Lääkärit suhtautuvat eutanasian eli armokuoleman laillistamiseen entistä suopeammin. Tampereen yliopiston ja Suomen Lääkäriliiton viime vuoden lopulla tekemässä kyselyssä ensimmäistä kertaa enemmistö lääkäreistä oli joko täysin tai osittain laillistamisen puolella. Kysymys kuitenkin jakaa edelleen ammattikuntaa.
Lääkärien kantoja eutanasiaan on kartoitettu kyselyillä viimeiset 30 vuotta. Laillistamisen kannatus on kasvanut kyselyissä tasaisesti ja nyt ensimmäistä kertaa se sai ammattikunnan enemmistön hyväksynnän.
Kaikkiaan 55 prosenttia vastaajista oli joko täysin tai osittain samaa mieltä väitteestä ”Eutanasia tulisi laillistaa Suomessa”. Väitteen kanssa täysin samaa mieltä ja täysin eri mieltä olevien osuudet olivat yhtä suuret eli runsaat 29 prosenttia vastaajista. Kannastaan epävarmoja on melko vähän, runsaat viisi prosenttia.
Kysely lähetettiin kaikille Lääkäriliiton jäsenille ja vastauksia saatiin lopulta runsaat 8 800.
Yleisen mielipiteen vaikutus näkyy
Tutkimusryhmään kuulunut palliatiivisen lääketieteen professori Juho Lehto Tampereen yliopistosta ei yllättynyt eutanasian laillistamisen saamaa tukea.
– Totuus on, että yleinen mielipide on mennyt sallivammaksi eutanasian suhteen ja yhä useampi maa on eutanasian laillistanut. Eivät lääkärit missään tyhjiössä elä. Yleinen mielipide varmasti vaikuttaa myös lääkäreiden mielipiteisiin. Eli ei se sinänsä yllättänyt, Lehto sanoo.
Vaikka eutanasian sallisi entistä useampi, vielä melko harva lääkäri olisi itse valmis sitä toteuttamaan. Kyselyn mukaan vain lähes 14 prosenttia vastanneista oli täysin samaa mieltä väitteestä, että he olisivat valmiita eutanasian suorittamaan.
Vastauksissa näkyy lääkärin työn laaja kirjo ja myös vastaajien ikä vaikutti. Iäkkäämmät lääkärit suhtautuivat eutanasiaan hieman kielteisemmin kuin nuoremmat lääkärit ja lääketieteen opiskelijat.
Armokuolemaan suhtautuvat selkeästi kielteisemmin palliatiivista hoitoa antavat lääkärit, jotka ovat eniten ovat tekemisissä parantumattomasti sairaiden potilaiden kanssa.
– Näillä lääkäreillä on keinoja lievittää potilaan kärsimystä muilla tavoin, eivätkä ehkä pidä eutanasiaa välttämättömänä. Tai sitten voi olla niin, että he näkevät sitä arkisempaa elämän loppuvaihetta, jossa ei suurta dramatiikkaa ole. Se voisi ohjata kriittisempään suhtautumiseen, Juho Lehto toteaa.
Lue myös: Kansalaisaloite ajaa sekä eutanasiaa että lääkäriavusteista kuolemaa Suomeen – mikä on niiden ero?
Lehto arvioi, että lääkärillekin on eri asia kommentoida eutanasiaa ihmisenä ja toisaalta ammattilaisena. Kysymys muuttuu heti monimutkaisemmaksi, jos lääkäri joutuisi ottamaan työssään kantaa siihen, kenelle eutanasia voidaan antaa ja kenelle ei.
– Jotkut kollegat sanovat, että ei tämä hänelle ammatillisesti ole niin konkreettinen asia. Jos on esimerkiksi silmälääkäri tai röntgenlääkäri eikä kovin paljon hoida parantumattomasti sairaita tai elämänsä loppua eläviä ihmisiä, niin silloin se ei ammatillisesti kosketa samalla tavalla, Lehto sanoo.
Lääkäriliito pohtii omaa kantaansa
Lääkäriliiton kanta eutanasiaan on perinteisesti ollut kielteinen. Uutta kannanottoa on valmisteltu parisen vuotta, ja äskettäin julkaistu kyselytutkimus on osa prosessia.
Liiton valtuuskunnan on määrä päättää kannanotosta toukokuussa. Toiminnanjohtaja Janne Aaltonen sanoo odottavansa aiheesta vilkasta keskustelua. Eutanasian kannatuksen kasvu ammattikunnan sisällä ei tullut hänellekään yllätyksenä.
– Itse tulkitsen näitä vastauksia sillä tavalla, että kun lääkäriltä kysytään eutanasian sallimisesta, niin hän ajattelee sen sallimista muille. Kun häneltä kysytään sen tekemisestä itse, niin hän ajattelee sitä oman toimintansa näkökulmasta, Aaltonen sanoo.
Lääkärien jälkeen mielipiteitä eutanasiaan aiotaan kysyä erikseen myös sairaanhoitajilta sekä kansalaisilta. Kysely kansalaisille on käynnissä maaliskuun 10. päivään saakka, ja sairaanhoitajien kantoja kysytään vielä erikseen kevään aikana.
Eutanasian laillistamisella on aiemmin ollut suomalaisten enemmistön vankka tuki. Kansalaisaloite eutanasian laillistamisesta kaatui eduskunnassa keväällä 2018. Uusi aloite laitettiin vireille viime syksynä ja nimien kerääminen on käynnissä.