Lääkäri väitti hormonikierukan pudonneen naisen huomaamatta – löytyi vatsaontelosta 11 vuoden päästä

7:27img
Ylilääkäri kertoo ehkäisykapselista videolla. Miksi se on parempi kuin ehkäisypillerit? Liittyykö siihen jotakin haittoja?
Julkaistu 17.02.2019 20:59

Petra Sundell

petra.sundell@mtv.fi

Amerikkalaisnaisen hormonikierukka pääsi liikkumaan kohdun seinämän läpi vastaonteloon asti.  Vasta 11 vuoden jälkeen tilanne huomattiin, kertoo New York Post.

Vuoden 2007 loppupuolella Melinda Nichols päätti, että hän oli synnyttänyt viimeisen lapsensa. Ohiolainen nainen oli kokeillut jo ehkäisypillereitä ja ehkäisyruisketta, mutta ne eivät olleet sopineet hänelle. Hän päätyi ottamaan Mirena-merkin hormonikierukan.

Melindan nuorimman pojan syntymästä oli ehtinyt kulua muutamia viikkoja, kun lääkäri asetti hänelle kierukan. Parin viikon päästä nainen saapui rutiiniröntgeniin, jossa piti varmistaa, että kierukka oli oikealla paikallaan.

Röntgenissä ei kuitenkaan näkynyt ollenkaan hormonikierukkaa. Lääkärin mukaan ehkäisyväline oli vain pudonnut pois naisen huomaamatta.

Melinda oli epäileväinen, mutta lääkäri sai hänet vakuutettua. Uuden kierukan sijaan hän päätyi kuitenkin munanjohtimien sidontaan.

Hormonikierukka oli sittenkin naisen sisällä

Yli kymmenen vuotta ehti kulua. Viime marraskuussa Melinda, 40, sitten reväytti selkänsä, ja hän joutui uuteen röntgenkuvaan.

Röntgenkuvista lääkäri havaitsi kuitenkin vuosia sitten asetetun kierukan – ja hyvin oudosta paikasta. Hormonikierukka oli ilmeisesti onnistunut puhkaiseman kohdunkaulan ja siirtymään naisen vatsaonteloon.

– Minulla ei ollut aavistustakaan. Se oli minussa melkein 11 vuotta, Melinda kertoo hämmennyksestään The New York Postille.


Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lääkeinfo.fi-sivustolla kerrotaan, että Mirena-hormonikierukan kanssa voi esiintyä kohdun seinämän puhkeamista tai kohdun seinämään tunkeutumista. Se tapahtuu yleensä asennuksen aikana, vaikka joskus tilanne voidaan havaita vasta myöhemmin.

Kierukka poistettiin

Perinatologian erikoislääkäri Stephen Chasen sanoo, että kohtuontelon ulkopuolelle siirtyneen kierukan riskeihin liittyy yleisimmin vain epätoivottu raskaus. Joskus siihen saattaa myös liittyä mystistä vatsakipua.

Ota välittömästi yhteyttä lääkäriin, jos epäilet hormonikierukan puhkaiseen tai tunkeutuneen kohdun seinämän läpi.

Puhkeamisen mahdollisia merkkejä ja oireita voivat olla:

  • voimakas kuukautiskipua muistuttava kipu tai ennakoitua suurempi kipu
  • runsas verenvuoto asetuksen jälkeen
  • muutamaa viikkoa pidempään kestävä kipu tai verenvuoto
  • äkilliset muutokset kuukautiskierrossa
  • kipu seksin aikana
  • et enää tunne Mirena-valmisteen lankoja

Niin oli myös Melindan tapauksessa, mutta hän ei ajatellut kivun olevan mitenkään poikkeuksellista.

Viime kuussa paikaltaan pois mennyt kierukka poistettiin Melindan sisältä vatsaontelon tähystyksessä.

Melinda vain jäi pohtimaan, miten hormonikierukkaa ei huomattu ensimmäisessä röntgenissä ja kuinka kauan pidempään se olisi hänen sisällään ollut, ellei hän olisi joutunut tutkimuksiin muista syistä.

Tapauksestaan hän haluaa kertoa julkisuudessa, ettei kenellekään toiselle naiselle kävisi samoin.

LUE MYÖS: Naiselle asennettiin ehkäisykierukka – toimenpiteellä karut seuraukset: "Pelkäsin, ettei vauvani muistaisi minua, jos kuolisin"

Lähteet: New York PostLääkeinfo.fi

Tuoreimmat aiheesta

Ehkäisy