Onko Suomi rasistinen maa? Näin suomalaiset vastasivat

Neljä kymmenestä suomalaisesta pitää rasismia melko tai erittäin suurena ongelmana suomalaisessa yhteiskunnassa, selviää Elinkeinoelämän valtuuskunnan (Evan) Arvo- ja asennetutkimuksesta. Reilu puolet katsoo, että ongelma on pikemminkin vähäinen.

Tutkimuksen mukaan enemmistölle suomalaisista on tärkeää, ettei rasismia sallita. Suomalaiset eivät kuitenkaan keskimäärin arvioi Suomea erityisen rasistiseksi maaksi.

Tutkimuksen tuloksista käy ilmi, että mielipiteet Suomen rasismiongelman suuruudesta vaihtelevat voimakkaasti puolueiden äänestäjäryhmien välillä. 

Laaja enemmistö vasemmistopuolueiden ja vihreiden kannattajista pitää rasismia suurena ongelmana, kun taas kokoomuksen kannattajista alle neljäsosa ja perussuomalaisten kannattajista vain viisi prosenttia ajattelee samalla tavalla. 

Keskustan ja kristillisdemokraattien kannattajista rasismia pitää suurena ongelmana noin 40 prosenttia, RKP:n kannattajista noin puolet.

Yhteisiä ja eriäviä käsityksiä rasismista

Tutkimuksessa kartoitettiin myös sitä, mitä ilmiöitä ja käyttäytymis- ja toimintatapoja suomalaiset pitävät rasistisina ja sitä, miten näkemykset eriävät suomalaisten kesken.

Tulosten mukaan suomalaiset ovat samanmielisiä siitä, että syrjiminen etnisen taustan takia, työnhakijan sivuuttaminen haussa vähemmistöetnisyyteen viittaavan nimen vuoksi, halventava kielenkäyttö etnisistä ryhmistä ja niiden jäsenistä sekä äärioikeistoon tai natsismiin viittaava huumori tai vitsailu on rasistista.

Sen sijaan vain vähemmistö suomalaisista pitää esimerkiksi kansallismielisen puolueen äänestämistä, vähemmistöjä koskevaa huumoria ja viihdettä tai kriittistä suhtautumista monikulttuurisuuteen rasistisena.

Tulokset perustuvat yli 2 000 ihmisen antamiin vastauksiin. Aineisto kerättiin viime syksynä Taloustutkimuksen internetpaneelissa. 

Virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Vastaajat edustavat Ahvenanmaata lukuun ottamatta koko maan 18–79-vuotiasta väestöä.

Eva on seurannut suomalaisten suhtautumista rasismiin vuodesta 1990.

Lue myös:

    Uusimmat