Inarilaisen Tomi Rantasen kuvaamat revontulet päätyivät ison yhdysvaltalaisen rockbändin uudelle musiikkivideolle.
– Kyllähän siitä aika kiva fiilis tuli!
Näin kertoo 38-vuotias ammattivalokuvaaja Tomi Rantanen, jonka revontulista kuvaamat timelapse-videot päätyivät yllättäen ison yhdysvaltalaisrockbändin, Pearl Jamin uusimmalle musiikkivideolle.
Seattlesta kotoisin oleva Pearl Jam kuului Nirvanan ja Soundgardenin ohella 90-luvun isoimpiin grunge rock -bändeihin ja sillä on yhä laaja fanikunta ympäri maailmaa.
Yhtye julkaisee uuden Gigaton-albuminsa maaliskuussa, josta löytyy myös Dance of the Clairvoyants -single.
Rantanen myy materiaalejaan Filmsupply-kuvapankin kautta. Sivustolta kuka tahansa pääsee ostamaan ja lisensoimaan materiaaleja mihin tahansa käyttöön.
Kaksi viikkoa ennen musiikkivideon julkaisua Rantanen sai puhelun, jossa kerrottiin kiinnostuksesta hänen Inarin Kettukoskella kuvaamia timelapse-materiaaleja kohtaan.
– Filmsupplylta soitettiin, että olisi tällainen erikoisprojekti tiedossa. Ideana oli käyttää musiikkivideossa pelkästään kuvapankkimateriaalia. Itse satuin olemaan yksi niistä, joiden videomateriaalista oltiin kiinnostuneita, Rantanen kertoo.
"Siinä tuli kaksi bestselleriä ihan sattumalta"
Musiikkivideolle päätyi pätkä, jossa Rantanen oli asettanut kameransa poikkeuksellisesti lumihankeen. Sen päätyminen lopulliselle tuotokselle yllätti lopulta kuvaajan itsenkin.
"Pearl Jamin käyttämää pätkää en lopulta mihinkään omiin projekteihini ole käyttänyt, koska pidin sommittelua hieman epäonnistuneena."
– Huomasin paikan päälle päästessä, että mullahan ei ole jalustaa mukana. Timelapse-kuvaaminen on vähän hankalaa ilman sitä jalustaa, piti sitten vähä improvisoida.
– Hassua, että tuota Pearl Jamin käyttämää pätkää en lopulta mihinkään omiin projekteihini ole käyttänyt, koska pidin sommittelua hieman epäonnistuneena. Siinä tuli kuitenkin kaksi bestselleriä ihan sattumalta, Rantanen tuumailee.
Timelapse-kuvaaminen vaatii kalustolta eri asioita
Rantanen kertoo aloittaneensa timelapse-kuvaamisen aikoinaan vahvalta harrastuspohjalta. Revontulia hän kuvasi alkuun lähinnä huvin vuoksi ja omasta mielenkiinnosta. Musiikkivideot tai raha eivät ole olleet aluksi lainkaan miehen mielessä.
Rantasen mukaan timelapse-kuvaaminen on aivan oma taiteen lajinsa. Mies laittaa kuvaushetkellä kameran paikalleen "raksuttamaan" ja nauttii siinä lomassa luonnon tarjoamista maisemista.
"Välillä hörpin teetä termospullosta ja syön eväsleivät pois ennen kuin ne jäätyvät repussa."
– Timelapse-kuvauksessa minulla on kaksi lempihetkeä. Ensimmäinen silloin, kun olen saanut kameran raksuttamaan kuvia ajastimella (yleensä 200–300 ruutua eli 8–12 sekuntia videota kerrallaan).
– Tässä kestää tilanteesta riippuen vartista jopa yli tuntiin, joten voin rötkähtää lumihankeen ihailemaan reposia ja tähtitaivasta. Välillä hörpin teetä termospullosta ja syön eväsleivät pois ennen kuin ne jäätyvät repussa.
Mitä aloittelevan harrastajan pitää sitten oikein timelapse-kuvaamisesta tietää? Rantanen neuvoo ennen kaikkea ottamaan huomioon kuvausolosuhteet.
– Tyypillisesti revontulien kuvaaminen Inarissa vaatii hyvät talvivarusteet: kameran, joka kestää pakkasta, ja tarpeeksi vara-akkuja, sekä intoa ja energiaa pitkään lumessa rämpimiseen, silloin kun sääennuste on otollinen sekä maan päällä, että avaruudessa.
Katso alapuolelta Pearl Jamin virallinen musiikkivideo. Tomi Rantasen haastattelun pääset kuulemaan yläpuolelta.