Julie, 49, kuoli kohdunkaulan syöpään hoitovirheen takia – virallinen taho pyytää anteeksi: "Olemme parantaneet tapaamme tutkia potilaita"

Kohdunkaulan syöpään sairastuu Suomessa joka vuosi 150–160 naista 0:26
Videolla tietoa kohdunkaulan syövästä.

Ison-Britannian oikeuslaitos on käsitellyt tapausta, jossa naisen epäillään kuolleen kohdunkaulansyöpään siksi, että irtosolukokeen tulokset tulkittiin väärin. Asiasta uutisoivat muun muassa BBC ja The Guardian.

Brittiläinen Julie O'Connor, 49, kuoli hiljattain kohdunkaulansyöpään, koska hänen irtosolukoetuloksensa oli tulkittu väärin sekä vuonna 2014 että 2015. Hoitohenkilökunta oli luullut, että hänellä ei ollut syöpää.

Irtosolunäytteen eli papatestin avulla etsitään kohdunkaulalta papilloomaviruksen aiheuttamia solumuutoksia. Sen avulla voidaan havaita kohdunkaulan syöpä.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Julie kuoli noin 12 kuukautta sen jälkeen, kun syöpä oli viimein todettu.

Lääkäreitä kuultiin oikeudessa

Kuolemantapausta käsitelleessä oikeudenkäynnissä todistajana ollut synnytyslääkäri ja gynekologi John Tidy kertoi, että jos syöpä olisi todettu ajoissa, nainen olisi päässyt leikkaukseen ja hänen ennusteensa olisi ollut hyvä.

Papakokeesta vastannut terveyslaitos myöntää, että papanäyte ja koepala tulkittiin väärin.

Nainen kävi monta kertaa lääkärissä

Julie oli 14 kuukauden ajan käynyt toistuvasti lääkärillä gynekologisten vaivojen takia. Hänelle oli laitettu lähete lisätutkimuksiin Southmeadin sairaalaan.

Elokuussa 2016 hän meni jälleen valittamaan vaivojaan lääkärille ja hänet lähetettiin taas Southmeadiin. Siellä tehtiin jälleen lisätutkimuksia, mutta mitään normaalista poikkeavaa ei havaittu.

Yksityissairaalassa syöpä havaittiin

Helmikuussa 2017 Julie meni yksityiseen sairaalaan lääkärin vastaanotolle. Hänen oli ollut tarkoitus mennä Southmeadiin lisätutkimuksiin, mutta oli sen sijaan päättänyt mennä yksityiseen sairaalaan. 

Näissä tutkimuksissa lääkärit alkoivat epäillä kohdunkaulansyöpää, mikä varmistui myöhemmin. Kävi ilmi, että syöpä oli levinnyt ja Julie aloitti kemoterapian ja sädehoidon. 

Solumuutos jäi huomaamatta

Gynekologi oli kertonut Julielle lokakuussa 2015, että koepalassa ei ollut mitään huolestuttavaa. Lisäksi rutiinitarkastuksessa otetun irtosolunäytteen tulos tulkittiin väärin.

Tidy kertoi oikeudessa, että Julien alkuperäistä irtosolukoenäytettä tutkineet lääkärit eivät huomanneet dyskaryoosia, solun tuman muutosta, joka voi hoitamattomana johtaa kohdunkaulan syöpään.

– Ne naiset, joilla on dyskaryoosi, ovat suuremmassa vaarassa sairastua kohdunkaulansyöpään. Riski on kuitenkin hyvin pieni ja valtaosassa hoidetuista tapauksista se ei kehity eteenpäin, Tidy kertoi.

Olisi hengissä ilman virhettä

Oikeudessa kuultiin myös gynekologian professori Robert Hammondia. Hän kertoi, että jos tuloksia ei olisi vuonna 2014 virheellisesti todettu normaaleiksi, Julielle olisi tehty tavanomainen toimenpide, jossa olisi poistetttu vahingoittuneita soluja. Silloin kohdunkaulansyövän riski tulevaisuudessa olisi ollut vain prosentin luokkaa.

– Olisiko siis oikein sanoa, että jos näin olisi tehty, hän ei olisi kuollut helmikuussa? tuomari kysyi Hammondilta.

– Kyllä, lääkäri vastasi.

Muutos olisi pitänyt huomata

Kolmas oikeudessa kuultu asiantuntija oli professori Nicholas Wright. Hän kertoi tutkineensa lokakuussa 2015 otetun koepalan. Siinä oli hänen mukaansa näkynyt merkkejä kohdunkaulansyövästä.

– Siinä oli kaksi kudospalaa, jotka yksiselitteisesti osoittivat merkkejä karsinoomasta.

– Jos näytteet olisi tutkittu asianmukaisella huolellisuudella, olisi useimpien patologien pitänyt nähdä se. Tapaus olisi vaatinut lisää tutkimuksia ja koepaloja.

Asian selvittäminen jatkuu.

Sairaala vakuttaa oppineensa virheistä

Julien aviomies syyttää terveydenhuoltohenkilökuntaa terveydenhuollon järjestelmässä olevasta virheestä. Hän syyttää terveydenhuoltoa välinpitämättömyydestä ja pelkää, että vastaavia tapauksia on enemmänkin.

North Bristolin terveysviranomaisten edustaja Tim Whittlestone pyytää anteeksi Julien tapausta. Hän kertoo, että korjaaviin toimenpiteisiin vastaavan välttämiseksi tulevaisuudessa on ryhdytty.

– Haluaisin vakuuttaa potilaamme siitä, että Julien tapauksen johdosta olemme parantaneet tapaamme tutkia potilaita ja diagnosoida kohdunkaulansyöpä.

Lue myös:

    Uusimmat