Lääkäri kysyi Ruotsin ennätysurheilijalta erektiosta – nuoren miehen vastaus oli karu

Victor Johansson on uinnissa Ruotsin ennätysmies, joka on kilpaillut olympialaisissakin. Nuoren miehen elämä on kuitenkin ollut monin paikoin paljon muuta kuin riemujuhlaa.

Pitkällä radalla Ruotsin rekordit 800 ja 1 500 metrin vapaauintimatkoilla kauhonut Johansson opiskeli 2010-luvun loppupuolella taloustiedettä Etelä-Kalifornian yliopistossa Los Angelesissa. Aftonbladetin mukaan tuolloin "kaikki meni pieleen". Johanssonin uintimääriä pienennettiin 100 kilometristä 20 kilometriin viikossa, ja rasvainen amerikkalainen ruoka maittoi.

Tätä nykyä 25-vuotias Johansson valottaa lihoneensa noin aikoina 15 kiloa.

– Olen usein nauranut ihmisille, joilla on selkäkipuja, että älkää nyt jaksako, mutta olin täysin halvaantunut kuukausien ajan, Johansson sanoo.

"Kolme kuukautta sitten"

Kun Johansson oli toipunut, hän yritti omin voimin piiskata itsensä kuntoon. Nuori mies lenkkeili, hiihti ja pumppasi rautaa. Hän oli kuitenkin rättiväsynyt samalla kun kilot putosivat. Kroppa ei toiminut.

– Painoin 62 kiloa ja törmäsin seinään, mutta en huomannut sitä itse. Ystäväni sanoivat, etten ollut oma itseni ja he olivat oikeassa. Olin masentunut ja surullinen. Väsynyt. Kun pandemia alkoi, otimme verikokeita ja testosteronitasoni olivat olemattomat.

Johansson kertoo lääkärin kysyneen häneltä seksielämästä. Hän ei kuitenkaan oikein ymmärtänyt, miksi.

– Milloin sinulla oli viimeksi erektio? lääkäri uteli perään.

Johansson joutui toteamaan karun seikan.

– Vastasin, että sen on täytynyt olla kolme kuukautta sitten. 

Suomalainen nainen äitihahmoksi

Johansson asui koronapandemian aikaan vanhempiensa luona ja lihoi kolmessa kuukaudessa 16 kiloa. Testosteronitasot nousivat raketin lailla ja uimari tunsi olonsa erinomaiseksi.

Vaikeudet odottivat kuitenkin jälleen kulman takana.

Joulukuussa 2020 Johansson tunsi suurta kipua toisella puolella niskaansa. Kaksi päivää myöhemmin hänellä oli kuumetta 41,2 astetta ja "kurkku näytti ilmapallolta".

Johansson intuboitiin ja hän vietti hengityskoneessa kaksi päivää. Hän sai kovan antibioottikuurin.

– Olin sairaalassa paljon yksin 70–80-vuotiaiden miesten kanssa. Vanhempanikaan eivät päässeet sisään koronaviruksen takia, joten koin oloni yksinäiseksi ja hukassa olevaksi. Olin 21-vuotias ja kauhusta kankeana.

Johansson selvittää saaneensa kovalla antibioottikuurilla ollessaan paljon komplikaatioita ja ihottuman koko kehoonsa.

– Luulin, että uintiurani olisi ohi. Oli kuin joku olisi läimäissyt minua kasvoihin ja sanonut kaksi sanaa: Lopeta. Uinti.

Johanssonin tukena sairaalassa oli kuitenkin "iäkäs suomalainen nainen". Naisesta tuli nuorelle miehelle äitihahmo.

– Kaikilla muilla oli paljon tekemistä, mutta hän kosketti minua kädellään ja puhui rauhoittavasti. Olet turvassa, hän sanoi.

"Elämä sylkee paskaa"

Johansson pääsi lopulta sairaalasta. Vaikka hänellä oli vielä joitain astmakomplikaatioita ja hän oli hengästynyt, uintiura ei ollut ohi.

Johansson pystyi jatkamaan urheilemista ja kilpaili vaikeuksiensa jälkeen kunnioitettavalla tasolla Tokion olympialaisissa 2021. Hän sijoittui kymmenenneksi 800 metrin vapaauinnissa ja oli 1 500 metrillä 18:s.

Vaikeuksia Johanssonilla on sittemminkin riittänyt. On ollut koronaa, norovirusta ja kylkiluun katkeamista, mutta Alabaman yliopistoon sittemmin vaihtanut ruotsalainen ei ole lyönyt uimahousujaan naulaan.

Hän pitää olympiafinaaliin yltämistä ensi vuonna Pariisissa realistisena ja mitalia mahdollisena.

– Jos olen jotain oppinut, niin sen, että elämä tulee sylkemään sinulle paskaa, mutta on silti mahdollista mennä eteenpäin.

Lue myös:

    Uusimmat