Lääkintöneuvos esittää neljä syytä maskien käyttöön – kovaa kritiikkiä STM:n kesäkuulle venyvästä maskiselvityksestä: "Kova työ löytää hyvät perusteet olla toista mieltä"

Tarkempi ohjeistus ikäihmisille korona-ajan oloihin 9:52
Näin sosiaali- ja terveysministeriöstä kommentoitiin suojamaskeista tehtävää selvitystä MTV:n Uutisaamussa.

Lääkintöneuvos Heikki Pälve hämmästelee sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kansliapäällikön Kirsi Varhilan arvioita kasvomaskeista tehtävästä selvityksestä ja niiden käytöstä.

Lääketieteen tohtori Pälve kritisoi julkisessa Facebook-päivityksessään Varhilan puheita Ylen tiistai-illan A-studiossa.

Varhilan mukaan nyt on tullut akuutiksi selvittää, mitä tieteellistä näyttöä kasvomaskien käytöstä on. Luvassa on selvitys ja kirjallisuuskatsaus, mutta Varhilan mukaan hallituksessa keskusteltiin paljon myös siitä, pitäisikö asiasta tehdä tieteellinen tutkimus. Se olisi kuitenkin vienyt liikaa aikaa. Varhila on arvioinut, että selvitys valmistuisi kesäkuun lopulla.

– Voin helpottaa hommaa, Pälve kirjoittaa Facebookissa ja listaa neljä pointtia.

Hän huomauttaa, että koronaviruksen tarttumistapa on pisaratartunta.

–Pisaroita syntyy puhuessa ja niitä lentää metrien päähän yskäisyn ja aivastuksen yhteydessä. Maski vähentää tätä. Hyvä kirurginen maski estää sen 100 %:sti. Huono maski vain vähentää. Teoreettisesti se siis toimii, Pälve toteaa.

Toiseksi hän muistuttaa, että Yhdysvaltain kansanterveysvirastolla (CDC) on vahvat hartiat ja se kannattaa maskin käyttöä. Hän ihmettelee, että STM alkaa nyt selvittää asiaa ja valmista tulee vasta kesällä.

–Suomen THL:lla/STM:llä on kova työ löytää hyvät perusteet olla toista mieltä.

Jos se ei toimi, poistetaan käytäntö

Lopuksi hän viittaa tutkittuun tietoon.

–Influenssaan liittyen on osoitettu 80 %:n alenema tartuttavuudesta maskia käytettäessä. Etupainotteisesti ministeriö voisi aloittaa maskin käytön tutkimuksen osana strategiaa Suomessa heti nyt ja jos se sitten osoittaudu toimivaksi, poistetaan käytäntö, Pälve huomauttaa.

–Maailman johtavat lääketieteelliset lehdet Lancet, Jama, BMA ovat ottaneet kantaa maskien puolesta.

Pälve ihmettelee, miksi kaikki tämä ei riitä, vaan hallitus tekee oman selvityksen.

– Ei vakuuta. Ja tälle selvitykselle on annettu kovasti aikaa. Ei vakuuta tämäkään.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtaja Juha Tuominen ihmetteli A-studiossa samaa jo maanantaina. Pälve huomauttaa, että Tuominen summasi hallituksen tilaaman selvityksen tuloksen ”minuutissa ja heti”.

– Maskia kannattaa käyttää tilanteissa, joissa turvaetäisyydestä huolehtiminen ei onnistu. Sellaisia ovat mm. kaupat ja joukkokuljetusvälineet. Kaikki maskit vähentävät pisarointia, Pälve sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat