Kysely yritysten näkemyksistä: "Nousu kuopan pohjalta alkanut"

Suomalaisten yritysten näkemykset suhdannetilanteesta ovat parantuneet, käy ilmi kauppakamarien tuoreesta kyselystä.

Keskuskauppakamarin pääekonomistin Jukka Appelqvistin mukaan huippulukemiin on yhä matkaa, mutta arviot ovat parantuneet kaikilla kyselyn osa-alueilla.

Kyselyyn vastanneista yrityksistä 35 prosenttia kertoi liikevaihtonsa kasvaneen edelliseen vuoteen verrattuna. Toukokuussa vastaava osuus oli 29 prosenttia.

Myös odotukset tilauskantojen tulevasta kehityksestä ovat aiempaa myönteisempiä. Tilauskannan kasvua seuraavan puolen vuoden aikana ennakoi 27 prosenttia vastaajista. Supistumista odottaa 22 prosenttia.

– Kysely tukee tulkintaa siitä, että nousu kuopan pohjalta on vihdoin alkanut, Appelqvist sanoo.

Appelqvist oli aamulla MTV Uutisten haastattelusta. Hänen mukaansa toiveissa ja odotuksissa näkyy selvä paraneva trendi.  Appelqvist toteaa, että hän ei halua liitoitella optsimismia, mutta toteaa, että kehityksen suunta on myönteinen ja tilanne on parantunut kaikilla osa-alueilla. Etenkin yritysten odotus tulevasta myynnistä on parantunut.

– Niissä (odotuksissa) näkyy selkeä paraneva trendi suhteessa kevään edelliseen kyselyyn ja sekin oli jo vähän parempi kuin alkuvuodesta. Siinä varmasti näkyy kotitalaouksien ostovoiman elpyminen, ja palkkojen nousu. Iso myönteinen tekijä on rahapolitiikka. Korkojen tukee sekä kotitalouksia, että yrityksiä vähän pidemmällä aikajänteellä, Appelqvist toteaa.

 40 prosenttia vastaajista arvioi  kuitenkin tilauskantansa vuoden takaista pienemmäksi. Parempana tilannetta piti vajaa neljäsosa vastaajista.

Optimistit vielä harvassa

– Vastaajien arvioita omalla toimialallaan vallitsevista tunnelmista on vaikea edelleenkään kuvata riemukkaiksi, mutta tilanne on silti parempi kuin edeltävissä kyselyissä, Appelqvist toteaa.

Oman toimialansa tunnelmia luonnehti optimistisiksi runsas viidesosa eli 21 prosenttia yrityksistä. Pessimistisinä tunnelmia pitävien osuus oli selvästi suurempi eli 44 prosenttia. Edellisessä kyselyssä pessimistejä oli 48 prosenttia.

– Laaja pessimismi on hallinnut suhdannekyselyjä jo pitkään. Nykyistä parempia yleistunnelmia mitattiin viimeksi toukokuussa 2023, jolloin tunnelmat olivat hetkellisesti varovaisen optimistisia ennen kuin Suomen talouden voimakas heikkenemisvaihe käynnistyi.

Yritysten mukaan niiden toimintaa rajoittaa tällä hetkellä ennen kaikkea riittämätön kysyntä. Sen nimesi toimintaa rajoittavaksi syyksi yli puolet vastaajista.

Kauppakamarien syksyn suhdannekyselyyn vastasi 1 460 yritystä eri toimialoilta ja eri puolilta Suomea. Kysely tehtiin syyskuun lopulla.

Juttua päivitetty kello 10.22. Appelqvistin kommenteilla MTV Uutisille.

Lue myös:

    Uusimmat