Mikä avuksi, kun selkäkipu iskee? Huomioi ainakin tämä: "Hidastaa toipumista"

Milloin selkäkivun vuoksi pitää suunnata lääkärille?

Selkäkipu on hyvin yleinen vaiva. Terveyskirjaston mukaan yli joka kolmannella työikäisellä suomalaisella on ollut alaselän kipua viimeksi kuluneen kuukauden aikana.

– Voi sanoa, että melkein jokainen kyllä jossain vaiheessa aikuisikää selkäkipua kokee, toteaa Selkäliiton selkäneuvonnan koordinaattori ja fysioterapeutti Satu Nieminen Huomenta Suomen haastattelussa.

Selkäkipuun voivat vaikuttaa monet eri tekijät, kuten vaikka oma mieliala ja stressi. Monelle saattaa tulla yllätyksenä, että myös univaje voi vaikuttaa.

– Liian vähäinen uni alentaa kipukynnystä, Nieminen selittää.

Selkäliitto kertoo sivuillaan, että unihäiriöt ja -vaje vähentävät syvän unen määrää, madaltavat kipukynnystä ja heikentävät kehon immuunivastetta. Uniongelmat myös estävät lihasten rentoutumista unen aikana ja vähentävät henkisiä voimavaroja ja voivat sitä kautta aiheuttaa tai pahentaa kiputiloja. Viheliäinen noidankehä syntyy, kun univaje pahentaa kipua ja kivut huonontavat unta.

Paraneeko selkäkipu itsestään? Milloin selkäkivun vuoksi pitää mennä lääkäriin?

Kuinka usein selkäkipu poistuu itsestään? Niemisen mukaan äkillisesti alkavista selkäkiputapauksista iso osa todella paranee pienellä hoidolla tai jopa itsestään muutamassa päivässä tai viikossa.

– Jos se oireilu ei lähde helpottamaan, kannattaa lähteä hakemaan apua. Jos on vakavia oireita, niin sitten lääkärille. Mutta tosiaan aina ei tarvitse lääkärillekään mennä, vaan myös fysioterapeutti voi tutkia ja antaa ohjeita, jos mukana ei ole vakavia oireita. 

Milloin oireet sitten ovat niin vakavia, että on paras mennä lääkäriin?

– Jos on tosi äkillinen, tosi sietämättömän kova kipu, tai on tosi voimakasta säteilykipua alaraajaan, tai alaraajassa on jopa voimattomuutta, pidätyskyvyn ongelmia tai virtsaamisen vaikeuksia, tunnottomuutta sukuelinten, peräaukon alueella. Tai on muuta yleisoiretta, kuten kuumetta, sellaista, mikä ei tavanomaiseen selkäkipuun kuulu, niin silloin on syytä mennä ihan lääkärille. Ja toki jos on joku isompi onnettomuus, niin silloinkin on hyvä sen lääkärin kautta käydä, Nieminen neuvoo.

Jos selkäkipu kestää useampia viikkoja, vaikkei edellä mainittuja oireita olisikaan, kannattaa silloinkin käydä ammattilaisen luona.

Selkäkipua voi omatoimisesti yrittää lieventää pienellä liikunnalla.

– Äkillisessä kivussa tärkein juttu on se, ettei jää sängyn pohjalle kokonaan. Vähän koittaisi palata liikuskeluun ja arkiaskareisiin. Toki voi olla, että tarvitsee keventää tekemistä ja tarvitsee välillä lepoa. Silloin voi hyödyntää lepoasentoja, että välillä lepuuttaa selkää ja sitten koittaa taas vähän liikkua. Täydellinen vuodelepo hidastaa toipumista, Nieminen muistuttaa.

Akuutissa kivussa ei kannata kokeilla kovatehoista treeniä, vaan olisi hyvä vain pysyä pienesti liikkeessä tai kokeilla kevyttä liikuntaa. Lue myös, millaisia liikkeitä selkäkipuisen kannattaa välttää.

Mistä selkäkipu yleensä johtuu? Millä tavoin unenpuute näkyy kivun kokemisessa? Kuinka usein töitä kannattaa tauottaa? Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta!

Osittaislähde: Selkäliitto

Lue myös:

    Uusimmat