Kansalaisaloitteet eutanasiasta ja eheytyshoidosta eivät näytä toteutuvan – hallituksen kanta jyrää eduskunnan

Kansalaisaloitteet voivat jäädä toteutumatta, vaikka ne saisivat eduskunnan enemmistön tuen. Jos hallitus on aloitteista erimielinen, niin asioiden valmistelu ei etene. Muun muassa eutanasian sallimista ja eheytyshoitojen kieltämistä koskevat kansalaisaloitteet eivät siksi näytä tällä vaalikaudella toteutuvan.

Kansalaisaloitteiden kohtalo voi olla tyly, jos hallituspuolueet ovat niistä erimielisiä.

Aloitteet lainvalmistelun aloittamisesta milloin missäkin asiassa eivät yleensä etene, jos hallituspuolueet eivät pääse niistä yksimielisyyteen. Edes mahdollinen eduskunnan enemmistön tahto ei auta, jos hallitus ei saa tehtyä lakiesitystä.

– Näin voi kyllä tulkita, sillä hallituksen päätehtävähän on viedä eteenpäin niitä asioita, jotka ovat hallitusohjelmassa ja sitten, jos tulee jotain sen ulkopuolelta niin silloin täytyy löytää yksimielisyys ennen kuin viedään asioita eteenpäin, toteaa kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman (kd.).

Kansalaisaloitteen eteneminen on hallituksen yhtenäisyydestä kiinni erityisesti silloin, kun aloitteessa esitetään hallituksen aloittavan lainvalmistelun jonkun asian muuttamiseksi.

– Kun ehdotetaan hallitukselle, että pitäisi lähteä lainvalmisteluun, niin hallitushan ei voi lähteä lainvalmisteluun sellaisista asioista, mistä ei ole yksimielisyyttä hallituksessa, vahvistaa perussuomalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä (ps.).

Aloitteet eutanasiasta ja eheytyshoidosta kaatumassa

Esimerkiksi tällä vaalikaudella jätetyt aloitteet eutanasian sallimisesta ja eheytyshoitojen kieltämisestä näyttävät kaatuvan viimeistään hallituksessa. Perussuomalaiset vastustavat eheytyshoitoaloitetta ja kristillisdemokraatit vastustavat molempia.

Eduskunta toki käsittelee aloitteet asianmukaisesti. Valiokunnat tekevät ensin omat päätöksensä ja tarvittaessa kaikki kansanedustajat äänestävät kansalaisaloitteesta eduskunnan täysistunnossa.

– Ensin eduskunta tekee omat päätöksensä ja omat ratkaisunsa. Sen jälkeen hallitus yhdessä arvioi niitä päätöksiä ja sitä, että millä tapaa niitä asioita voidaan mahdollisesti edistää, kertoo pääministeripuolue kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matias Marttinen (kok.).

Aloitteissa on eroja – uusia pelisääntöjä pohditaan

Eduskunnan enemmistön kannatuksella on merkitystä, vaikka aloite ei hallituksessa etenisikään. Eduskunnan tukema aloite voi mahdollisesti edetä tulevilla hallituskausilla.

Esimerkiksi aloite sukuelinten silpomiskiellosta hyväksyttiin eduskunnassa viime vaalikaudella, mutta se on etenemässä vasta nykyisellä hallituskaudella.

Aloite voi toteutua varmimmin, jos se on kirjoitettu valmiiksi lakiesitykseksi, jonka eduskunta omassa käsittelyssään hyväksyy. Virheettömän lakiesityksen tekeminen kansalaisaloitteessa on kuitenkin usein lähes mahdoton tehtävä.

Eduskuntapuolueiden työryhmä pohtii parhaillaan tarvetta uudistaa kansalaisvaikuttamista ja muun muassa kansalaisaloitteiden pelisääntöjä.

Mietinnässä on esimerkiksi aloitteeseen vaadittavan kannattajamäärän nosto nykyisestä viidestäkymmenestä tuhannesta allekirjoittajasta. Myös kansalaisaloitteiden vanhenemissäännön muuttamista harkitaan niin, etteivät aloitteet raukeaisi aina vaalikauden vaihtuessa. Selvitys on kuitenkin vielä kesken, eikä se välttämättä lopulta johda kansalaisaloitteiden osalta minkäänlaisiin muutoksiin.

Lue myös:

    Uusimmat