Ukrainan sodan tapahtumat 27. heinäkuuta

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa.

  • Ukraina iski kriittiseen siltaan Hersonin alueella
  • Turkissa avattiin yhteinen koordinointikeskus Ukrainan viljan viennille
  • Saksa toimittanut Ukrainaan raketinheittimiä ja haupitseja
  • Venäjä lähtee Kansainväliseltä avaruusasemalta vuoden 2024 jälkeen
  • Venäjän hyökkäys on käynnistänyt keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

MTV Uutisten sotaseuranta keskiviikkona 27.07.2022 päättyi. Voit seurata torstain tapahtumia täältä.

20.24: Venäjän ei uskota valtaavan Donbasia lähitulevaisuudessa

Länsimaiden virkamiehet eivät usko Venäjän onnistuvan Donbasin valtauksessa lähitulevaisuudessa, kertoo Guardian.

Venäjän ajatellaan menettäneen aloitekykynsä Donbasin taistelussa. Venäläisten ei kuitenkaan uskota "luovuttavan ja lähtevän kotiin". Heillä on Press Associationin raportin mukaan kyky "sopeutua ja mukauttaa toimintaansa".

17.14: HIMARS iskee kuin "kirurgi skalpellilla" – miksi ihmeessä USA on antanut raketinheittimiä Ukrainalle niin vähän?

Yhdysvaltain lahjoittamat pitkän kantaman päähän tarkasti osuvat HIMARS-raketinheittimet saapuivat Ukrainaan heinäkuun alussa. Asejärjestelmän ylistys on sen jälkeen ollut jotakuinkin tauotonta.

Ukraina on tuhonnut HIMARSeilla viitisenkymmentä Venäjän ammusvarastoa, sanoi puolustusministeri Oleksiy Reznikov pari päivää takaperin The Kyiv Independentin mukaan. Lukua ei ole vahvistettu, mutta länsimaiden arviot ovat olleet samansuuntaisia.

Reznikov kuvailee HIMARS-miehistöjen iskevän kohteisiinsa kuin "kirurgi skalpellilla". Jopa Venäjä-mieliset sotakommentaattorit ovat olleet raketinheittimistä huolissaan, eikä Kremlin ulkoministeri Sergei Lavrovkaan ole jättänyt niitä huomiotta.

Lue lisää aiheesta täältä.

16.37: Ukraina onnistui vahingoittamaan kriittistä siltaa Hersonin alueella 

Ukraina on onnistuneesti vahingoittanut Dnepr-joen ylittävää erittäin tärkeää Antonivskyin siltaa, kertovat useat lähteet.

Venäläinen uutistoimisto Tass vahvisti yöllä sillan saaneen useamman osuman. Venäjän miehityshallintoa Hersonissa edustava Kirill Stremousov sanoi Tassille, että silta ei ole tuhoutunut, mutta se on suljettu kaikelta liikenteeltä.

Hersonin alueen tapahtumia seuraavalla Telegram-kanavalla jaettiin iskun jälkeen videomateriaalia, joka näytti sillassa ammottavia aukkoja.

Myös ukrainalainen Igor Girkin -pseudonyymiä käyttävä sotabloggari jakoi ilmakuvaa, joka näytti mustuneen osumakohdan sillan eteläpäädyssä.

BBC:n toimittaja Paul Adams jakoi videon sillalta Twitterissä.

16.23: Ukrainan laivasto: kolmessa Mustanmeren satamassa aloitettu valmistelut viljatoimituksia varten

Ukrainan laivasto on vahvistanut, että Odessan, Tšornomorskin ja Pivdenyn satamissa on aloitettu valmistelut viljatoimituksia varten. 

Laivasto tiedotti asiasta Facebookissa.

14.52: Turkissa avattiin yhteinen koordinointikeskus Ukrainan viljan viennille

YK ja Turkki avasivat tänään Venäjän ja Ukrainan kanssa Istanbulissa yhteisen keskuksen Mustallamerellä kulkevien viljakuljetusten koordinoimiseksi.

Keskuksen vihki käyttöön Turkin puolustusministeri Hulusi Akar tiedotusvälineiden läsnä ollessa.

