Lähde: Egyptin ilmastokokouksessa päästy sopimukseen menetysten rahastosta

2:02img
EU uhkaa kävellä ulos ilmastoneuvotteluista, jos tulos ei ole riittävän kunnianhimoinen
Julkaistu 19.11.2022 15:47(Päivitetty 19.11.2022 17:55)

MTV UUTISET – STT

Neuvottelut jatkuvat ilmaston lämpenemisen hillintää koskevasta kysymyksestä.

Egyptin ilmastokokouksessa on päästy sopimukseen vahinkojen ja menetysten rahastosta haavoittuvassa asemassa oleville maille, jotka ovat kärsineet sään ääri-ilmiöistä. Asiasta kertoo EU-lähde uutistoimisto AFP:lle.

Sen sijaan neuvottelut jatkuvat ilmaston lämpenemisen hillintää koskevasta kysymyksestä. Aiemmin tänään EU ilmoitti, ettei se hyväksy isäntämaa Egyptin pohjapaperia COP27-ilmastokokouksessa, koska siinä ei pyritä vähentämään päästöjä riittävästi. EU haluaa pitää kiinni 1,5 asteen tavoitteesta.

AFP:n haastatteleman Ranskan energiasiirtymästä vastaavan ministeriön edustajan mukaan Egypti kyseenalaisti ehdotuksellaan viime vuoden ilmastokokouksessa Glasgow'ssa saavutetun edistyksen päästövähennyksissä.

Ministeriön edustaja totesi, että Ranskan ja Euroopan unionin maiden on mahdotonta hyväksyä esitystä.

– Ongelma on, että Egypti puheenjohtajamaana yrittää puskea läpi tekstin, joka poistaisi mailta velvollisuuden tiukentaa säännöllisesti kansallisia päämääriään saavuttaakseen 1,5 lämpöasteen tavoitteen, hän sanoi.

1,5 asteen tavoitteella viitataan Pariisin ilmastokokouksessa tehtyyn päätökseen, jonka mukaan ilmasto ei saisi lämmetä sen enempää verrattuna esiteolliseen aikaan. Glasgow'ssa maat päättivät tarkastella omia päästötavoitteitaan vuosittain.

Lue myös: Kehitysmaat haluavat uuden rahaston - Kiista ilmastonmuutoksen aiheuttamien tuhojen korvaamisesta kehitysmaille jumittaa Egyptin ilmastoneuvotteluja

EU valmis kävelemään ulos neuvotteluista

Euroopan unioni jää mieluummin kokouksessa tuloksetta kuin saa huonon tuloksen ilmastoneuvotteluissa, sanoo Euroopan komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans. Hänen mukaansa Euroopan unioni on valmis kävelemään ulos ilmastoneuvotteluista.

Timmermans lisäsi kuitenkin, että EU toivoo edelleen hyvää lopputulosta kokouksesta. Twitterissä hän kommentoi neuvottelujen olevan yliajalla.

 

–  Euroopan unioni on yhtenäinen tavoitteessaan liikkua eteenpäin ja rakentaa sen pohjan päälle, josta sovimme Glasgow'ssa, hän kirjoitti.

–  Viestimme yhteistyötahoille on selvä: emme voi hyväksyä sitä, jos 1,5 asteen tavoite kuolee tänne tänään, hän jatkoi.

Puheenjohtajamaa Egyptin mukaan suurin osa kokoukseen osallistuvista valtioista piti sen pohjaehdotuksia tasapainoisina. Kokouksen puheenjohtaja Sameh Shoukry sanoi, että valtaosa osapuolista antoi ymmärtää pitävänsä tekstiä tasapainoisena ja että se voi johtaa mahdolliseen läpimurtoon, joka voi tuoda yhteisymmärryksen.

Ohisalo ajaa laajaa irtautumista fossiilisista polttoaineista

Kokoukseen osallistuva ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr.) kommentoi neuvottelujen tilannetta STT:lle puolenpäivän aikaan.

–  Puheenjohtamaa on tuonut ehdotuksia pöytään. Näyttää hyvin pitkälle siltä, että ei olla pitämässä kiinni siitä, että ilmasto ei lämpenisi enempää kuin puolitoista astetta. Jokainen heikennys siihen tavoitteeseen tarkoittaisi käytännössä muun muassa jäätiköiden sulamista, lisää tulvia, lisää kuivuusjaksoja ja heikompia viljelyolosuhteita, Ohisalo sanoo.

Ohisalon mukaan EU ei ole 1,5 asteen tavoitteensa kanssa yksin vaan sitä tukevat myös monet muut maat.

–  On paljon maita, jotka pitävät erittäin tärkeänä tätä tavoitetta ja katsovat, että ne eivät voi lähteä täältä Glasgow'ta heikommilla tuloksilla ulos. Totta kai toivomme, että pikkuhiljaa alkaisi löytyä pöytään kompromissiesityksiä. Vielä emme ole lähteneet neuvotteluista, mutta aina sellainenkin mahdollisuus on, Ohisalo sanoo.

Ministeri on mukana neuvottelemassa kokouksen yleispäätöstekstistä eli kokouksen keskeisistä poliittisista viesteistä.

–  Keskusteluja on käyty hyvin paljon teknisellä, ei niinkään poliittisella tasolla. Taustalla yritämme vaikuttaa muun muassa siihen, että saisimme mahdollisimman paljon maita mukaan esimerkiksi kirjaukseen, jossa haluttaisiin irtautumista fossiilisista polttoaineista. Ei siis vain kivihiilestä, vaan aidosti irtautumista laajemminkin, hän sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Egypti