Selvä enemmistö eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenistä haluaa säilyttää nykyisen käytännön ja sallia ruokakaupoissa vain 4,7 prosentin vahvuiset alkoholijuomat. Asia selviää MTV Uutisten kyselystä.
Hallituksen esitys prosentin nostamisesta 5,5:een ei saa juurikaan kannatusta.
Nelosoluiden, vahvojen lonkeroiden ja limuviinojen alkoholiprosentti on 5,5, ja nimenomaan siitä käydään kiistaa eduskunnassa.
Lähetekeskustelu alkoholilaista käydään eduskunnassa ylihuomenna tiistaina. Sen jälkeen sosiaali- ja terveysvaliokunta antaa mietinnön esityksestä eduskunnalle.
Tätä kysyttiin
MTV Uutiset lähetti kaikille sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenille kyselyn, jossa kysyttiin seuraavat asiat:
1. Kumpaa prosenttirajaa kannatat ruokakaupoissa myytävälle alkoholille?
4,7 %
5,5 %
2. Mitä mieltä olet alkoholiuudistuksesta – mitä hyviä ja mitä huonoja puolia siinä on?
Kaikki vastasivat
Kaikki sosiaali- ja terveysvaliokunnan 17 jäsentä vastasivat kyselyyn.
Kymmenen kansanedustajaa kannattaa nykykäytännön säilyttämistä, eli sitä että ruokakaupoissa myytäisiin jatkossakin vain 4,7 prosentin vahvuisia alkoholijuomia.
Neljä edustajaa kannattaa hallituksen esitystä nostaa raja 5,5 prosenttiin. Yksi heistä tosin on epävarma asiasta; hän voi mahdollisesti muuttaa kantansa asiantuntijoiden kuulemisen jälkeen.
Kolme jäsentä ei halunnut ottaa kantaa tässä vaiheessa.
Kaikki sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet olivat sitä mieltä, että alkoholilaki pitää uudistaa. Uudistus mahdollistaisi esimerkiksi pienpanimoiden tuotteiden suoramyynti kuluttajille, mikä nähtiin hyvänä asiana.
Sarkomaa ja Puska eri linjoilla
Kokoomuksen Sari Sarkomaa kannattaa alkoholiprosentin nostamista.
– Pitää uskoa myös ihmisten vastuullisuuteen. Tekemällä asioita uudella tavalla saadaan myös juomakulttuuriamme myönteiseen suuntaan.
THL:n entinen pääjohtaja, keskustalainen kansanedustaja Pekka Puska on eri linjoilla alkoholiprosentin suhteen.
– Alkoholi aiheuttaa noin 3 000 kuolemantapausta vuodessa. Se on kymmenen kertaa enemmän kuin liikennekuolemat. Siinäkin holhotaan, mikä on korkein sallittu nopeusrajoitus. Kysymys on siitä, että yhteiskunnan pitää päättää.
Äänestys edessä syysistuntokaudella
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön valmistuttua asian käsittely jatkuu täysistunnossa. Lakiehdotus käsitellään kahdessa käsittelyssä. Ensimmäisessä käsittelyssä päätetään lakiehdotuksen sisällöstä. Toisessa käsittelyssä äänestetään lakiehdotuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä.
Alkoholilaista eduskunta äänestää siis vielä syyskauden aikana. Alkoholiprosentista tulee omantunnon kysymys, eli kansanedustajat saavat äänestää oman harkintansa mukaisesti.