Lääkekannabiksen käyttö kasvaa nopeasti. Vuonna 2014 tehtiin 223 myönteistä erikoislupapäätöstä lääkekannabikselle, kun vuonna 2011 luku oli 57 kappaletta.
Tämän vuoden toukokuun loppuun mennessä lupapäätöksiä on annettu 125 kappaletta.
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan Suomessa on käytössä neljää kannabisvalmistetta.
Niistä myyntilupa on annettu Sativex-nimiselle lääkekannabissuihkeelle, jota käytetään MS-taudin aiheuttaman lihasspastisuuden hoitoon. Sativex-määräyksen antaa neurologi, minkä jälkeen hoitoa voi jatkaa yleislääkäri.
Lääkekannabisluvat
Kannabis hoitona poikkeuksellinen vaihtoehto
Sativexin lisäksi on muita lääkekannabistuotteita, joita määrätään tautien hoitoon. Kyseiset valmisteet eivät ole Suomessa myyntiluvallisena kaupan, joten niitä varten on saatava myönteinen erityislupapäätös Fimeasta.
Toisin kuin Sativex, nämä lääkekannabisvalmisteet ovat kannabiskasvin kukintoa. Ne nautitaan yleensä syömällä tai höyrystämällä.
– Erityisluvan hakemisen tulisi olla poikkeustapaus, sillä lähtökohtaisesti pyritään käyttämään myyntiluvallisia valmisteita, ylilääkäri Arja Willman Fimeasta kertoo.
Erityisluvan voi saada vain, jos mikään muu hoito ei tule kysymykseen tai ei anna toivottua tulosta. Willman korostaa, että erityisluvallisia tuotteita määrätessään lääkäri on vastuussa määräämästään hoidosta.
Ei paranna sairautta, mutta auttaa oireisiin
Kielteisiä päätöksiä ei lääkekannabiksesta juuri tehdä. Vuonna 2013 on tehty yksi kielteinen erityislupapäätös.
Suomessa lääkekannabisreseptejä on kirjoitettu muun muassa erilaisiin kiputiloihin ja MS-tautiin, Willman kertoo. Sitä myönnetään sairauden oireiden lievittämiseen, sillä se ei varsinaisesti paranna tautia.
Lääkekannabiksen haittavaikutuksina voi seurata esimerkiksi väsymystä, kognitiivisten toimintojen ja muistin heikentymistä sekä sekavuutta ja huimausta.