Helsingin käräjäoikeuden turvasalissa luettiin tänään syytteet kahdelletoista niin sanotun operaatio Greenlightin Etelä-Suomen haarassa. Huumeiden maahantuonti- ja jakeluorganisaatioita yhdistävälle miehelle syyttäjä vaatii 13 vuoden maksimirangaistusta muun muassa törkeistä huumausainerikoksista.
Muiden syytettyjen rangaistusvaatimukset vaihtelevat 2,5 vuodesta kahdeksaan vuoteen. Epäillyistä kuusi on edelleen vangittuna.
Erikoissyyttäjä Anna-Riikka Ruuthin mukaan kyse on kahden organisaation toiminnasta.
– Osittain huumeita on toimittanut Suomeen yksi organisaatio, jonka asioita käsitellään (oikeudessa) myöhemmin tulevaisuudessa. Ja sen jälkeen on tämä vastaanottava organisaatio, joka on levittänyt näitä huumausaineita Suomessa.
Syyttäjän mukaan Etelä-Suomen haarassa maahan tuotiin kokaiinia, amfetamiinia, ketamiinia ja marihuanaa. Tekijät ovat pääosin suomalaistaustaisia. Tekopaikkana on Helsinki, Vantaa, Tuusula ja Järvenpää.
Osa kokaiinista tuotiin Suomen Espanjasta kehonsisäisesti. Yksi epäillystä vangittiin kesäkuussa operaation aluksi poissaolevana, mutta hänet saatiin myöhemmin kiinni Espanjasta.
Lue myös: FBI:n johtamassa jättioperaatiossa uusia syytteitä – 12 ihmistä epäillään törkeistä huumerikoksista Etelä-Suomessa
Anom työllistää käräjäoikeuksia
Huumekaupoista sovittiin Anom-sovelluksen kautta, joka oli Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n virittämä puhelinansa. Viestittely luovutettiin alkuvuodesta keskusrikospoliisille, joka käynnisti asiassa useita rikostutkintoja. FBI:n jättioperaatiota on kutsuttu operaatio Greenlightiksi.
Ruuth on syyttäjänä myös useissa muissa Greenlight-operaation jutuissa. Jutut työllistävät vielä pitkään paitsi syyttäjää, myös oikeuslaitosta.
– Voin sanoa, että valtava työmäärä. Kyllä tässä tehdään töitä joka ikinen päivä ja pitkää päivää, että tämä operaatio saadaan hoidettua.
Juttuja istutaan istutaan hovioikeuksissa arvion mukaan vielä ainakin vuoden 2023 loppuun.
15 esitutkintaa vireillä
Isoin haara tulee käräjäoikeuden käsittelyyn ensi vuoden puolella. Esimerkiksi Pohjois-Suomessa on jo käsitelty 32 syytetyn juttua.
– Nyt on istuttu näitä pienempiä haaroja, koska meillä ei tällaisiin massiivisiin oikeudenkäynteihin ole resursseja. Olemme siis pilkkoneet tätä juttua niin paljon kuin olemme pystyneet.
Keskusrikospoliisin puolella Greenlight-operaatiota on johtanut rikoskomisario Kimmo Sainio. Tutkinnoissa ollaan hyvässä vauhdissa.
– Noin 15 esitutkintaa on jo mennyt tai menossa syyteharkintaan, eli hyvässä vaiheessa ollaan kokonaisuudessa.
Uudet tekijät tulleet tilalle
Sainion mukaan aika näyttää, millainen vaikutus massiivisella operaatiolla on ollut Suomen huumekauppatilanteeseen. Kesäkuun alussa toteutettu yhteiseurooppalainen operaatio näkyi huumausainekaupassa hetkellisesti.
– Jätevesitutkimuksissa on nähtävissä selvästi, että amfetamiinin ja kokaiinin osalta on pieni pudotus tullut tilastoon.
Ruuthin mukaan operaatiolla on ollut hetkellisesti selvä vaikutus Suomen huumetilanteeseen.
– Huumausaineiden saatavuus oli hetken aikaa katkolla kesän alussa, kun näitä kiinniottoja tehtiin ympäri Eurooppaa. Mutta se on ihan selvää, että kun kysyntää on, seuraavat tulokkaat tulevat tähän tyhjiöön tilalle. Eli huumekauppa kyllä jatkuu, vaikka paljon tekijöitä onkin saatu kiinni.
Nyt normaalitasolle jo palattu myös jätevesitutkimusten mukaan. Katukauppahinnoissa operaatio ei ole näkynyt.