Kuvat: Puoli tietä katosi – näin rajua tuhoa syntyi Japanin järistyksissä

34072991
AFP / Lehtikuva
Julkaistu 16.04.2016 18:00

MTV UUTISET – STT – AFP

Japanissa on jatkettu pelastustöitä maan eteläosaa vavisuttaneen maanjäristysten sarjan jäljiltä. Kyushun saarella on tapahtunut kahden päivän aikana kaksi voimakasta järistystä sekä useita jälkijäristyksiä. Järistyksissä on saanut surmansa kaikkiaan noin kolmekymmentä ihmistä.

Perjantaina sattuneessa maanjäristyksessä kuoli parikymmentä ja loukkaantui ainakin 470 ihmistä. Torstain voimakkaassa järistyksessä kuoli yhdeksän.

Pelastustöitä vaikeuttivat maanvyöryjen takia katkenneet kulkuyhteydet vuoristoisella seudulla sekä voimakas sade ja tuuli. Sadattuhannet ihmiset olivat lauantaina ilman sähköjä ja kymmeniltätuhansilta oli katkennut vesi.

Pääministeri Shinzo Abe kutsui koolle katastrofiviranomaisten kokouksen. Järistyksistä on pahiten kärsinyt Kumamoton maakunta. Aben oli määrä vierailla alueella torstaina iskeneen järistyksen jälkeen, mutta hän perui matkansa.

– Tärkeintä on nyt pelastaa henkiä. Tämä vaatii ripeitä toimia, Abe sanoi.

1:00img

Useiden pelätään jääneen loukkuun

Perjantain järistys aiheutti suuria maanvyörymiä, jotka hautasivat alleen taloja ja teitä. Maanvyöryjen lisäksi järistys aiheutti tulipaloja ja vaurioitti rakennuksia. 

Useiden ihmisten pelätään jääneen loukkuun. Viranomaiset kertovat, että tiedossa on lukuisia paikkoja, joissa ihmisiä on jäänyt vyörymien alle.

Japanin hallitus on määrännyt noin 20 000 sotilasta järistysalueelle avustamaan raivaus- ja pelastustöissä.

Järistysalueella sijaitsevassa Kumamotossa evakuoitiin järistyksissä vaurioitunut sairaala. Viranomaiset pelkäsivät, että sairaala romahtaa, jos uusia järistyksiä tapahtuu.

Paikallinen media kertoi, että Kumamoton lentoasema suljettiin katon romahdettua. Kyushun saarella sijaitsevan ydinvoimalan toimintaan järistys ei vaikuttanut.

Maanjäristyksiä sattuu Japanissa toistuvasti, mutta yleensä ne osuvat muualle kuin maan eteläosaan.  

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat