Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut liikuntalääketieteen erikoislääkäri Pippa Laukka suosittelee ennaltaehkäiseviä toimia selkäkivun välttämiseksi. Oikeanlainen hoito on myös tärkeää.
Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Pippa Laukka sanoo, että lääkäriin kannattaa hakeutua mikäli selkäkipu aiheuttaa hermoperäisiä ongelmia tai kipu on niin kova, ettei sen kanssa pärjää enää. Laukka suosittelee lääkitsemään selkäkipua riittävän suurilla määrillä tulehduskipulääkkeitä. Lääkkeet hillitsevät kipua ja samalla ne vaikuttavat kipua aiheuttavaan kudosärsytykseen. Lääkkeiden annosteleminen on kuitenkin yksilöllistä ja riippuu potilaan muista lääkityksistä.
Laukan mielestä esimerkiksi kiropraktikot ja osteopaatit voivat tukea perinteistä lääketiedettä selkäkivun hoitamisessa, mutta ajoitus on avainasemassa.
– Silloin, kun on akuutti selkäkipu, ei kannata mennä hierojalle. Monet tekevät sen virheen, että ajattelevat, että nyt ovat jumissa paikat, nyt täytyy päästä avaamaan lihaksia. Usein se nimenomaan pahentaa akuuttivaiheen kudosärsytystä.
Laukka suosittelee hakeutumaan kiropraktikolle tai osteopaatille joko ennen kuin selkä on kipeytynyt tai muutamaa viikkoa selkäkivun akuuttivaiheen jälkeen.
Noin 80 prosenttia suomalaisista kärsii selkäkivuista jossain vaiheessa elämäänsä. Selkäkipujen taustalla voi olla tärinä, kuormitus, heikot lihakset, vääränlainen nostaminen tai liiallinen istuminen, eli ”tuolitauti”.
– Sitä (istumista) on rinnastettu moneen muuhun hyvinvoinnin riskitekijään, on jopa verrattu tupakoinnin vaarallisuuteen. Kyllä on todettu, että istuminen on hyvinkin vaarallista.
Laukka muistuttaa, että selkäkivun ennaltaehkäisemisessä ja hoitamisessa on tärkeää huolehtia kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista – pitää huolta lihaksista, välttää täyttä liikkumattomuutta ja lopettaa tupakointi.
Miten välilevyt muuttuvat iän myötä? Millaisia apuvälineitä voi hankkia kotiin? Katso lähetys.