Lääkkeitä Kiinasta, humalassa ajoa – tällaisten kohujen keskellä mediapomot ovat viime aikoina olleet

Graafikoiden kuva mediapomot kohujen keskellä
Kaius Niemi, Jussi Tuulensuu, Pekka Mervola. Useat mediapomot ovat joutuneet viime aikoina kohujen keskelle.
Julkaistu 13.03.2023 14:55
Toimittajan kuva

Tommi Forsman

tommi.forsman@mtv.fi

Useat mediapomot ovat joutuneet viime aikoina erilaisten kohujen keskelle. Tuorein tapaus sai alkunsa Vostok ry:n 30-vuotisjuhlissa ja päättyi Aamulehden vastaavan päätoimittajan Jussi Tuulensuun eroon.

Vostok on Tampereen yliopiston journalistiikan, kuvajournalismin ja visuaalisen journalismin opiskelijoiden ainejärjestö. Järjestö kertoi maanantaina, että sen vuosijuhlassa oli esiintynyt häirintätapauksia.

Sanoman mukaan tapahtumia selvitettiin tarkemmin, ja tilanteeseen liittyi selkeä päihtymys tärkeässä sidosryhmätilaisuudessa sekä epäasiallinen, ahdistavaksi koettu käytös naisia kohtaan.

– Emme hyväksy epäasiallista käytöstä emmekä minkäänlaista häirintää työssä tai työhön liittyvissä tapahtumissa, tähän meillä on selkeä ohjeistus. Myös alkoholinkäyttöön liittyen meillä on olemassa toimintamallit, joita on varmasti hyvä edelleen tarkentaa, sanoo Sanoma Media Finlandin toimitusjohtaja Pia Kalsta tiedotteessa.

1:28imgSanoma-pomo kommentoi häirintäkohua – Aamulehden Tuulensuu saa lähteä.

Lue tausta: Jussi Tuulensuu jättää tehtävänsä Aamulehden vastaavana päätoimittajana

Näistä tapauksista uutisoitiin aiemmin

Sanomalehti Keskisuomalaisen vastaava päätoimittaja Pekka Mervola sai tammikuussa langettavan päätöksen Julkisen sanan neuvostolta pakinoivasta kolumnista. Neuvoston mielestä kolumni käsitteli kolmea julkisuudesta tunnettua naista tavalla, joka oli halventava ja leimaava.

Pekka Mervola pohti kesäkuussa lehden verkkosivuilla julkaistussa kolumnissaan, voitaisiinko toisen ihmisen pukeutuminen tai vähäpukeisten somekuvien julkaisu tulkita seksuaaliseksi häirinnäksi.

Freelancer-kohun keskelle joutuneen Hymy-lehden päätoimittajan Mika Lahtonen taival päätoimittajana päättyi maaliskuun alkupuolella, kun Otavamedia päätti sulauttaa Hymyn osaksi Seura-lehden perhettä. Otavamedia osti aiemmin Hymyn Mika Lahtosen omistamalta Pressimiehet-firmalta.

Lahtonen joutui aikaisemmin kyseenalaisten huomion kohteeksi, kun Journalisti-lehti paljasti hänen kohdelleen freelancereita kyseenalaisesti ja muun muassa urkkineen näiden luottotietoja.

Journalisti-lehden mukaan Lahtonen oli myös julkaissut helmikuussa Facebookissa outoja väitteitä entisestä työkaveristaan. Lahtonen väitti joutuneensa salailemaan Hymyssä työskennelleen entisen kollegan puolisolta sitä, että puoliso käyttäisi prostituoitujen palveluja.

Journalistin mukaan väitteet olivat ex-kollegan mukaan täysin valheellisia. Mika Lahtonen oli Journalistin mukaan tarjonnut entiselle kollegalleen myös 20 000 euron sovintorahaa.

Niin ikään maaliskuun alussa paljastui, että Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne on saanut sakkorangaistuksen lääkerikkomuksesta. Telanne toi maahan määräystenvastaisesti lääkkeitä. Telanteen tiedoilla tilattiin Kiinasta kaksi eri lähetystä, jotka sisälsivät parisen sataa tablettia lääkettä, joka vaatii Suomessa reseptin. Suomessa asiasta uutisoi ensin Ilta-Sanomat.

Media-alan johtohahmoihin liittyvistä tapauksista merkittävin oli Helsingin Sanomien vastaavan päätoimittajan Kaius Niemen eroon johtanut tapaus. Niemi siirtyi pois tehtävästään sen jälkeen, kun hän jäi marraskuussa kiinni humalassa ajamisesta Sanomatalon parkkihallissa.

Niemen syytettä törkeästä rattijuopumuksesta on määrä käsitellä käräjillä huhtikuussa.

0:54imgHS:n entinen vastaava päätoimittaja Kaius Niemi sai syytteen törkeästä rattijuopumuksesta

Jutun lähteenä myös STT.

Lue myös: Helsingin Sanomien uusi vastaava päätoimittaja on Erja Yläjärvi – "Vakuutti journalistisella näkemyksellään"

Tuoreimmat aiheesta

Media