Kymmeniä vai satoja uhreja? THL perusteli tiukempia rajoituksia koronakuolemien kasvulla, mutta lukuja tulkittiin miten sattuu – näin Mika Salminen vastaa

2:29img
THL:n Mika Salminen sekaannuksista koronaluvuissa: "Mitkään mallinnukset eivät ole täydellisiä"
Julkaistu 25.03.2021 15:47

MTV UUTISET

THL:n Mika Salminen ei ottanut tämänpäiväisessä tiedotustilaisuudessa suoraan kantaa siihen, miksi julkisuudessa liikkuneet tiedot kuolonuhrien määrästä, jos tiukempia rajoituksia ei oteta käyttöön, vaihtelevat.

MTV Uutiset kysyi tiedotustilaisuudessa tarkennuksia siihen, miksi oppositiolla tuntuu olevan eri luvut mahdollisista kuolonuhreista kuin hallituksella. Kaijan mukaan hallituksen liikkumisrajoitusluonnoksessa puhutaan kymmenistä kuolonuhreista, mutta hallituksen toimesta on puhuttu jopa sadoista kuolonuhreista. Kaija tiedusteli, onko tilannekuva muuttunut tiistaina aikana.

THL:n Mika Salminen totesi, ettei usko tilannekuvan muuttuneen.

– Se, mikä on hyvä ymmärtää, on se, että puhumme tilanteesta, jossa on paljon rajoituksia käytössä. Jos niistä luovuttaisiin, puhuisimme aivan eri luvuista sekä tapausmäärissä että kuolonuhrien suhteen.

Mallinnukset eivät aina mene maaliin

Salmisen mukaan THL on tehnyt erilaisia mallinnuksia koronaviruksen leviämisestä ja sen aiheuttamista kuolemista, joiden avulla arvioidaan kokonaistilannetta ja tilannekuvaa, miten rajoitukset, rokotukset ja kesä vaikuttavat epidemiaan.

– Kaikki nämä osoittavat sen, että näillä (tulevilla) rajoituksilla pystytään säästämään ihmishenkiä, sekä vielä tärkeämmin estämään ihmisiä joutumaan vakavan sairauden takia sairaalaan, josta voi olla erilaisia pitkäaikaisseuraamuksia ainakin osalla (ihmisistä), Salminen sanoo.

Mallinnuksiin kohdistettuun kritiikkiin salminen vastaa, etteivät mitkään mallinnukset ja ennusteet ole täydellisiä ennustamaan tulevaa.

– Mutta me näemme muista maista ne esimerkit, kuinka käy, jos käy todella huonosti.

Lue myös: Keskusta ja perussuomalaiset jyrkästi eri linjoilla liikkumisrajoitusten tarpeesta: "Sadat ihmishenget vaarassa" – THL:n arvio on kuitenkin selvästi pienempi

Lue myös: Stockmann-esimerkki avaa kansalle, miten liikkumisrajoitusten aikaan saa toimia ja miten ei

Tuoreimmat aiheesta

THL