Vantaan käräjäoikeudessa on alkanut tänään poikkeuksellisen laajan muuntohuumejutun käsittely. Juttua käsitellään syyskuun lopulle asti.
- Tämä on ensimmäinen Suomessa käsiteltävä iso muuntohuumeita koskeva oikeudenkäynti. Normaalistihan me käsittelemme perinteisempiä huumeita, kuten amfetamiinia ja marihuanaa koskevia juttuja, sanoo kihlakunnansyyttäjä Anna-Riikka Ruuth.
Espanjan Aurinkorannikolla asuneiden suomalaisten epäillään järjestelleen Suomeen yli 16 kiloa erittäin vaarallisia mdpv- ja alfa-pvp -huumeita. Heidän epäillään ensin tilanneen huumeet Kiinasta Espanjaan ja järjestäneen sitten aineita pienemmissä erissä Suomeen.
Alfa-pvp ja mdpv
- Sekä alfa-pvp että mdpv ovat stimulantteja, jotka muistuttavat vaikutukseltaan amfetamiinia. Ne ovat kuitenkin tavallista amfetamiinia vahvempia, jolloin niiden käyttöannokset ovat merkittävästi pienempiä.
- Molemmat on Suomessa luokiteltu erittäin vaarallisiksi huumausaineiksi. Alfa-pvp muuttui lainsäädännössä huumeeksi joulukuun lopussa 2013, mdpv on ollut huumausaine vuodesta 2010 alkaen.
- Terveysviranomaiset ovat olleet huolissaan huumeista, koska ne saattavat aiheuttaa muun muassa aggressiivisuutta ja psykoottisuutta. Lisäksi yliannostuksen vaara on erittäin suuri.
Keskusrikospoliisin arvion mukaan liigan tavoittelema rikoshyöty oli useita miljoonia euroja. Esimerkiksi alfa-pvp:n arvo katukaupassa on 150 000-200 000 euroa kilolta, kun se Kiinasta tilattaessa kilo maksaa noin 2 000 euroa.
Syyskuun lopulle kestävässä oikeuskäsittelyssä on kaikkiaan yli 40 vastaajaa, joista Aurinkorannikon pääsyytettyjä on kuusi. Muita vastaajia epäillään esimerkiksi huumeiden tilaamisesta tai kuljettamisesta Suomeen.
- Kyseessä on siinä mielessä poikkeuksellinen huumejuttu, että kaikki epäillyt ovat Suomen kansalaisia. Iältään pääsyytetyt ovat noin 40-50-vuotiaita ja suurimmalla osalla on aiempaa huumerikostaustaa, sanoo rikoskomisario Hannu Jämsä keskusrikospoliisista.
Pääepäillyille vaaditaan useiden vuosien vankeusrangaistuksia, yhdelle kymmenen vuoden rangaistusta. Hän, kuten valtaosa muistakin kiistää syytteet täysin.
- Voi kysyä, onko esitetty ylipäätään mitään sellaista todistelua, jolla voisi poissulkea mitään. Näytöstä ikäänkuin puuttuu paljon yhdistäviä tekijöitä ja asiat jäävät tarinankerronnan varaan. Oikeudellisessa keskustelussa sellaiselle tarinankerronnalle ei voi antaa näyttöarvoa, kritisoi syytetyn avustaja, asianajaja Tuomas Turunen.
Huumeita postikortissa
Juttua yhteistyössä tutkineet krp, Tulli ja Helsingin poliisilaitos saivat huumeita takavarikkoon kaikkiaan kolme kiloa. Eriä jäi kiinni esimerkiksi lentotullissa, kun huumeita lähetettiin kirjeitse Espanjasta Suomeen.
Lisäksi suurempia eriä huumeita löydettiin muun muassa Espanjasta maarahtina lähettyyn matkalaukkuun pakatusta kengästä ja vuokra-autosta Turun satamassa.
Autossa huumeet oli piilotettu juomatölkkien sisään.
Huumeita toimitettiinkin Suomeen kolmella eri tavalla: kuljetusyritysten mukana, kuriireja käyttämällä tai postitse. Postilähetyksissä yleensä parikymmentä grammaa huumetta oli prässätty postikortin sisään.
Kuriireilla huumeet oli usein kätketty vaatteisiin tai kehon sisälle.
Yhteinen isku Espanjassa
Koko viime vuoden kestänyt tutkinta huipentui laajan poliisioperaatioon tämän vuoden tammikuussa.
- Teimme iskun yhdessä Malagan poliisin kanssa. Iskimme moniin paikkoihin yhtäaikaisesti ja mukana oli omia tutkijoitamme. Operaatiota suunniteltiin viikkojen ajan, Jämsä kertoo.
Juttua varten olikin perustettu Espanjan ja Suomen viranomaisten yhteinen tutkintaryhmä, jossa oli suomalaisedustajia Tullista ja krp:sta. Ryhmä on koko EU:n alueella historiallinen, koska kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun muuntohuumeisiin liittyvää rikoskokonaisuutta tutkitaan kansainvälisessä tutkintaryhmässä.
Jämsän mukaan yhteinen ryhmä helpotti tietojenvaihtoa ja suomalaispoliisien kielitaidosta oli selvää hyötyä.
- Koska kaikki epäillyt puhuivat suomea, selvää hyötyä oli esimerkiksi telepakkokeinojen osalta. Kun oli oma mies paikalla, ei esimerkiksi puheluja tarvinnut käännättää.
Espanjan esitutkintajärjestelmä eroaa Suomen vastaavasta siten, että poliisin sijaan esitutkintaa johtaa tutkintatuomari. Se teki tutkinnasta erilaista, mutta muuten Espanjan ja Suomen poliisilla oli Jämsän mukaan hyvin samanlaiset toimintatavat.
- Nyt on ainakin kokeiltu tämä touhu ja siitä on saatu hyviä kokemuksia. Todennäköisesti tällainen kansainvälinen yhteistyö jatkuu, Jämsä sanoo,