Ruotsissa entistä useampi nainen kertoo joutuneensa seksuaalirikoksen uhriksi. Eniten lisäystä on nuorten naisten ryhmässä, selviää Ruotsin rikostenehkäisyneuvoston (Brå) laajasta tutkimuksesta.
Viimeisin tutkimusaineisto on kerätty viime vuoden keväällä, mutta raportti julkistettiin kokonaisuudessaan tiistaina.
Raiskauksen tai muun vakavan seksuaalirikoksen uhriksi kertoo joutuneensa noin 8–9 prosenttia 16–24-vuotiaiden naisten ryhmässä. Kasvua on noin 2–2,5 prosenttiyksikköä vuotta aiemmin tehtyyn tutkimukseen.
Kun mukaan lasketaan myös lievemmiksi katsotut seksuaalirikokset, kaikkiaan noin 34 prosenttia nuorista naisista kertoo olleensa erilaisten seksuaalirikosten uhri. Kasvua on lähes 8 prosenttiyksikköä vuotta aiempaan.
– Viimeisen viiden vuoden aikana olemme nähneet kehityksen, jossa aiempaa useampi nainen ilmoittaa joutuneensa seksuaalirikoksen uhriksi, Brån pääjohtaja Erik Wennerström kuvailee kehitystä.
Syitä kehitykseen selvitetään
Viranomaiset etsivät parhaillaan vastauksia siihen, mikä selittää huonoja tuloksia seksuaalirikoksia käsittelevässä aineistossa.
– Juuri nyt emme pysty sanomaan, mistä kehitys johtuu. Hallitus on edellyttänyt meitä toimittamaan viimeistään toukokuussa tarkemman raportin aiheesta, Wennerström sanoo.
Yleisellä tasolla Wennerström mainitsee kuitenkin kolme tekijää, jotka voivat vaikuttaa lukujen kasvuun.
– Ensinnäkin tapaukset voidaan aiempaa useammin kokea tai määritellä rikollisiksi, toisaalta aiempaa useampi ihminen saattaa kertoa uhriksi joutumisesta – ja on myös mahdollista, että yhä useampi on joutunut uhriksi, Wennerström sanoo.
Ruotsin kansallisen turvallisuustutkimuksen tiedot perustuvat laajaan kyselyyn, johon vastasi yli 70 000 ihmistä viime vuoden helmi–toukokuussa.
Myös Ruotsin poliisille ilmoitettujen seksuaalirikosten määrä on kasvanut takavuosiin verrattuna, selviää vuoden 2017 tiedoista.
Turvattomuuden tunnetta
Samalla kun yhä useampi nuori nainen Ruotsissa kertoo joutuneensa seksuaalirikoksen uhriksi, tuntee moni myös turvattomuutta ulkona liikkuessaan.
Noin parikymppisistä naisista yli 40 prosenttia kertoo, että on usein valinnut vaihtoehtoisen reitin tai kulkuvälineen turvattomuuden vuoksi ja rikosten pelossa.
– Tämä korostaa sitä, että ihmisten huoli on rationaalista. Tiedostetaan, että riski uhriksi joutumisesta on olemassa, Wennerström arvioi.
Ei ota kantaa
Hän ei halua ottaa kantaa siihen, millä toimilla turvallisuutta ja turvallisuuden tunnetta voitaisiin lisätä.
– Toivomme tutkimuksen toimivan tietopohjana hallitukselle, viranomaisille ja julkiseen keskusteluun, jotta voimme keskustella siitä, mitä asialle voi tehdä.
Ruotsin sisä- ja oikeusministerin, sosiaalidemokraattien Morgan Johanssonin avustaja viestitti, että ministerillä ei ole mahdollisuutta kommentoida aihetta STT:lle.