Erikoislääkäri Olli Simonen kertoo, miten tupakoinnin lopettaminen onnistuu. Jos valtakunnallinen tavoite saavutetaan, vuonna 2040 Suomessa ei enää sauhutella.
– Tupakoinnin lopettaminen tulee yleensä ajankohtaiseksi silloin, kun ihminen sairastuu, Olli Simonen sanoo.
– Toivottavaa tietysti olisi, että se tapahtuisi aikaisemmin. Kannustimena voi toimia esimerkiksi lasten hankkiminen tai se, ettei työajalla saa tupakoida.
Simonen kertoo, että aikaisemmin "kerrasta poikki"-lopettamista pidettiin hyvänä ratkaisuna. Kaikilla se ei kuitenkaan toimi.
– Koska puolet tupakoitsijoista on vaikeasti nikotiiniriippuvaisia, pikkuhiljaa vähentäminenkin on parempi kuin jatkaa kessuttelua entiseen tahtiin. Jossain vaiheessa toki tulee hetki, jolloin viimeinenkin savuke pitää tumpata ja kierre katkaista.
Lyö vetoa
Simonen kehottaa ajoittamaan tupakoinnin lopettamisen mielekkääseen ajankohtaan.
– Vuodenvaihde, merkkipäivä tai raskaus toimii yleensä hyvänä motivaattorina. Kannattaa vaikka lyödä vetoa ja hakea tukea ja rohkaisua kaverilta. On kuitenkin muistettava, että päätös lopettamisesta on aina oma.
– Ensimmäinen viikko ilman tupakkaa on kauhea. Seuraavat pari viikkoakin ovat vielä aika kovia. Se, kuinka kauan vieroittuminen kestää, riippuu omasta riippuvuuden tasosta ja siitä, käytetäänkö lopettamisen apuna esimerkiksi lääkkeellisiä nikotiinivalmisteita.
Riko rutiinit
Entä, kun tupakanhimo iskee?
– Ensinnäkin kannattaa rikkoa rituaalit, joihin tupakointi usein liittyy. Jos on tottunut siihen, että aamulla juo kahvit, lukee lehden ja käy tupakalla, asetelmaa on muutettava muutenkin kuin tupakoinnin osalta: jättää vaikka lehden lukematta tai lukee sen sängyssä jo ennen kahvia.
Moni tupakoitsija alkaa himoita sauhuja lounaan jälkeen. Silloin Simonen kehottaa keksimään vaihtoehtoista tekemistä, kuten kävely- tai juoksulenkin.
– Alkoholin käyttö on niin ikään yksi selkeimmistä lopettelevan tupakoitsijan vaaranpaikoista. Jos naapuri tarjoaa savuketta ja vakuuttaa, ettei se yksi mitään tee, humalassa kontrolli pettää.
Ei edes puolikasta
Simosen mielestä uusi tupakkalaki, joka kieltää tupakkatuotteiden ja niiden tavaramerkkien näkymisen kaupoissa, on toiminut.
– Aikaisemmin tupakkatuotteiden näkyvyys viestitti esimerkiksi lapsille, että tupakointi kuuluu aikuisen normaaliin, jokapäiväiseen elämään. Oman, tutun merkin osuminen silmiin teki myös tupakointia lopettelevien vieroittumisesta vaikeampaa.
– Kun on lopettanut, on tärkeää, ettei tupakkaa laita suuhunsa enää koskaan missään tilanteessa. Tupakoitsijan aivoihin on nimittäin rakentunut pysyvästi hyvää oloa tuottavia nikotiinin aineenvaihduntareittejä. Jos vetää vaikka vain puolikkaan savukkeen, tupakointi alkaa uudelleen.
Simonen sanoo, että yleensä koukkuun jäänyt tarvitsee useampia lopetuskertoja uskoakseen, ettei savukkeisiin todellakaan voi koskea enää ollenkaan.
Entä, jos tupakointia ei kerta kaikkiaan pysty lopettamaan kokonaan? Hyödyttävätkö edes väliaikaiset, savukkeettomat jaksot?
– Eivät mainittavasti. Toki terveysvaarat alkavat heti korjaantua, mutta eivät pysyvästi.
Joka vuosi vähemmän tupakoitsijoita
Simonen kertoo, että tupakoitsijoiden määrä laskee tasaisesti koko ajan.
– Vuosittain mennään prosentti–pari alaspäin. Virallinen valtakunnallinen tavoite on, että tupakointi loppuu Suomessa vuonna 2040.
Puolet lopettajista on niin vaikeasti riippuvaisia, että he tarvitsevat avuksi nikotiinikorvaushoitoa tai muita lääkkeitä sekä ulkopuolista tukea.
– Jos näyttää siltä, että omat voimat eivät riitä, kannattaa hakea ammattilaisen apua. Nikotiini on kova aine: aluksi se rauhoittaa ja tuottaa mielihyvää, mutta kun riippuvuus on kehittynyt, tupakoinnilla lähinnä pidetään vieroitusoireita kurissa. Nikotiiniriippuvuus on voimakkuudeltaan heroiini- ja kokaiiniriippuvuuden luokkaa.
Studio55.fi/Piia Simola
Kuvat: Colourbox.com
Tiesitkö? Tätä menthol ja sokerit tekevät tupakassa
Lääkäri: Sähkösavukkeet ovat vaarallisia - Ihmisiä joutunyt tehohoitoon
Lääkäri: Lääkkeelliset nikotiinivalmisteet korvattava sairausvakuutuksessa
Radikaali ehdotus taistelussa tupakkaa vastaan - Saisiko tämä sinut lopettamaan?
Lääkäri: Tämä hengenvaarallinen tapa voi vanhentaa jopa 20 vuotta
Lääkärit tupakoinnin lopettamisesta: Suomesta savuton vuonna 2040
Onko sinulla näitä merkkejä kasvoissasi? Ne voivat kertoa kohonneesta sydänsairausriskistä
Ex-tupakoitsija Sirkan elämä on nyt 10-metrisen muoviletkun varassa
Tupakka koukuttaa yhtä vahvasti kuin heroiini
Lääkäri kumoaa kolme myyttiä tupakoinnista
Äkkikuoleman riski pienenee jo tunnissa tupakoinnin lopettamisen jälkeen
Katso järkyttävät kuvat – Näin tupakoitsijan suulle ja keuhkoille käy!
Uskoisitko – Nämä ovat oudoimmat keinot lopettaa tupakointi!