Suomalaiset hyväksyvät maltillisen palkkalinjan ja etujen leikkaukset, jos niillä parannetaan työllisyyttä.
Liki puolet eli 43 prosenttia suomalaisista hyväksyy lähellä nollaa olevat palkankorotukset ja vain 24 prosenttia vastustaa niitä.
Tulokset käyvät ilmi Taloustutkimuksen Elinkeinoelämän keskusliitolle tekemästä kyselystä.
Taloustutkimus haastatteli eduskuntavaalien jälkeisellä viikolla yli tuhatta suomalaista. Tutkimuksen virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.
Yksi kysymys-väittämistä oli: ”Suomi tarvitsee äärimaltillisen, lähellä nollaa olevan palkkaratkaisun .” Täysin tai jossain määrin samaa mieltä oli 43 prosenttia vastaajista. Erimieltä väitteen kanssa oli 24 prosenttia vastaajista.
Määräaikaisten työsopimusten helpottaminen sai kansalaisten enemmistöltä selkeän tuen, samaten uuden työntekijän koeajan pidentäminen. Määräaikaisten työsopimusten tekemistä helpottaisi 65 prosenttia suomalaisista – vain 18 prosenttia vastusti.
- Selkeästi tämä kertoo siitä, että ollaan valmiimpia esimerkiksi joustavoittamaan niitä asioita, joita on tällä hetkellä työllistämisen esteenä ja toisaalta jatkamaan tällä äärimaltillisella lähellä nollaa olevalla palkkalinjalla, jos sitä kautta voidaan työllisyyttä parantaa, arvioi tutkimuksen tuloksia Elinkeinoelämän Keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies.
Sen sijaan niin sanottuihin nollatuntisopimuksiin suomalaiset suhtautuvat edelleen kriittisesti.
Taloustutkimuksen kyselyn teemoista keskustellaan parhaillaan pääministeri-kandidaatti Juha Sipilän johdolla käytävissä yhteiskuntasopimus-neuvotteluissa.
- Kyllä tämä antaa mandaatin siitä, että maan tilanne on kansalaisilla tiedossa ja että tarvitaan uusia toimia ja päätöksiä. Sillä tavalla voisi sanoa, että tämä antaa hyvän pohjan vaikeille päätöksille, koska helppoja asioita ei ole edessä, jatkaa Jyri Häkämies.
Vapun viettoon valmistautuvalla Hakaniemen torilla Taloustutkimuksen kysely jakoi mielipiteitä.
Eläkeläinen Anja Englund kommentoi asiaa toriostoskäynnillään. - Eihän ne palkat tai eläkkeet koskaan ole tarpeeksi suuria. Tuntuu, että eläkekorotukset ovat todella pieniä verrattuna muihin.
Jaakko Puuperä taas sanoi, että oikeaa tasa-arvon edistämistä on nyt turvata työpaikkoja pienemmillä palkankorotuksilla.
- Minä olisin kyllä sillä linjalla, että nyt ei palkankorotuksia tarvitse kukaan. Nyt olisi aiheellista saada tämän maan talous nousuun. Se on minun näkemys, totesi Jaakko Puuperä.