Nivelrikon hoitoon ei ole olemassa ihmepillereitä. Potilaan on itse hoidettava itseään aktiivisesti. Fysiatrian erikoislääkäri Jari Arokoski neuvoo siihen keinot.
Liikunta
Nivelrikkopotilaalle on hyväksi kaikki liikunta, joka tuntuu itsestä hyvältä.
– Kiellettyjä lajeja tai mitään erityistä syytä rajoittaa liikkumista ei ole. Liikkua kannattaa lievästä kivustakin huolimatta, fysiatrian erikoislääkäri Jari Arokoski sanoo.
Parhaita ovat sellaiset lajit, joissa niveliin kohdistuva kuormitus on mahdollisimman matalaenergistä eikä vammautumisen riskiä ole.
– Näin ollen voisi suositella lajeja, joissa ei ole kovasti tärähdyksiä tai vääntöjä. Kävely sauvoilla ja ilman, vesiliikunnan eri muodot, pyöräily ja miksei näin talvella hiihto ja luistelukin, Arokoski luettelee.
– Ei juoksukaan ole kiellettyä, jos ihminen saa siitä liikkumisen iloa eikä se aiheuta pahenevaa nivelkipua, -turvotusta tai -jäykkyyttä.
Kannattaa muistaa, että nivelrikon oireet vaihtelevat aaltomaisesti.
– On jaksoja, jolloin oireita ei juuri ole. Silloin voi harrastaa vähän enemmänkin kuormittavaa lajia. Jos oireet taas pahenevat, kannattaa vaihtaa lajia tai puolittaa liikuntasuorituksen intensiteettiä tai kestoa.
– Polveen ilmaantuva turvotus tai ylipäätään pahempi pysyvämpi kipuilu on merkki siitä, että se laji ei sillä hetkellä sovi. Voi kuitenkin olla, että sama nivelrikkopotilas pääsee muutaman kuukauden päästä takaisin rakkaan lajinsa pariin, Arokoski sanoo.
Aiheuttaako juoksu nivelrikkoa?
– Jos nivelrakenteet ovat terveet eli niveleen ei ole kohdistunut vammoja tai muita rakennemuutoksia, niin hölkkä, juoksu tai mikään muukaan vapaa-ajan liikunta ei lisää nivelrikon riskiä. Terveet nivelet kestävät juoksemisen ja hölkän, Jari Arokoski sanoo.
Painonhallinta
Ylipaino on merkittävä riskitekijä polven nivelrikolle. Myös jo sairastuneen kannattaa hallita painoaan.
– Laihduttaessa nivelpintaan kohdistuva kuormitus pienenee ja liikkuminen helpottuu. On osoitettu, että lihavuus itsessään voi edesauttaa elimistössä syntymään hormonaalisia tekijöitä, jotka puolestaan edesauttavat nivelrikon pahenemista. Lisäksi on jopa arvioitu, että painoa pudottamalla voitaisiin vähentää tekonivelleikkausten tarvetta.
Vaikutuksia voi nähdä jo suhteellisen maltillisella laihdutuksella.
– Joskus oireiden lieventymiseen riittää viiden–kymmenen prosentin eli noin viiden–kahdeksan kilon painonpudotus. Ei se kaikkia vaivoja vie, mutta osin lievittää niitä.
– Liikunta yksinään ei laihduta. Pitää katsoa, mitä lautaselle laittaa ja miten paljon energiaa tulee. Paras tulos saadaan, kun yhdistetään ruokavaliohoito ja liikunta. Yhdessä ne ovat aina tehokkaampia kuin pelkästään toinen yksinään.
Ruokavalio
Arokoski sanoo, ettei ole mitään yksittäistä ruoka- tai ravintoainetta, joka olisi nivelten kannalta toista parempi tai toisaalta huonompikaan.
– Ihan normaali, monipuolinen ja painonhallintaa ylläpitävä ravitsemus, josta saa välttämättömät hivenaineet ja vitamiinit, on täysin riittävä. Mitään erityistä ruokavaliota ei tarvitse noudattaa.
Kipulääkitys
Kaikki nivelrikon hoidossa käytettävät kipulääkkeet ovat oireita lievittäviä.
– Ei ole olemassa mitään sellaista lääkeainetta tai ravintolisää, jonka olisi osoitettu parantavan nivelrikkomuutoksia tai estävän niiden etenemisen, Arokoski kertoo.
Lievissä nivelrikon oireissa paras vaihtoehto kivun lääkitsemiseen on parasetamoli.
– Turvallinen käyttöraja on kolme grammaa vuorokaudessa, ikäihmisillä maksimissaan kaksi grammaa vuorokaudessa.
– Parasetamoli soveltuu hyvin otettavaksi esimerkiksi ennen liikuntasuoritusta tai liikuntasuorituksen jälkeen. Se voi loiventaa kipuilua nelisen tuntia niin, että oireet vähenevät ja pääsee ylipäätään paremmin liikkumaan.
Jos parasetamoli ei riitä, esimerkiksi sormien tai polven nivelrikkoon kannattaa käyttää itsehoitoon tarkoitettuja tulehduskipugeelejä.
– Jos edelliset eivät auta, voi ajatella siirtymistä parasetamolista tulehduskipulääkkeiden puolelle. Itsehoitopuolella niitä ovat ibuprofeeni ja ketoprofeeni. Jos niistäkään ei saa lääkevastetta muutamissa päivissä, käyttö on syytä lopettaa ja kääntyä lääkärin puoleen tarkistamaan, soveltuvatko tulehduskipulääkkeet ylipäätään itselle ja mitä muita vaihtoehtoja on.
Apuvälineet
Nivelrikon sijainnista riippuen potilaalle voi olla hyötyä erilaisista apuvälineistä.
– Polvinivelrikkoon voi kokeilla erilaisia elastisia tai jäykempiä polvitukia. Vastaavasti rannenivelrikossa rannetuki ja peukalon tyvinivelrikossa peukalotuki voivat helpottaa oireita. Otekahvat, pullojen ja tölkkien avaajat ja ruoanlaiton apuvälineet helpottavat käsinivelrikkopotilaan arkea. Apuvälineteknikot ja toimintaterapeutit ohjaavat niiden käyttöön.
Alaraajan nivelrikkoa sairastava voi hankkia päivittäiselämän helpottamiseksi esimerkiksi korotettuja wc-istuimia, tukikahvoja tai pukeutumisen apuvälineiksi tarttumapihtejä ja kenkälusikoita.
– Liikkumisen apuvälineinä käytetään myös kävelykeppejä tai kyynärsauvoja, vaikeammissa tapauksissa rollaattoria, Arokoski sanoo.
"Viimeinen hoito on leikkaushoito"
Ortopedi Esko Kaartinen kertoi nivelrikon hoidosta Studio55.fi-lähetyksessä maaliskuussa 2014.
26:45