Keskuksesta sovittiin perjantaina, kun YK ja Turkki neuvottelivat sotaa käyvien Ukrainan ja Venäjän kanssa sopimuksen viljatoimitusten turvaamiseksi meriteitse.

YK arvioi, että noin 50 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa on alkanut kärsiä nälänhädästä Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Viljan hinta laski huomattavasti tunteja sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.

14.00: Euroopan unionin tuomioistuin vahvisti venäläiskanavan lähetyskiellon 

Euroopan unionin tuomioistuin Luxemburgissa on vahvistanut venäläiskanavan RT Francen lähetyskiellon.

Venäjän valtion omistama RT-kanava oli valittanut kiellosta, joka on osa EU:n pakotteita Venäjälle sen hyökättyä Ukrainaan.

Tuomioistuin totesi lausunnossaan pakotteiden olevan väliaikaisia sekä "asianmukaisia ja välttämättömiä" sodan aikana ja että RT France ei kyennyt todistamaan raportoivansa sodasta tasapainoisesti.

Vastauksena Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi Venäjän aikovan nyt ryhtyä "vastaavanlaisiin painostustoimiin" Venäjällä työskenteleviä länsimaisia tiedotusvälineitä kohtaan.

–  Tietenkin ryhdymme vastaaviin painostuskeinoihin maassamme toimivia länsimaisia ​​tiedotusvälineitä kohtaan, Peskov sanoi toimittajille.

–  Emme myöskään anna heidän työskennellä maassamme, hän lisäsi.

Peskovin mukaan "eurooppalaiset tallaavat omia ihanteitaan".

Venäjän hyökättyä Ukrainaan Venäjän parlamentti on hyväksynyt uusia tiukkoja lakeja median toiminnan rajoittamiseksi.

Ukrainan sodan ja Venäjän asevoimien toimien arvosteleminen voi johtaa pitkiin vankeusrangaistuksiin. Monet ulkomaiset toimittajat ovat lähteneet Venäjältä sen jälkeen, kun Venäjä otti käyttöön jopa 15 vuoden vankeustuomion Venäjän armeijaa koskevien "valeuutisten" levittämisestä.

12.42: Ensimmäiset viljakuljetukset liikkeelle vielä tällä viikolla

Turkkilainen viranomaislähde kertoi Reutersille, että ensimmäisten viljakuljetusten odotetaan lähtevän Mustanmeren satamasta vielä tällä viikolla.

Venäjä ja Ukraina allekirjoittivat perjantaina sopimuksen, jolla viljan ja lannoitteiden vienti avataan uudelleen kansainvälisen elintarvikekriisin helpottamiseksi.

Istanbulissa sijaitseva yhteinen koordinointikeskus (JCC) valvoo lähtöjä kolmesta Ukrainan satamasta.

– Se ei vie kuin muutaman päivän. Näyttää siltä, että ensimmäiset viljat lastataan tällä viikolla, jonka jälkeen vienti voi alkaa, turkkilainen viranomainen kertoi Reutersille.

Sopimus vaarantui lähes välittömästi allekirjoittamisen jälkeen, kun Venäjä ampui ohjuksia Odesan satamaan.

Sekä Venäjä että Ukraina ovat kuitenkin sanoneet, että ne aikovat jatkaa sopimusta, joka on ensimmäinen merkittävä diplomaattinen läpimurto kuusi kuukautta kestäneessä hyökkäyssodassa.

09.12: HS: Useampi kuin joka kolmas suomalainen huolissaan Venäjän uhasta

Suomalaisista useampaa kuin joka kolmatta huolestuttaa Venäjän poliittinen ja sotilaallinen uhka. Asia selviää Helsingin Sanomien julkaisemasta tuoreesta mielipidekyselystä.

Kyselyssä vastaajille annettiin useampia vaihtoehtoja ja kysyttiin, mikä heitä erityisesti huolestuttaa. Vastaajista 37 prosenttia antoi vastaukseksi Venäjän uhan. Vastaajista 34 prosenttia puolestaan valitsi isoimmaksi huolenaiheekseen energian hinnannousun.

