Yhdysvaltain lahjoittamat pitkän kantaman päähän tarkasti osuvat HIMARS-raketinheittimet saapuivat Ukrainaan heinäkuun alussa. Asejärjestelmän ylistys on sen jälkeen ollut jotakuinkin tauotonta.
Ukraina on tuhonnut HIMARSeilla viitisenkymmentä Venäjän ammusvarastoa, sanoi puolustusministeri Oleksiy Reznikov pari päivää takaperin The Kyiv Independentin mukaan. Lukua ei ole vahvistettu, mutta länsimaiden arviot ovat olleet samansuuntaisia.
Reznikov kuvailee HIMARS-miehistöjen iskevän kohteisiinsa kuin "kirurgi skalpellilla". Jopa Venäjä-mieliset sotakommentaattorit ovat olleet raketinheittimistä huolissaan, eikä Kremlin ulkoministeri Sergei Lavrovkaan ole jättänyt niitä huomiotta.
– HIMARSin vaikutuksen ehkä tärkein seikka on, että sen avulla Ukraina on voinut sotia kuten se haluaa eli "syövyttävää strategiaa" käyttäen. Ukraina hyökkää Venäjän heikkouksiin, kirjoittaa australialainen kenraalimajuri evp. Mick Ryan Engelsberg Ideas -sivustolle.
Tarkemmin Ryanin kuvailemasta ja Ukrainan käyttämästä syövyttävästä strategiasta voit lukea täältä.
Miksi vain parikymmentä HIMARSia?
Ukrainaan on nyt saapunut toistakymmentä HIMARSia. Yhteensä Yhdysvallat ja sen liittolaiset ovat luvanneet toimittaa niitä "yli kaksikymmentä", sanoi Yhdysvaltain asevoimien komentaja, kenraali Mark Milley viime viikolla tiedotustilaisuudessa.
Raketinheittimien iskuvoiman huomioiden on kyselty, miksi Yhdysvallat on antanut HIMARSeja näennäisesti varsin kitsaasti.
Sille on syynsä, kirjoittaa Yhdysvaltain Euroopan joukkojen entinen komentaja, kenraaliluutnantti evp. Mark Hertling Twitterissä.
– Niitä ei ole niin paljoa olemassa ja miehistöjen koulutus vie aikaa, Hertling toteaa.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
Lue myös: Jopa Sergei Lavrov myöntää HIMARSin tehon ja vaatii lisävalloituksia – USA:n armeijan komentaja ei sanoja säästele ylistäessään Ukrainan raketti-iskuja
Julkisten tietojen mukaan HIMARSeja on valmistettu noin 500 kappaletta. Noin 200 ukrainalaissotilasta puolestaan on saanut HIMARS-koulutuksen, sanoo Yhdysvaltain asevoimien komentaja Milley.
Ukrainalle luvatut parikymmentä HIMARSia tuntuvat kuitenkin aika pieneltä luvulta, jos niitä kerran on valmistettu 500.
– HIMARSeja ei ole kaupan hyllyllä vapaasti saatavilla. Lähes kaikki niistä ovat armeijan yksiköiden mukana ja niitä tarvitaan valmiussuunnitelmia varten, Hertling kirjoittaa.
Toisin sanoen Yhdysvallat haluaa varmistaa, että jos maan armeijan joukot tarvitsevat tehonsa todistaneita aseita, ei niistä ole pulaa.
Ohjuksia kuluu tuhansia kuukaudessa
Toinen Hertlingin esille nostama näkökulma liittyy HIMARSien ampumien rakettien lukumäärään.
HIMARS-raketinheittimillä voidaan ampua monenlaisia ohjuksia, joiden kantama on jopa 300 kilometriä. Ukrainalla on käytössään ohjuksia, joiden pisin "realistinen maksimikantama" on sotilasprofessori Marko Palokankaan mukaan noin 84 kilometria.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
HIMARS-raketinheitin Ukrainassa.All Over Press
– Ukrainalla on nyt 16 HIMARSia (25. heinäkuuta). Jokainen niistä ampuu vähintään 12 ohjusta per päivä. Kuusitoista kertaa kaksitoista on 192 ohjusta per päivä, Hertling sanoo.
Hertlingin lukuja käyttäen Ukraina ampuu siis tasaisella tahdilla kuukausittain sillä käytössä olevilla HIMARSeilla noin 5 800 ohjusta.
– Kyllä, Yhdysvalloilla on varastoissaan tarkkoja ja "älykkäitä" ohjuksia, mutta valmistaja tekee niitä vuosittain noin 9 000, Hertling sanoo.
– Puolustusministeriömme ja muiden aseapua antavien valtioiden täytyy miettiä, kuinka suuren riskin otamme antaessamme Ukrainalle yhä suuremman osan "älykkäästä" aseistuksestamme, Hertling jatkaa.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Lue myös: Venäjän panssarinyrkki on osoittautunut panssarilapaseksi – ovatko Suomenkin miljoonien eurojen Leopard-tankit romurautaa?
Niin sanotut älykkäät ohjukset löytävät kohteeseensa esimerkiksi GPS:n avulla. Vastakohtana tälle on vaikkapa perinteinen tykinammus, jota ei voida enää ohjata laukaisun jälkeen.
– Entä jos (Yhdysvallat) lähitulevaisuudessa kohtaa tämän (Venäjän) tai toisen vihollisen konfliktissa?, Hertling kysyy.
Hertling muistuttaa, että hän on 100 prosenttisen varma, ettei vakinaisesta palveluksesta jo poistuneella kenraalimajurilla ole tietoa kaikista seikoista, jotka vaikuttivat annettujen HIMARSien määrään.
– Olen myös suhteellisen varma, että he, jotka sanovat "antakaa Ukrainalle kaikki, mitä se haluaa", eivät huomioi useita tärkeitä Yhdysvaltain kansalliseen turvallisuuteen liittyviä seikkoja, Hertling katsoo.
Lue myös: Venäjä julisti ennen sotaa pystyvänsä "sokeuttamaan" länsimaiden GPS-kaluston – vaisu lopputulos kiteytyy tähän kuvaan
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.