HIMARS iskee kuin "kirurgi skalpellilla" – miksi ihmeessä USA on antanut raketinheittimiä Ukrainalle niin vähän?
Yhdysvaltain lahjoittamat pitkän kantaman päähän tarkasti osuvat HIMARS-raketinheittimet saapuivat Ukrainaan heinäkuun alussa. Asejärjestelmän ylistys on sen jälkeen ollut jotakuinkin tauotonta.
Ukraina on tuhonnut HIMARSeilla viitisenkymmentä Venäjän ammusvarastoa, sanoi puolustusministeri Oleksiy Reznikov pari päivää takaperin The Kyiv Independentin mukaan. Lukua ei ole vahvistettu, mutta länsimaiden arviot ovat olleet samansuuntaisia.
Reznikov kuvailee HIMARS-miehistöjen iskevän kohteisiinsa kuin "kirurgi skalpellilla". Jopa Venäjä-mieliset sotakommentaattorit ovat olleet raketinheittimistä huolissaan, eikä Kremlin ulkoministeri Sergei Lavrovkaan ole jättänyt niitä huomiotta.
– HIMARSin vaikutuksen ehkä tärkein seikka on, että sen avulla Ukraina on voinut sotia kuten se haluaa eli "syövyttävää strategiaa" käyttäen. Ukraina hyökkää Venäjän heikkouksiin, kirjoittaa australialainen kenraalimajuri evp. Mick Ryan Engelsberg Ideas -sivustolle.
Tarkemmin Ryanin kuvailemasta ja Ukrainan käyttämästä syövyttävästä strategiasta voit lukea täältä.
Miksi vain parikymmentä HIMARSia?
Ukrainaan on nyt saapunut toistakymmentä HIMARSia. Yhteensä Yhdysvallat ja sen liittolaiset ovat luvanneet toimittaa niitä "yli kaksikymmentä", sanoi Yhdysvaltain asevoimien komentaja, kenraali Mark Milley viime viikolla tiedotustilaisuudessa.
Raketinheittimien iskuvoiman huomioiden on kyselty, miksi Yhdysvallat on antanut HIMARSeja näennäisesti varsin kitsaasti.
Sille on syynsä, kirjoittaa Yhdysvaltain Euroopan joukkojen entinen komentaja, kenraaliluutnantti evp. Mark Hertling Twitterissä.
– Niitä ei ole niin paljoa olemassa ja miehistöjen koulutus vie aikaa, Hertling toteaa.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
Julkisten tietojen mukaan HIMARSeja on valmistettu noin 500 kappaletta. Noin 200 ukrainalaissotilasta puolestaan on saanut HIMARS-koulutuksen, sanoo Yhdysvaltain asevoimien komentaja Milley.
Ukrainalle luvatut parikymmentä HIMARSia tuntuvat kuitenkin aika pieneltä luvulta, jos niitä kerran on valmistettu 500.
– HIMARSeja ei ole kaupan hyllyllä vapaasti saatavilla. Lähes kaikki niistä ovat armeijan yksiköiden mukana ja niitä tarvitaan valmiussuunnitelmia varten, Hertling kirjoittaa.
Toisin sanoen Yhdysvallat haluaa varmistaa, että jos maan armeijan joukot tarvitsevat tehonsa todistaneita aseita, ei niistä ole pulaa.
Ohjuksia kuluu tuhansia kuukaudessa
Toinen Hertlingin esille nostama näkökulma liittyy HIMARSien ampumien rakettien lukumäärään.
HIMARS-raketinheittimillä voidaan ampua monenlaisia ohjuksia, joiden kantama on jopa 300 kilometriä. Ukrainalla on käytössään ohjuksia, joiden pisin "realistinen maksimikantama" on sotilasprofessori Marko Palokankaan mukaan noin 84 kilometria.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
– Ukrainalla on nyt 16 HIMARSia (25. heinäkuuta). Jokainen niistä ampuu vähintään 12 ohjusta per päivä. Kuusitoista kertaa kaksitoista on 192 ohjusta per päivä, Hertling sanoo.
