Suolistobakteerit ja sinilevä pilaavat rantoja Helsingissä – tämä uimarin on syytä tietää

1:59imgYmpäristötarkastaja Jukka Kiesi kertoo, mitä uimareiden kannattaa nyt ottaa huomioon
Julkaistu 20.07.2023 16:57

LOTTA LAUTALA – MTV UUTISET

Suomessa uimarannat ovat yleisesti ottaen turvallisia ja uimavesien laatu on hyvä, mutta poikkeuksia kuitenkin on.

Itä-Helsingissä sijaitseva Ison Kallahden uimaranta on yksi niistä rannoista, joissa Helsingin kaupunki ei tänä kesänä suosittele uimista. 

Suositus rannalle on annettu ensimmäistä kertaa, kertoo ympäristötarkastaja Jukka Kiesi Helsingin kaupungilta. 

 Neljän edellisen uimakauden aikana on siinä määrin tullut huonoja näytetuloksia siellä täällä, että uimaranta on mennyt huonoon laatuluokkaan.

Näytetuloksissa huolta ovat herättäneet suolistoperäisten bakteerien pitoisuudet. Syytä kohonneilla pitoisuuksille ei ole vielä saatu selville. 

Helsingin kaupunki pyrkii selvittämään, mistä asia johtuu, jotta asia voidaan korjata. 

Lue myös: Se oli siinä! Uimavedet ovat tältä kesältä jo jäähtymässä: "Joku kävi jo kesäkuussa heittämässä kylmän kiven"

Näytetulosten perusteella myöskään Marjaniemen tai Rastilan uimarannoilla ei suositella uimista. 

Kiesi on luottavainen sen suhteen, että ainakin Ison Kallahden uimarannalla saadaan vielä tulevina kesinä uida tavalliseen tapaan. 

Tilannetta kuitenkin vaikeuttavat infrastruktuurin ja hulevesien lisääntyminen, jotka osaltaan nostavat suolistoperäisten bakteerien määrää vesissä.

Kumpi on vaarallisempaa, suolistoperäiset bakteerit vai sinilevä?

Suolistoperäisten bakteerien pitoisuudet eivät ole Ison Kallahden rannalla koholla koko aikaa. Veden laatua ei kuitenkaan voida taata, joten suositus on voimassa koko kesäksi. 

Kaikkia uimareita suositukset uimisen välttämisestä eivät ole karkottaneet pois.

– Sitä ei suositella, mutta tietysti jos on kuuma päivä ja vesi kutsuu uimaan, niin ymmärrän hyvin, että sinne halutaan mennä. Sen takia tiedotetaan, että ihmiset voivat itse tehdä ratkaisun. 

Suolistoperäisiä bakteereja todennäköisempi vaara uimarille on syanobakteeri eli sinilevä. Syynä on se, että levää esiintyy yleensä useampina päivinä peräkkäin. 

Tyypillisesti sinilevää on rannan tuntumassa, jossa viihtyvät erityisesti lapset ja lemmikit. Suolistoperäiset bakteeriesiintymät puolestaan ovat hyvin paikallisia sekä hetkellisiä. 

Ilmastonmuutoksen myötä merivedet lämpenevät, minkä odotetaan lisäävän sekä sinilevän että suolistoperäisten bakteerien kasvua vesissä. 

Lue myös: Suomeen lasahtaa nyt "hyvinkin räväkkä" sadealue - katso missä vettä tulee eniten

Vaisto pettää harvoin

Sinilevien esiintymistä seurataan yli 400 havaintopaikalla rannikkoseudulla, saaristossa ja sisävesillä.

Kuluneen kesän sinilevätilanne on vaihdellut sään mukaan. Levähavaintoja on kuitenkin viime aikoina tehty enemmän kuin yleensä vastaavana ajankohtana sekä sisävesillä että merellä.

Tilanteet voivat kuitenkin muuttua nopeasti muun muassa tuulten mukana. Ajankohtaista sinilevätietoa saa kuntien nettisivuilta sekä rantojen ilmoitustauluilta. 

Kiesi suosittelee myös luottamaan omiin havaintoihin. 

– Kannattaa katsastaa se rantaviiva. Eli jos siinä rannantuntumassan näkyy sinistä tai vihreää levää koko rannan mitalta tai ihan sellaista hernerokkamaista velliä, niin silloin siirtyisin toiselle rannalle.

Vähäinen määrä sinilevää näkyy usein pieninä hiukkasina. Jos tällöin päättää uida, niin kannattaa pulahduksen jälkeen muistaa käydä suihkussa. 

Yleisesti uimarantojen tilanne on Helsingissä hieman muuttunut huonompaan, kertoo Kiesi. 

– Tästä huolimatta Helsingistä löytyy erittäin hyviä uimarantoja. Mitä tuulisempaan ja laakeampaan paikkaan menee uimaan, niin sitä varmempi voi olla, että vedenlaatu on hyvä. 

Lue myös:Helppo testi paljastaa, onko rannalla sinilevää – älä sorru harhaluuloon: "Silloin vesi on kaikista myrkyllisimmillään"

Tuoreimmat aiheesta

Kesä