Clara, 29, tuli raskaaksi kierukasta huolimatta – varma ehkäisykeino petti ja aiheutti munasarjan poiston

Kuusi faktaa: Tämä sinunkin tulisi tietää e-pillereistä 0:35
Katso myös, mitä sinunkin pitäisi tietää e-pillereistä.

Kahden lapsen äidillä oli käytössä varmaksi ehkäisykeinoksi uskottu kierukka, mutta hän tuli siitä huolimatta raskaaksi. Se oli Claralle valtava järkytys. 

Ruotsalaisen Claran, 29, raskaus osoittautui kohdunulkoiseksi, ja hän joutui operaatioon, jossa raskauskudos poistettiin. Aiheesta kirjoittaa Aftonbladet.

– Tein kaikkeni, etten tulisi raskaaksi, ja siitä huolimatta tulin, Clara kertoo. 

Clara on kahden lapsen äiti, joka oli kuullut kierukasta paljon hyvää ystäviltään. Kätilökin suositteli kierukkaa hänelle. 

Kun Clara sai outoja oireita, hänen lääkärinsä sanoi, että on aina olemassa pieni mahdollisuus, että hän on raskaana. Clara teki raskaustestin, ja se näytti positiivista. Tulos oli järkytys. 

Kohdunulkoinen raskaus pakotti lääkärit munasarjan poistoon 

Clara pelkäsi aborttia, joka hänen olisi mahdollisesti pakko tehdä. 

Gynekologilla kuitenkin selvisi, että kyseessä oli kohdunulkoinen raskaus. Alkio oli kiinnittynyt toiseen Claran munasarjoista, ja jotta raskaus saatiin päättymään, kyseinen munasarja piti poistaa. 

– En ole vielä 110-prosenttisesti päättänyt, haluanko lisää lapsia, joten munasarjan poistaminen oli pelottavaa. 

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Toisaalta se olisi ollut vielä paljon pelottavampaa, jos minulla ei olisi ollut jo lapsia. Silloin olisin ollut enemmän huolissani hedelmällisyydestäni, Clara pohtii. 

Claralle kokemus oli sen verran rankka, ettei hän aio suositella kierukkaa muille. 

Kierukan ehkäisytehon pitäisi olla varma 

Kierukka on monille naisille toimiva ehkäisykeino, mutta se vaatii seurantaa. 

Duodecim-sivuston mukaan kierukka poistuu itsestään jopa noin viideltä prosentilta käyttäjiä. Jos kierukka ei ole paikallaan kohdussa, sen ehkäisyteho ei ole yhtä hyvä, ja silloin kierukka joudutaan poistamaan.

Markkinoilla on hormonittomia kuparikierukoita ja hormonikierukoita. Molempien kierukoiden ehkäisyteho on varma, vaikkei vaikutusmekanismia tunneta aivan tarkkaan. 

Kierukkaraskauksiakin silti sattuu joskus. Kierukka tulee poistaa mahdollisimman pian raskauden alussa. Raskautta saa halutessaan jatkaa, koska kierukan ei ole todettu aiheuttavan sikiövaurioita. 

Lue myös:

    Uusimmat