateenan 2004 olympialaisten areenat. Ensimmäiset modernit olympiakisat järjestettiin Ateenassa vuonna 1896 ja 108 vuotta myöhemmin kisat palasivat olympia-aatteen syntysijoille. Kisaisännyyden arvioidaan maksaneen Kreikalle jopa yhdeksän miljardia euroa, kun suurin osa kisapaikoista rakennettiin varta vasten kisoja varten. Kreikka syöksyi myöhemmin talouskriisiin ja 10 vuotta kisojen jälkeen suuri osa olympia-areenoista rapistuu hylättyinä rahanpuutteen vuoksi.

Ateenan hylätyt olympianäyttämöt

Atlantan kisapaikoilla vaihtelevat kohtalot

Modernien olympialaisten 100-vuotisjuhlia vietettiin 20 vuotta sitten Atlantassa Yhdysvalloissa. Osa kisapaikoista toimii edelleen erilaisessa käytössä. 85 000 -paikkainen olympistadion muutettiin 50 000 katsojan kotistadioniksi baseball-joukkue Atlanta Bravesille. Seura on muuttamassa uudelle stadionille vuonna 2017, joten stadionin tulevaisuus on ilmassa. Olympialaisten tennis- ja maahockeystadionit kokivat karumman kohtalon, molemmat ovat edelleen pystyssä mutta hylättyinä ja vandalisoituina.

Atlantan 1996 olympiapaikat 20 vuotta myöhemmin

Sarajevo – olympianäyttämöstä sotatantereeksi

Yksi surullisimmista olympiaraunioista löytyy Sarajevosta, jossa kilpailtiin talviolympialaiset 1984. Vain kahdeksan vuotta kisojen jälkeen Jugoslavian sosialistinen liittotasavalta oli hajonnut ja Sarajevon kaupunki jäi lähes neljä vuotta kestäneen piiritysten ja pommitusten kohteeksi. 25 kilometrin päässä Sarajevosta sijaitsevan Igman-vuoren kisapaikat toimivat kaupunkia pommittaneen serbitykistön tukikohtina. 

Kaksikymmentä vuotta sodan jälkeen sammalta kasvavat mäkihyppytornit ja kelkkaradat raunioituvat kaikessa hiljaisuudessa.

Sarajevon 1984 jäänteet