Hongkongissa poliittiset levottomuudet kärjistyivät väkivallaksi maanantain vastaisena yönä, kun naamioitunut miesjoukko hyökkäsi hallintoa vastustavien mielenosoittajien kimppuun.
Yuen Longin rautatieasemalla tapahtuneessa hyökkäyksessä haavoittui 45 ihmistä. Yksi haavoittuneista on kriittisessä tilassa ja viisi muuta loukkaantui vakavasti.
Tiedossa ei ole, keitä valkoisiin paitoihin pukeutuneet, mailoin ja metallikepein varustautuneet naamiohyökkääjät olivat. He kävivät mielenosoittajien kimppuun, kun nämä olivat palaamassa marssiltaan. Miehet pahoinpitelivät mielenosoittajia Yuen Longin asemalla ja junien sisällä.
The Guardianin tietojen mukaan pahoinpitelyn uhrien joukossa on myös naisia ja lapsia.
Osan valkopaitaisista miehistä nähtiin poistuvan paikalta autoilla, joissa oli Kiinan rekisterikilvet.
Demokratia-aktivistit ovat kritisoineet poliisia hitaasta reagoinnista hyökkäykseen. Poliisilla kesti yli tunti saapua paikalle lukuisista hätäpuheluista huolimatta. Poliisia on kritisoitu myös siitä, ettei hyökkääjiä saatu pidätettyä.
– Kun kiinalaiset joukkiot käyvät ihmisten kimppuun, viranomaiset eivät ole paikalla. Häpeä hallinnolle, sanoi demokratia-aktivisti Nathan Law.
Aktivistit syyttivät hyökkäyksistä järjestäytynyttä rikollisuutta. Myös vuoden 2014 protestien aikana Hongkongissa nähtiin vastaavia hyökkäyksiä, joista mielenosoittajat syyttivät rikollisjengejä.
Mielenosoitukset kärjistyneet ajoittain
Hongkongin tämän kesän laajoissa mielenosoituksissa vastustettiin alun perin kiisteltyä luovutuslakia, joka olisi sallinut rikoksesta syytettyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan. Vaikka laki on pistetty jäihin, ovat mielenosoitukset muuntuneet yleisemmäksi Hongkongin hallinnon ja Kiinan vastaiseksi liikehdinnäksi.
Kiinan tukema Hongkongin aluejohtaja Carrie Lam ei ole eronnut tehtävästään mielenosoittajien vaatimuksista huolimatta.
Mielenosoituksissa on aika ajoin nähty yhteenottoja poliisin ja mielenosoittajien välillä, ja aktivistit ovat syyttäneet poliisia kovista otteista. Aiemmin tässä kuussa mielenosoittajat valtasivat Hongkongin parlamenttitalon ja piirittivät myös poliisin päämajaa.
Luovutuslain hyllyttämistä lukuun ottamatta Kiinalta ei ole nähty toistaiseksi myönnytyksiä viikkoja kestäneistä mielenosoituksista huolimatta.