Mantaqa-jengiin kytketyt huumekäräjät alkoivat – syytettynä myös lakimies, jonka väitetään ostaneen piriä ja kärränneen huumerahaa Ruotsiin

Helsingin käräjäoikeudessa alettiin puida espoolaislähtöiseen Mantaqa-jengiinkin liitettyä huumerikosvyyhtiä.

Oikeusjuttu on laajahko. Käräjät alkoivat eilen maanantaina, ja oikeudessa käytettiin käytännössä koko istuntopäivä jutun syytteiden lukemiseen ja syytettyjen vastausten kuulemiseen. Syytettyjä on yhteensä 20 ja syytekohtia 61.

Syytteet pohjautuvat useamman poliisilaitoksen ja keskusrikospoliisin yhdessä tutkimaan kokonaisuuteen, jossa poliisi epäilee Suomeen tuodun kymmeniä kiloja kokaiinia ja jopa noin 100 kiloa amfetamiinia.

Poliisin näkemys on, että Suomessa aineita järjesteli eteenpäin useampi erillinen ryhmä. Yhden näistä epäiltiin olevan espoolaislähtöinen Mantaqa.

Poliisi arvioi aiemmin, että Mantaqa-jengi olisi ollut mukana pyörittämässä yhdeksää kokaiinikiloa ja yhtä amfetamiinikiloa.

Maanantaina julkiseksi tulleessa syyttäjän haastehakemuksessa Mantaqa-jengiä ei mainita nimeltä kertaakaan. Nyt alkaneen oikeusjutun syytettyjen joukossa on kuitenkin henkilöitä, jotka tiettävästi kytkeytyvät espoolaislähtöiseen ryhmään. He ovat kiistäneet tehneensä rikoksia, kuten pääosin muutkin jutun syytetyt.

Syyttäjä: Toimintaa ohjailtiin Ruotsista

Syyttäjän näkemys on, että huumeliigan toimintaa ohjaili Ruotsista käsin suomalaismies. Syytteiden mukaan mies järjesteli aineita Suomeen levitettäväksi muiden henkilöiden avustuksella. Mies on tämän kiistänyt.

Syytettyjen joukkoon mahtuu myös eräs lakimies, joka niin ikään kiistää syyllistyneensä mihinkään rikoksiin. Miestä syytetään muun muassa avunannosta törkeään huumausainerikokseen.

Syyttäjän mukaan mies on työnsä puolesta saanut vireillä olevista esitutkinnoista tietoja, joita hän on sitten välittänyt Ruotsissa huumeliigan toimintaa järjestelleelle miehelle, jotta tämä voisi paremmin hoitaa huumeiden maahantuontia ja levittämistä.

Syytteen mukaan mies myös kuljetti huumerahoja Ruotsiin 80 000 euron edestä.

Avunantosyytteen lisäksi miestä itseään syytetään törkeästä huumausainerikoksesta sekä ampuma-aserikoksesta. Syyttäjän mukaan mies hankki tai yritti hankkia 100 gramma amfetamiinia ja piti hallussaan 9-millistä pistoolia.

SkyECC-viestit keskiössä

Syytteistä käy ilmi, että viranomaiset pohjaavat väitteitään useiden syytettyjen tekemisistä SkyECC-viestipalvelun kautta saatuihin viesteihin. Näin on myös lakimiehen kohdalla.

SkyECC oli matkapuhelimeen asennettava viestialusta, jota pidettiin joissain piireissä turvallisena tapana vaihtaa viestejä ja pitää tietoliikenne viranomaisten tavoittamattomissa.

Eri maiden viranomaiset, myös Suomen, ovat kuitenkin tavalla tai toisella päässeet käsiksi palvelun kautta lähetettyihin viesteihin, ja niitä on hyödynnetty useammissa rikostutkinnoissa samoin kuten Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI:n ansaksi paljastuneen ANOM-viestisovelluksen kautta saatuja tietoja.  

Lakimies vetoaakin oikeudelle jättämässään vastauksessa siihen, että käräjäoikeus määräisi SkyECC-palvelun kautta hankittuja viestejä hyödyntämiskieltoon, mikä tarkoittaisi sitä, ettei viestejä voisi käyttää oikeudessa todisteena.

Vaatimustaan lakimies perustelee muun muassa sillä, että SkyECC-viestit ovat hänen mukaansa telekuuntelulla hankittuja viestejä. Telekuuntelusta pitäisi saada virallisen tuomioistuimen päätös ja sitä voisi suorittaa vain laissa säädetty suomalainen viranomainen, lakimies kirjoittaa oikeudelle lähettämässään vastauksessaan.

– Tässä tapauksessa telekuuntelulle ei ole ollut tuomioistuimen lupaa ja sitä ovat tehneet jotkin ulkomaalaiset tahot. Kyse on lainvastaisesti hankitusta todisteesta, lakimiehen vastauksessa seisoo.

Lakimiehen mukaan asia on käsiteltävä oikeudessa, koska syytteet koskevat vakavia rikoksia ja ilman viestejä mitään juttua ei hänen mukaansa olisi.

Huumevyyhtiä tullaan käsittelemään käräjäoikeudessa näillä näkymin yli 20 istuntopäivänä ensi vuoden helmikuuhun saakka.

Lue myös:

    Uusimmat