Lääkkeiden hinnat ovat jatkaneet laskuaan viime vuosina. Ruuan hinta puolestaan on noussut vuodesta 2010, ilmenee Tilastokeskuksen tiedoista.
Tilastokeskuksen mukaan reseptilääkkeiden kuluttajahinnat eli lääkkeistä maksetut omavastuut laskivat lähes 18 prosenttia tammikuusta 2010 joulukuuhun 2019.
Suomen Apteekkariliitto kertoo reseptilääkkeiden kuluttajahintojen olleen laskussa vuodesta 2009, jolloin lääkkeiden viitehintajärjestelmä otettiin käyttöön.
Reseptilääkkeiden kuluttajahinnat saattavat liiton mukaan vaihdella vuoden sisällä paljonkin.
– Alkuvuoden nousu johtuu lääkekorvauksissa vuoden 2016 alussa käyttöön otetusta alkuomavastuusta. Kela maksaa lääkekorvauksia vasta sen jälkeen, kun asiakas on ensin itse maksanut 50 euroa korvattavista reseptilääkkeistään vuoden alusta lukien, selittää Apteekkariliiton talousasiantuntija Monna Apajalahti-Markkula.
Viime vuosien hintatilastoja lääkkeisiin vertaillut Apteekkariliitto kertoo ruoan hinnan nousseen jyrkästi vuoteen 2014 ja kääntyneen sen jälkeen laskuun. Loivaa laskua kesti vuoden 2017 puoliväliin, jonka jälkeen ruoka on taas kallistunut. Elintarvikkeet ja alkoholittomat juomat ovat kallistuneet vuosien 2010 ja 2019 välillä lähes 18 prosenttia. Keskimäärin kuluttajahinnat nousivat viime vuosikymmenellä yli 14 prosenttia.
Tilastokeskus kerää lääkkeiden hinnat kuluttajahintaindeksin laskentaan keskitetystä tietokannasta, johon on tallennettu kaikki Suomen apteekeissa myydyt resepti- ja itsehoitolääkkeet.