Ranskalainen oikeusistuin on langettanut vankeustuomiot entisen valtio-omisteisen France Telecom -teleyhtiön johdolle.
Tuomio annettiin työntekijöiden järjestelmällisestä häirinnästä. Yhteensä 35 työntekijää teki itsemurhan vuosien 2008 ja 2009 välillä.
Lue myös: France Telecomin itsemurhat: Syyttäjä vaatii oikeudenkäyntiä työpaikkakiusaamisesta
Yhtiön entisen toimitusjohtajan Didier Lombardin ja varatoimitusjohtajan Louis-Pierre Wenesin sekä henkilöstöpäällikkö Olivier Barberot'n nähtiin syyllistyneen järjestelmälliseen häirintään. Heille annettiin kullekin vuoden mittainen tuomio, josta kahdeksan kuukautta on ehdollista.
Lisäksi he joutuvat maksamaan 15 000 euron sakot.
Nykyisin Orange-nimellä toimiva teleyhtiö sai 75 000 euron maksimisakon.
2000-luvun alussa yhtiö oli hiljattain yksityistetty ja kovissa muutospaineissa. Koska yhtiön työntekijöitä ei vanhoina valtion työntekijöinä voitu irtisanoa, syyttäjien mukaan yhtiön johto teki tahallaan työoloista sellaiset, että osa työntekijöistä ei kestäisi niitä.
Syyttäjä Francoise Benezech tuomitsi oikeuskäsittelyn aikana yhtiön ”pakkomielteen” leikata kolmen vuoden aikana yhteensä 22 000 työpaikkaa, eli irtisanoa lähes joka viidennen työntekijän.
Lombardin asianajaja Jean Veil kertoi tänään, että tuomiosta aiotaan valittaa. Veilin mukaan lakia on luettu täysin väärin ja oikeuden näkemys on poliittinen.
"Muutokset eivät ole mukavia"
Lombard kertoi oikeudenkäynnin aikana, ettei yhtiön johto ole vastuussa kuolemista. Hänen kuitenkin kerrotaan vaatineen yhtiön johtohenkilöitä saamaan työntekijät lähtemään tavalla tai toisella, "joko ikkunan tai oven kautta".
– Muutokset, joita yrityksen täytyy käydä läpi eivät ole mukavia, niin se vain on, en olisi voinut tehdä asialle mitään, hän kertoi oikeudessa.
Oikeudenkäynti saatiin päätöstä lukuun ottamatta pakettiin heinäkuussa.
Uhrien perheet ja ammattiliitot ovat syyttäneet France Telecomia järjestelmällisestä psykologisesta häirinnästä. Tutkinta keskittyi yhteensä 39 ihmisen tapauksiin. Näistä 19 teki itsemurhan ja 12 yritti itsemurhaa. Lisäksi kahdeksan kärsi akuutista masennuksesta tai joutui sairaslomalle työolojen vuoksi.
Yksi itsemurhan tehneistä muun muassa hyppäsi ikkunasta kollegoidensa nähden. Osa uhreista jätti myös jälkeensä viestejä, joissa he kertoivat syvästä tyytymättömyydestä työoloihin. Vuonna 2009 itsemurhan tehnyt teknikko jätti jälkeensä kirjeen, jossa hän syytti esimiehiä "terrorilla johtamisesta".
Lombard luki oikeudessa kirjeen, jossa hän ilmaisi vilpittömän ja syvän surunsa siitä, että tilanne vaikutti osaltaan joidenkin "haurauteen" ja johti peruuttamattomiin tekoihin.
Hänen kommenttinsa suututtivat oikeudenkäyntiin osallistuneita yhtiön entisiä työntekijöitä.
Juttu päivitetty kauttaaltaan 14.16