Hertlingin lukuja käyttäen Ukraina ampuu siis tasaisella tahdilla kuukausittain sillä käytössä olevilla HIMARSeilla noin 5 800 ohjusta.
– Kyllä, Yhdysvalloilla on varastoissaan tarkkoja ja "älykkäitä" ohjuksia, mutta valmistaja tekee niitä vuosittain noin 9 000, Hertling sanoo.
– Puolustusministeriömme ja muiden aseapua antavien valtioiden täytyy miettiä, kuinka suuren riskin otamme antaessamme Ukrainalle yhä suuremman osan "älykkäästä" aseistuksestamme, Hertling jatkaa.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
Niin sanotut älykkäät ohjukset löytävät kohteeseensa esimerkiksi GPS:n avulla. Vastakohtana tälle on vaikkapa perinteinen tykinammus, jota ei voida enää ohjata laukaisun jälkeen.
– Entä jos (Yhdysvallat) lähitulevaisuudessa kohtaa tämän (Venäjän) tai toisen vihollisen konfliktissa?, Hertling kysyy.
Hertling muistuttaa, että hän on 100 prosenttisen varma, ettei vakinaisesta palveluksesta jo poistuneella kenraalimajurilla ole tietoa kaikista seikoista, jotka vaikuttivat annettujen HIMARSien määrään.
– Olen myös suhteellisen varma, että he, jotka sanovat "antakaa Ukrainalle kaikki, mitä se haluaa", eivät huomioi useita tärkeitä Yhdysvaltain kansalliseen turvallisuuteen liittyviä seikkoja, Hertling katsoo.
Uusimmat
-
07:36
Kaapelivaurio puhuttaa Itämerellä, näin Nato valvoo sen pohjaa: "Löysimme 13 miinaa" – MTV Freezing Winds -sotaharjoituksessa
-
07:26
EK5: Draamaa mestaruustaistelussa! Neuville katastrofin partaalla, Toyotakin ahtaalla – MTV seuraa
-
07:21
Rallin MM-taisto uusiksi? Thierry Neuville pelkäsi pahinta
-
07:17
Lauri Markkanen nakutti kentän parhaat pisteet – Jazz hävisi
-
07:10
Ilokaasun päihdekäytön torjumiseen kaavaillaan uusia rajoituksia: "Jotain pitää tehdä"
-
06:54
Valtteri Bottakselle pamahti rangaistus
-
06:54
Parempi kuin Ronnie O'Sullivan – tällaista snookerpelaajaa ei ole nähty
-
06:53
Nelostie poikki Heinolassa, sähköttä lähes 12 000 taloutta – MTV seuraa Jari-myrskyä
-
06:44
Kiistanalaisilla maksumuistutuksilla tienaavalle kirjakaupalle takaisku oikeudessa
-
06:40
Nato: Venäjän ohjusisku Ukrainaan ei vaikuta sodan kulkuun
-
06:32
Black Friday -petkuttajat ovat jo liikkeellä – näin tunnistat huijaussivustot
-
06:25
Mikko Rantanen iski jälleen – kiekko pomppi onnekkaasti
-
06:22
Kausiennuste yltää jopa kolmen kuukauden päähän – kuinka luotettavasti sää voidaan tietää?
-
06:13
Konkursseissa syntyi 2000-luvun ennätys, mutta siinä on myös jotain hyvää: "Kuin sade Suomen kesässä"
-
06:02
Näin karuilla välineillä suomalaisten hampaita ennen hoidettiin – yksi toimenpide yhä ennallaan
-
05:55
HIFK:n uusi hankinta suorana: turhautui Tapparan ratkaisuun – eteen tuli valtava muutos
-
05:50
Trump valitsi uudeksi oikeusministerikseen Pam Bondin
-
05:40
Ainakin 60 lasta kaapattuna Suomesta – kaikki tapaukset eivät ehkä paljastu
-
05:38
Kaatunut rekka tukkii Nelostien Heinolassa molempiin suuntiin
-
00:14
Pentagon paljasti uutta tietoa Venäjän ohjuksesta – Putin: "Ei keinoja torjua"
-
Lataa lisää