Tästä syystä lääkärit ovat haluttomia määräämään lääkekannabista – "Siinä äkkiä leimautuu puoskariksi"

MTV:n Uutisaamussa keskusteltiin tänään lääkekannabiksesta. Tutkija Markus Storvikin mukaan lääkärit ovat haluttomia määräämään potilailleen kannabisjohdannaisia, vaikka niiden hyödyistä tietylle ryhmälle on olemassa näyttöä. Osa pelkää "mainehaittaa".

Lääkekannabiksen määrääminen tuli Suomessa mahdolliseksi vuonna 2008. Tutkimustietoa kannabioidien tehosta on kuitenkin vielä varsin vähän.

– Varsinkin MS-tautiin ja joissakin tapauksissa selkäydinvammoista johtuviin kiputiloihin lääkekannabis tuntuu joissakin tapauksissa vaikuttavan.

– Näyttö on varovaisen positiivista, mutta on suuri epävarmuus, että kenelle ja missä tilanteessa se vaikuttaa, Itä-Suomen yliopiston lehtori Storvik selittää tutkimustuloksia.

Parasta näyttöä lääkekannabiksen hyödyistä on saatu MS-tautia sairastavilla potilailla, joilla on lihasjäykkyyttä ja -kipua. Storvik kertoo, että tästä huolimatta useimmat lääkärit ovat haluttomia määräämään kannabispohjaisia valmisteita.

MTV Uutiset kertoi sunnuntaina Hannasta, joka sai MS-taudin aiheuttamiin kipuihinsa avun Sativex-valmisteesta kolmen vuoden ajan. Hän ei kuitenkaan saa enää reseptiään uusittua, sillä lääkettä määrännyt lääkäri on jäänyt eläkkeelle.

Hanna ei ole sen jälkeen löytänyt uutta lääkäriä, joka suostuisi kirjoittamaan hänelle Sativexia.


Storvik arvioi lääkäreiden haluttomuuden johtuvan ainakin osittain Valviran, Fimean ja Kelan kannanotoista, joissa on korostettu sitä, että kannabiksesta aiheutuu myöskin haittoja.

Storvikista niissä on vähätelty hyötyjä, joita jotkut potilaat voivat valmisteista saada.

– Vähän on viimevuotisen maskiselvityksen tapaista virhetulkintaa, että jos jostakin asiasta ei ole laadukasta näyttöä, se on näyttö sen puolesta, että asia ei voi toimia. Tämä tulkinta ei niinkään ole lääkärien ongelma, vaan sitä tuntuu tapahtuvan virkamiestasolla, Storvik arvioi.

"Lääkekannabikseen ei käytännössä pysty kuolemaan"

Storvik ihmettelee varsinkin Valviran tiukkoja tulkintoja. Hän nostaa esiin tanskalaisen lääkekannabisseurannan, jonka mukaan lievät haitat kuten väsymys ovat kannabisvalmisteissa yleisiä, mutta vakavat haitat harvinaisia.

Nyt Suomessa käytetään vakavien kipujen lievitykseen lähinnä opiaatteja, joiden vaikutuksesta kipuun ja kivun kokemukseen on Storvikin mukaan erittäin hyvää näyttöä. Kääntöpuolena ovat niiden haitat ja korkea riippuvuusriski.

– On myös erittäin suurta näyttöä, että opiaateista tulee erittäin suuria haittoja lähes järjestelmällisesti, Storvik sanoo.

– Lääkekannabikseen ei käytännössä pysty kuolemaan. Toisin kuin opiaatteihin.

"Siinä leimautuu äkkiä puskariksi"

Storvik selittää lääkäreiden haluttomuutta lääkekannabiksen määräämiseen myös lääkärikunnan kollektiivisella autonomialla.

– Lääkärikunta päättää keskenään, miten asiat ovat, Storvik selittää.

Tämä voi hänen mukaan johtaa myös siihen, että moni lääkäreistä jättää kannabisvalmisteen reseptin kirjoittamatta, koska pelkää "mainehaittaa".

– Jos lähtee poikkeamaan "portinvartijoiden" ja ylätasolla olevien henkilöiden näkemyksistä, siinä äkkiä leimautuu puoskariksi. Tätä on nähty monissa tilanteissa, vaikka poikkeavat näkemykset perustuisivat näyttöön tai muuhun tutkimukseen. Tai ne olisivat itse asiassa täysin linjassa saksalaisten, tanskalaisten tai ruotsalaisten käytäntöjen kanssa.

1010 1491306 UUTISKLIPIT Hanna on saanut lääkekannabiksesta apua rajuihin oireisiin – nyt hän ei löydä lääkäriä, joka uskaltaisi kirjoittaa reseptille jatkoa

Vakavasti sairas Hanna, 29, on käyttänyt yli 20 000 euroa lääkekannabikseen – kysyy nyt, miksi lääkettä on niin hankala saada.

Lue myös:

    Uusimmat