Nettikaupan kasvun myötä myös tuoteväärennösten liikkuminen Suomenkin rajojen sisäpuolelle on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti. Myös tavaroiden kuljettaminen osissa EU:n sisälle on lisääntynyt.
Tullin mukaan ennen vuotta 2012 ongelmana olivat konttitavarana tai kumipyöräliikenteessä eli rekkalasteissa tulleet väärennökset. Netti on kiilannut näiden ohi jo ajat sitten.
Tavaramerkin aitoutta voi olla mahdotonta erottaa kuvasta
Tulliylitarkastaja Riikka Pakkanen sanoo, että tilaajalle ikävän yllätyksen aiheuttanut väärennös on useimmiten rihkamaa, mutta liikkeellä on myös niin taitavasti tehtyjä väärennöksiä, että tavaramerkin haltijan tai aidon valmistajan on mahdoton erottaa valokuvasta, onko tuote heidän vai nyrkkipajan tuotantoa.
Tullilla ei ole tarkkoja tilastoja väärennetyn tavaran määrästä, mutta Pakkanen kertoo esimerkin elävästä elämästä.
– Olen itse seisonut joskus testimielessä postilinjastolla. Kun siinä linjalla kymmenisen minuuttia seisoo, niin kyllä sieltä semmoinen kymmenisen eri keikkaa ehtii kaivaa. Eli paketteja, joita pystyy epäilemään tuoteväärennöksiksi.
Postipaketteja otannalla
Tulli kohdistaa normaalisti toimenpiteitä tuoteväärennöksiin riskianalyysin perusteella. Postissa sellaista ei ole, ja väärennöksiä metsästetään kokemuksen avulla.
– Me pystymme päättelemään, että jaaha, paketti Kiinasta. Avataan. Sitten paketteja otetaan satunnaisotannalla ja katsotaan, onko tuote aito.
Väärentäjät ovat ajan hermolla
Ylitarkastajan mukaan on mahdoton eritellä, mitkä tavarat tai tuoteryhmät olisivat väärentäjien suosiossa. Paketeista löytyy vaikka mitä.
Pakkanen summaa, että se tuote, mikä on pinnalla muutenkin, sitä löytyy välittömästi myös väärennettynä.
– Kyse voi olla kosmetiikasta, kengistä tai pelikonsoleista. Viime aikoina meillä on ollut pysäytettynä muun muassa sähkökitaroita. Se voi olla mitä tahansa, Pakkanen laskeskelee.
Verkossa on olemassa sivustoja, jotka myyvät avoimesti esimerkiksi vanhojen design-huonekalujen väärennettyjä tai kopioituja versioita. Mallisuoja vanhenee tietyn ajan kuluttua, mutta Pakkasen mukaan näissä tapauksissa tarvitaan usein lakimiesten apua.
Osia ja hikipajoja
Yksi kasvava trendi on se, että EU-alueelle salakuljetetaan tuotteita osissa. Osat tulevat useissa paketeissa ja ne kootaan johonkin EU-maahan perustetussa pajassa. Näin hämätään viranomaisia
– Samalla tuotteiden mukana tulee työvoimaa vaikkapa Kiinasta. Tämä on johtanut samalla myös ihmiskaupan lisääntymiseen, Pakkanen muistuttaa.
Pakkanen sanoo, että nettiväärennöksiä voi yrittää välttää esimerkiksi tutustumalla yritykseen ja varsinkin sen verkkosivuihin. Sivut ja kuvat voivat olla täysin alkuperäisen kaltaiset.
– Sivustolla kerrottuun sähköpostiin kanattaa kiinnittää huomiota. Jos siellä on joku ilmaisposti, hälytyskellot soivat, Pakkanen summaa.