Trump vai Harris? MTV:n kysely paljastaa, miten suomalaiset äänestäisivät – yhden puolueen kannattajakunta selvä poikkeus

Yhdysvallat olisi hyvin demokraattien sininen, jos suomalaiset saisivat äänestää.

Suomalaiset olisivat vankasti demokraattien tukena, jos he äänestäisivät Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa, selviää tuoreesta kyselystä.

Vastaajista 80 prosenttia kertoi äänestävänsä Kamala Harrisia, jos heillä olisi äänioikeus Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa. Republikaanien Donald Trumpia kertoi äänestävänsä 7 prosenttia.

Kyselyn on teettänyt Iro Research -tutkimustoimisto, ja siihen vastasi 1 000 suomalaista 8.–16. lokakuuta. Tutkimuksen virhemarginaali on 3,2 prosenttiyksikköä.

Mitä kyselytulos kertoo suomalaisista ja suhtautumisesta Yhdysvaltojen politiikkaan? Katso MTV Uutiset Liven lähetys kello 13.30 tämän artikkelin alusta tai MTV Katsomosta.

Selkeimmät erot puoluekannatuksessa

Harrisin kannatus oli vankkaa ikä- ja sukupuolijakaumasta riippumatta.

Trumpille löytyi kuitenkin tukea enemmän nuorista aikuisista, sillä 18–24-vuotiaista 11 prosenttia olisi antanut äänensä hänelle. Vanhemmissa ikäryhmissä (yli 65 vuotta) Trumpia ei olisi äänestänyt kuin neljä prosenttia.

Lisäksi miehet olivat jonkin verran naisia halukkaampia äänestämään Trumpia. Koulutustasolla ei ollut merkittävää vaikutusta tulokseen.

Selkeimmät erot näkyivät vastaajien omassa puoluekannatuksessa. Kaikkien puolueiden äänestäjistä yli puolet äänestäisi Harrisia, mutta perussuomalaisten joukossa tilanne oli tiukin.

Kyselyyn vastanneista perussuomalaisten kannattajista 52 prosenttia äänestäisi Harrisia ja 36 prosenttia Trumpia.

Trumpille löytyi myös tukea myös kristillisdemokraattien ja Liike Nytin kannattajilta, joista molemmista 19 prosenttia äänestäisi häntä. Molempien puolueiden kohdalla tulos on kuitenkin suuntaa-antava pienen otannan vuoksi.

Harrisin tuki oli voimakkainta vihreiden, SDP:n ja kokoomuksen kannattajien keskuudessa, joista kaikista yli 90 prosenttia äänestäisi häntä.

Suomen ja Yhdysvaltain kaksoiskansalainen Anna Kihlström aikoo äänestää Kamala Harrisia 2:37
Katso myös: Suomen ja Yhdysvaltain kaksoiskansalainen Anna Kihlström kertoo tulehtuneesta tilanteesta: "Ihmiset eivät uskalla laittaa kylttejä pihalle"

Lue myös:

    Uusimmat