Kysely: Joukkoampuminen ei koventanut amerikkalaisten asenteita muslimeja kohtaan

Kalifornia ammuskelu San Bernardino poliisi Redlands poliisiautot
Demokraattipuolueen kannattajiksi ilmoittautuvat suhtautuivat muslimeihin ennakkoluulottomammin kuin republikaanien kannattajat. EPA
Julkaistu 05.12.2015 06:16

MTV UUTISET - REUTERS - STT

San Bernardinon joukkosurma ei näytä vaikuttaneen amerikkalaisten asenteisiin muslimeja kohtaan, selviää Yhdysvalloissa tehdystä kyselystä.  

Reutersin ja Ipsosin kyselyllä selvitettiin, kohdistuuko Yhdysvaltain muslimiväestöön pelkoja tai ennakkoasenteita terrori-iskujen takia. Vastaajista 51 prosenttia sanoi suhtautuvansa muslimeihin kuten mihin tahansa muuhun yhteisöön. Pelokkaasti muslimeihin sanoi suhtautuvansa 14,6 prosenttia vastanneista.  

Vastanneista liki 35 prosenttia sanoi suhtautuvansa pelokkaasti "joihinkin yksittäisiin henkilöihin ja ryhmiin" muslimien keskuudessa.  

Demokraattipuolueen kannattajiksi ilmoittautuvat suhtautuivat muslimeihin ennakkoluulottomammin kuin republikaanien kannattajat. Demokraateista 60 prosenttia sanoi suhtautuvansa muslimeihin aivan kuten mihin tahansa toiseen yhteisöön, kun republikaaneista vastaavaa mieltä oli 30 prosenttia. Republikaanit olivat myös taipuvaisempia kannattamaan moskeijoiden valvontaa tai äärinäkemyksien levittämisestä epäiltyjen moskeijoiden sulkemista.  

Asenteista kysyttiin eilen ja toissapäivänä verkkokyselyssä hieman yli tuhannelta amerikkalaiselta. Kyselyn virhemarginaali on 3,4 prosenttiyksikköä kaikkia vastanneita tarkasteltaessa ja 5,5 prosenttiyksikköä tarkasteltaessa vastauksia puoluekannoittain.

"Muslimien vastaiset kommentit normalisoituneet"  

Vaikka enemmistö amerikkalaisista suhtautuu kyselyn mukaan muslimeihin ennakkoluulottomasti, muslimien ja amerikkalaisten suhteita edistävän keskuksen (CAIR) edustaja Ibrahim Hooper pitää huolestuttavana, että osalla väestöstä on vahvoja islaminvastaisia näkemyksiä.  

Hooperin mukaan muslimien vastainen ilmapiiri on Yhdysvalloissa nyt jopa vahvempi kuin vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen.    

– Osittain tilanne on pahentunut, koska siitä (muslimien vastaisista asenteista) ovat tehneet valtavirtaa Donald Trumpin ja Ben Carsonin kaltaiset julkiset hahmot. Niinpä asia nähdään luonnollisena ja normaalina, Hooper sanoo.  

Asennekyselyyn vastanneista yhdysvaltalaisista suuri osa muun muassa koki, että muslimit ovat haluttomampia kotoutumaan Yhdysvaltain yhteiskuntaan kuin monet muut ryhmät.

Tutkimukset osoittavat asian olevan kuitenkin juuri päinvastoin, sanoo sosiologian professori Lori Peek, joka on tutkinut muslimien asemaa Yhdysvalloissa vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen.  

Peekin mukaan muslimit muun muassa äänestävät innokkaammin, kouluttautuvat ahkerammin ja asuvat monikulttuurisemmilla asuinalueilla kuin mikään toinen siirtolaisryhmä Yhdysvalloissa. 

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat