Kysely paljasti, ettei Trumpin kaltaiselle hahmolle ole Suomen politiikassa tilaa – "Kuolleena syntynyt ajatus"

Yhdysvaltojen presidentinvaalit lähestyvät ja koko maailma odottaa äänestystulosta. Mitäpä jos vaalituloksesta päättäisivätkin suomalaiset – nousisiko uusi presidentti demokraattien vai republikaanien riveistä?

MTV:n kysely paljastaa, että Yhdysvallat olisi hyvin demokraattien sininen, jos suomalaiset saisivat äänestää.

Kyselyyn vastanneista 80 prosenttia kertoi äänestävänsä Kamala Harrisia, jos heillä olisi äänioikeus Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa. Republikaanien Donald Trumpia kertoi äänestävänsä 7 prosenttia.

Kyselyn on teettänyt Iro Research -tutkimustoimisto, ja siihen vastasi 1 000 suomalaista 8.–16. lokakuuta. Tutkimuksen virhemarginaali on 3,2 prosenttiyksikköä.

Iro Researchin tutkimus- ja asiakkuusjohtaja Juho Rahkonen pohtii MTV Uutiset Livessä, että Harrisin murkavoittoon löytyy kolme syytä.

– Tärkein on puoluekanta, sillä Suomesta ei löydy niin oikeistolaisia puolueita kuin republikaanit ovat. Käytännössä demokraatit vastaavat meidän kokoomusta. Lisäksi Trumpin eristäytyvä politiikka kuulostaa jokseenkin huolestuttavalta suomalaisten korvaan. Kolmantena voisi mainita Trumpin persoonan, meillä vierastetaan suurta show-persoonaa.

Apurahatutkija Theodora Helimäki Helsingin yliopistosta arvioi, että Harris uppoaa Suomen politiikkaympäristöön kilpakumppaniaan suopeammin.

– Donald Trump on radikaalimpi hahmo.

Mistä syvä kieltäytyminen Donald Trumpia kohtaan suomalaisten keskuudessa johtuu? Voisiko Trumpin kaltainen hahmo menestyä Suomen politiikan kentillä? Keskustelu jutun alussa.

Lue myös:

    Uusimmat