Seuraavaksi eniten suomalaisia huolestuttaa kyselyn perusteella ilmastonmuutos ja ympäristöongelmat. Tämän ykköshuolekseen valitsi vastaajista suurin piirtein joka neljäs eli 24 prosenttia. (STT)

05.08: Ensimmäinen venäläisjuna saapunut Kaliningradiin

Sementtiä kuljettanut venäläisjuna saapui eilen Venäjälle kuuluvaan Kaliningradiin, kertoo Kaliningradin kuvernööri Anton Alihanov. Hän kertoi venäläiselle uutistoimisto Tassille, että juna on ensimmäinen Venäjältä sen jälkeen, kun Liettua salli jälleen sen halki tehtävät kuljetukset Venäjältä Kaliningradiin.

Itämeren rannikolla Liettuan ja Puolan välissä sijaitsevan Kaliningradin vienti suljettiin kesäkuussa osana EU:n pakotteita Venäjää vastaan. Euroopan komissio kuitenkin linjasi aiemmin tässä kuussa, että Liettualla on velvollisuus sallia aseita lukuun ottamatta kaikkien pakotelistalla olevien tuotteiden kulku Venäjän ja Kaliningradin erillisalueen välillä. (STT)

TIISTAIN UUTISIA UKRAINASTA

21.35: Zelenskyin johtajuutta kunnioitettiin palkinnolla

Iso-Britannian pääministeri Boris Johnson luovutti tiistaina Ukrainan presidentille Volodymyr Zelenskyille hänen johtajuuttaan kunnioittavan palkinnon Downing Streetillä järjestetyssä seremoniassa, johon Zelenskyi osallistui virtuaalisesti. Asiasta uutisoi CNN.

Johnson vertasi Zelenskyiä toisen maailmansodan aikaiseen Britannian pääministeriin Winston Churchilliin.

– Presidentti Zelenskyi on kohdannut yhtä vakavan johtajuuskokeen kuin Churchill, Johnson sanoo. 

17.25: Die Welt: Saksa toimittanut Ukrainaan raketinheittimiä ja haupitseja 

Saksalainen Die Welt uutisoi tiistaina Saksan toimittaneen kolme MARS II -raketinheitintä sekä kolme Panssarihaupitsi 2000 -tykistöjärjestelmää lisää. Asiasta Die Weltille kertoi sosiaalidemokraattinen puolustusministeri Christine Lambrecht

Lisäksi Die Weltin mukaan Saksan aiemmin lupaamista kolmestakymmenestä Gepard-ilmatorjuntatankista viisi toimitettiin perille maanantaina.

Aseet ovat peräisin Saksan armeijan varastoista.

MARS II on eurooppalainen, paranneltu versio suomessakin käytössä olevasta M270-raketinheittimestä, kertoo laitteiston valmistaja Krauss-Maffei Wegmann. (STT)

16.25: Venäjä lähtee Kansainväliseltä avaruusasemalta vuoden 2024 jälkeen

Venäjä aikoo jättää Kansainvälisen avaruusaseman (ISS) vuoden 2024 jälkeen täytettyään velvoitteensa. CNN:n mukaan venäläisen avaruusjärjestön Roskosmoksen uusi johtaja Yuri Borisov kertoi asiasta Venäjän presidentille Vladimir Putinille tiistaina kokouksessa. 

Borisov on sanonut Venäjän perustavan oman avaruusasemansa.

Reutersin tietojen mukaan NASA ei ole kuitenkaan saanut asiasta virallista ilmoitusta Venäjältä.

Kansainvälinen avaruusasema ISS on Kanadan, Euroopan, Yhdysvaltojen, Japanin ja Venäjän yhteinen avaruushallinnon hanke.

16.07: Turkin presidentti vierailee Venäjällä elokuussa

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan matkustaa Venäjälle yhden päivän vierailulle 5. elokuuta. Erdoğan vierailee Sotšissa. 

Reutersin mukaan Turkin presidentin kanslia ei ole kertonut matkasta vielä tarkempia tietoja.

Lue myös:

    Uusimmat