Noin 92 prosenttia Suomen uimavesistä on laadultaan erinomaista tai hyvää, kertoo Euroopan ympäristökeskuksen raportti.
Raportissa on arvioitu sekä sisämaalla että rannikolla sijaitsevien yleisten uimarantojen vesien laatua. Uimaveden laadultaan tyydyttävään eli alimpaan hyväksyttävään luokkaan tilastoitiin kahdeksan rantaa.
Kaikista raportoiduista Suomen uimarannoista vain kahdella uimaveden laatu on luokiteltu huonoksi.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoissuunnittelija Outi Zacheus kertoo, että Suomen tilanne on odotetustikin erinomainen.
– Suomessa on perinteisesti ollut hyvälaatuiset uimavedet, joten tämä ei sinänsä yllätä. Raportin mukaan tilanteemme on todella hyvä. Siinä seurataan nimenomaan suolistoperäisen saastumisen tilaa uimavesissä, mikä kuvastaa muun muassa jätevesien vaikutusta, Zacheus sanoo STT:lle.
Euroopan ympäristökeskuksen raportissa uimavesien laatu luokitellaan niillä rannoilla, joilla suolistoperäistä saastumista kuvaavien bakteerien määrää vedessä on seurattu säännöllisesti neljän uimakauden ajan.
Ympäristökeskuksen nyt julkaisema raportti pohjautuu uimakausiin 2016–2019.
Kyproksella, Itävallassa ja Maltalla parhaat uimavedet
Yksittäisten uimarantojen tiedot ovat saatavilla Euroopan ympäristökeskuksen verkkopalvelusta. Tietokantaan koottujen tietojen mukaan Kyproksella, Itävallassa ja Maltalla on suhteellisesti eniten uimavesiä, jotka luokitellaan erinomaisiksi.
Euroopan mittatasolla Suomen uimavedet ovat keskiarvoa laadukkaammat.
– Esimerkiksi Pohjoismaiden tilannetta vertaillessa Tanska on myös keskiarvon paremmalla puolella. Ruotsi puolestaan on vähän keskiarvon heikommalla puolella, kun vertaillaan erinomaisten uimavesien osuutta, Zacheus avaa.
Suomessa oli viime kesänä yhteensä 301 yleistä uimarantaa. Näistä 224 sijaitsi sisämaan vesistöjen äärellä ja 77 rannikolla. Uimavesistä 15 jäi ilman laadun luokkaa.
Näillä rannoilla veden laatua ei ole seurattu riittävän pitkään tai riittävän monella näytteellä.