Kymmeniltä naisilta poistettiin kohtu väärän diagnoosin takia Ruotsissa

Uppsalan alueella on poistettu tarpeettomasti kohtuja yli 30 naiselta.

Uppsalan yliopistollisessa sairaalassa poistettiin virheellisesti kohtu 33 naiselta.

Väärien diagnoosien takia naisilta poistettiin kohtuja vuosina 2023 ja 2024. Naiset ovat iältään 38–85-vuotiaita.

Leikkaukset tehtiin, kun naisilla havaittiin virheellisesti solumuutoksia, jotka ilman leikkauksia olisivat saattaneet johtaa kohtusyöpään. Diagnoosit todettiin myöhemmin vääriksi ja operaatiot olivat turhia.

– Kohdun poistaminen on suuri operaatio, jolla on peruuttamattomat seuraukset. Näin ei saisi tapahtua. Pyydämme anteeksi kaikilta, jota tämä koskee. Heillä on täysi tukemme, Uppsalan yliopistollisen sairaalan ylilääkäri Johan Lugnegård sanoo lausunnossaan.

Sairaalan laboratorion johtajan Tommie Olofssonin mukaan virheellisiä diagnooseja ei tehnyt yksittäinen työntekijä, vaan kyseessä oli ryhmä patologeja, jotka tutkivat kyseisiä kudosnäytteitä.

Medioitten mukaan turhat leikkaukset havaittiin sairaalan sisäisessä tarkastuksessa sen jälkeen, kun solumuutostapausten havaittiin selittämättömästi lisääntyneen lyhyellä ajanjaksolla.

Asianosaisiin naisiin on otettu maanantaina yhteyttä. Heille on kerrottu mahdollisuudesta hakea muun muassa taloudellista korvausta potilasvakuutuksen kautta.

Uppsalan yliopistollinen sairaala laatii raporttia tapahtumista ja on ryhtynyt toimenpiteisiin varmistaakseen, että vastaavaa ei tapahdu uudestaan.

Lue myös:

    Uusimmat