Vilja Eerikan äidin ja tyttöä tutkineen lääkärin näkemykset tytön hiustenlähdöstä ovat kaukana toisistaan.
Äitienpäivänä 2012 murhatun Vilja Eerikan virkarikosoikeudenkäynnissä arvioidaan sitä, olisiko syytteessä olevien lääkäreiden pitänyt ymmärtää tytön hiustenlähdön olevan väkivallan seurausta.
Kokenut koululääkäri kertoi eilen oikeudessa, miten hän tutki Vilja Eerikaa hiustenlähdön vuoksi.
- Tein testin ja hiuksia lähti käteeni useita eri kohdista, lääkäri kertoi oikeudessa.
Hän kertoi, että lapsen runsas hiustenlähtö voi johtua esimerkiksi vitamiininpuutteesta. Hän kertoi, ettei päänahassa ollut kaljuja laikkuja tai muita ruhjeita.
- Minulle ei tullut mieleen ainakaan pahoinpitelyä.
Äiti: Kuvat todistavat hiustenlähdön
Oheiset kuvat ovat Vilja Eerikan äidin oikeudelle luovuttamia uusia todisteita, jotka syyttäjä liitti äidin toivomuksesta osaksi oikeudenkäyntimateriaalia.
Syyttäjän mielestä esimerkiksi tyttöä tutkineen koululääkärin olisi tullut ymmärtää tehdä hiustenlähdön ja tytön mustelmien perusteella lastensuojeluilmoitus pahoinpitelystä.
Äiti kertoi aiemmin oikeudessa, miten pelästyi kesällä 2011 nähtyään Vilja Eerikan huvenneen poninhännän.
- Olin aina ollut ylpeä (tytön hiuksista) ja sanonut, että näitä sinulta ei ainakaan kukaan vie. Nyt hiuksissa oli ihan sellaisia laikkuja.
Hiustenlähdön lisäksi koululääkäri tutki tytön mustelmia. Hän totesi oikeudelle, että niille oli aina olemassa luonnollinen selitys, kuten tytön sählyharrastus.
Koululääkäri tutki tyttöä kolmasti ensimmäisen luokan aikana. Myös Valvira on katsonut, että koululääkäri laiminlöi velvollisuutensa tehdä lastensuojeluilmoituksen.
Lääkäri kiisti syyllistyneensä rikokseen. Oikeus kuulee myöhemmin asiassa asiantuntijatodistajana myös toista lastenlääkäriä, joka tekee hiustenlähdöstä todennäköisesti oman arvionsa.
Hiustenlähtöä vaikea tutkia
Myös lasten pahoinpitelyjä tutkinut lastenkirurgian ylilääkäri Willy Serlo Oulun yliopistollisesta sairaalasta pitää kummallisena, ettei tytön kohtelusta ole tehty missään vaiheessa rikosilmoitusta.
- Tämä on surullinen esimerkki siitä, että liian harvoin pieniin lapsiin kohdistuvat rikokset etenevät poliisitutkintaan. Ne jäävät jonnekin matkan varrelle.
Hän ei kuitenkaan halua tarkemmin ottaa kantaa tapaukseen, jota hän ei lehtiotsikoita tarkemmin tunne. Yleisesti lasten mustelmat tai hiustenlähtö on vaikea diagnosoida väkivallasta johtuvaksi. Mitään varmaa ei voi sanoa.
- Joillakin nuorilla irtoaa hiuksia hyvinkin pienestä, vaikka harjaamisesta. Ainoastaan jos päänahka on mennyt vereslihalle, siitä pystyy päättelemään jotain käytetystä väkivallasta.
Myöskään mustelmista ei voida millään lääketieteen keinolla sanoa, että kyse olisi varmasti pahoinpitelystä.
- Tiettyjä vammoja, esimerkiksi alle 2-vuotiaan lapsen useita murtumia, voidaan pitää melko varmasti väkivallalla aiheutettuina.
Toisaalta Serlo muistuttaa, ettei rikoksen selvittäminen ole lääkärin tai sosiaalityöntekijän tehtävä, vaan rikosta epäiltäessä on oltava herkästi poliisiin yhteydessä.