Euroopan pintavedet voivat huonosti. Euroopan ympäristökeskuksen (EEA) tuore raportti kertoo, että ainoastaan 40 prosenttia Euroopan tarkastelluista pintavesistä on hyvässä kunnossa. Suomessa tilanne on huolestuttava erityisesti rannikkoalueilla.
Kansainvälisen ympäristöjärjestö WWF:n mukaan EU-maiden tulisi kiinnostua vesiensä tilasta ja nopeuttaa yhdessä sopimansa lainsäädännön toteuttamista puhtaiden vesien suojelemiseksi.
Video: Itämeren rannikkoalueiden kaloissa voi olla mikomuoveja.
EEA:n State of Water -Raportissa on mukana yli 130 000 EU:n alueella sijaitsevaa vesistöä, kuten jokia, järviä, kosteikkoja ja rannikkovesiä. Raportissa tarkasteltiin myös tekijöitä, jotka heikentävät vesien ekologista tilaa. Tällaisia tekijöitä ovat muun muassa maatalous, vesivoimatuotanto ja haitalliset kemikaalit.
Vesistöjen on annettu rappeutua erityisesti Keski-Euroopan maissa, kuten Saksassa, Hollannissa ja Belgiassa. Noissa maissa on muita EU-maita korkeammat väestötiheydet ja runsaasti tehomaataloutta.
Suomessa rannikkoalueet jokineen erottuvat kielteisesti muusta maasta. Syyt vaihtelevat alueittain.
– Esimerkiksi Pohjanmaalla vesien tilaan vaikuttavat luontaisetkin tekijät, kuten happamat sulfaattimaat. Ihmisen toiminta on kuitenkin suurin vesien laatua heikentävä tekijä, ja rannikon jokien ja merialueiden heikompi tila aiheutuu pääosin liiallisesta maatalouden kuormituksesta, kertoo WWF:n suojeluasiantuntija Jenny Jyrkänkallio-Mikkola.
Hän kertoo, että vesien tilasta ei kerro vain se, voiko vettä juoda tai onko se uimakelpoista.
– Tavoitteena tulee olla myös se, että esimerkiksi joki virtaa vapaana ja vesieliöstö voi hyvin.
Maat haluavat lisäaikaa hyvän tilan saavuttamiseen
Euroopan vesien hyvän ekologisen tilan palauttamista ja suojelua turvaa erityisesti vesipuitedirektiivi, jonka EU-jäsenmaat allekirjoittivat 18 vuotta sitten. Direktiivillä EU-maat sitoutuivat siihen, että kaikkien alueen vesistöjen ekologinen tila on hyvä vuoteen 2015 tai viimeistään vuoteen 2027 mennessä.
Jäsenvaltiot haluavat keskustella tavoiteaikataulujen siirtämisestä.
– EEA:n raportti osoittaa, miten haluttomasti EU-valtiot toteuttavat hyvin toiminutta vesilainsäädäntöä. Euroopan jokien ja järvien kunto on monelta osin heikentynyt, ja monet maat ovat hyödyntäneet vesipuitedirektiivin sallimia erilaisia poikkeuksia vesien hyvän tilan saavuttamisessa, ihmettelee Jyrkänkallio-Mikkola.
Vesipuitedirektiivi on parhaillaan aikataulun mukaisessa uudelleenarvioinnissa EU:ssa.