Maria Ohisalo, WWF ja EU pettyneitä Egyptin ilmastokokouksen päätöksiin

Ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoo olevansa pettynyt sunnuntaiaamuna päättyneen Egyptin COP27-ilmastokokouksen tuloksiin.

Kokouksessa vahvistettiin viime vuonna Glasgow'ssa tehty sitoumus, jonka mukaan maapallon lämpeneminen pyritään rajaamaan 1,5 asteeseen. Ohisalo kertoo ympäristöministeriön tiedotteessa, että Egyptin kokouksen päätökset eivät kuitenkaan heijasta kiirettä saada tämä rajaus tehtyä.

– Olen pettynyt siihen, minkälaiset kirjaukset kokouksesta saatiin päästöjen vähentämisestä, Ohisalo sanoo tiedotteessa.

Kansainvälinen ympäristöjärjestö WWF suhtautuu myös kriittisesti uusiin kirjauksiin lämpenemisen rajaamisesta.

– Vitkuttelun seurauksena riski siitä, että maapallon keskilämpötila nousee yli 1,5 asteen kriittisen rajan, kasvaa entisestään, WWF Suomen ilmastovastaava Bernt Nordman sanoo järjestön tiedotteessa.

YK:n pääsihteeri syyttää kunnianhimottomuudesta

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres ilmaisi heti, ettei hän ole tyytyväinen ilmastokokouksen lopputulokseen. Guterres kertoi lausunnossaan, että päästöjä on vähennettävä merkittävästi nyt, eikä kokous hänestä onnistunut huomioimaan tätä.

Pääsihteeri muistutti, että 1,5 asteen tavoite edellyttää valtavia investointeja uusiutuvaan energiaan ja fossiilisista polttoaineista irtautumista.

– Maailma tarvitsee edelleen jättimäisen loikan ilmastokunnianhimossaan.

Uusi ilmastorahasto aloittaa kahden vuoden kuluttua

Egyptissä päästiin sopuun uuden ilmastorahaston perustamisesta, jolla tuetaan kaikkein haavoittuvimpia maita ilmastonmuutoksen aiheuttamia tuhoja vastaan. Rahaston on määrä aloittaa kahden vuoden kuluttua, ja sen valmistelu alkaa heti.

– Rahoitusta voitaisiin kerätä esimerkiksi kansainväliselle lento- ja meriliikenteelle tai fossiiliyhtiöille ja -energialle kohdistetuilla maksuilla, Ohisalo sanoo.

YK.n pääsihteeri Guterres kutsui rahastoa tarpeelliseksi poliittiseksi viestiksi luottamuksen rakentamiseksi, mutta hän painotti, ettei se riitä.

Eräänlainen voitto ilmastotaistelussa rahasto joka tapauksessa on, sillä keskustelujen alkaessa ilmastonmuutoksen aiheuttamat vahingot ja menetykset eivät olleet virallisella asialistalla. Kehittyvät maat kuitenkin ajoivat asiaa voimakkaasti yhteistuumin, mikä mursi varakkaiden saastuttajien vastustuksen. Varakkaat maat ovat aiemmin vastustaneet ajatusta, koska ne ovat pelänneet loputtomia maksuvelvoitteita.

Vedenpinnan nousu uhkaa kokonaisia kulttuureja ja valtioita

Vahinkoihin ja menetyksiin luokitellaan monenlaisia ja -laajuisia ilmastovaikutuksia, kuten äkkitulvien mukanaan viemiä siltoja ja koteja sekä merenpinnan nousun vuoksi katoamisuhan alla olevia kulttuureita ja kokonaisia saarivaltioita.

Tänä vuonna esimerkiksi Pakistanissa on ollut katastrofaalisia tulvia ja Somaliaa uhkaa kuivuuden aiheuttama nälänhätä. Maailmanpankki arvioi, että Pakistanin tulvat aiheuttivat 30 miljardin dollarin vahingot ja taloudelliset menetykset.

Monia ilmastokriisistä eniten kärsiviä maita koettelee myös kiihtyvä inflaatio ja paisuva velkataakka.

EU vaati tekstin muotoiltavaksi niin, että Kiinan kaltaiset varakkaat kehittyvät maat eivät ole rahaston hyötyjinä. Lisäksi eurooppalaiset halusivat laajan rahoittajapohjan, mikä viittaa Kiinaan ja muihin hyvin pärjääviin kehittyviin maihin.

Monet ongelmallisimmat kysymykset jäävät siirtymäkomitean ratkaistaviksi. Komitea raportoi ensi vuoden Dubain ilmastokokoukselle, jonka on määrä saada rahasto toimintaan.

EU myös pettynyt sopimukseen

Myös Euroopan unioni on pettynyt COP27-ilmastokokouksessa tehtyyn sopimukseen, joka ei ole EU:n mukaan tarpeeksi kunnianhimoinen päästöjen vähentämisen osalta.

Euroopan komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans ilmaisi pettymyksensä lopputulokseen kaksi viikkoa kestäneen kokouksen päätöstilaisuudessa. 

Hän sanoi, että sopimus ei tuo suurimmille päästöjen aiheuttajille tarpeeksi suuria lisävaatimuksia lisätä ja nopeuttaa päästöjen vähentämistä.

Tämä ei ole riittävä Timmermansin mukaan riittävä askel eteenpäin ihmisten tai planeetan näkökulmasta.

EU uhkasi jo vetäytyä

Neuvottelujen oli alun perin määrä päättyä perjantaina. Kansainvälisten medioiden mukaan monet osallistujat eivät ole juurikaan nukkuneet kahteen vuorokauteen ja monilla on vaikeuksia pitää silmiään auki.

Lopullisen tekstin läpikäymisessä pidettiin ylimääräinen tauko Sveitsin pyynnöstä, koska maa halusi lisäaikaa tekstin tarkasteluun.

Monet kunnianhimoista sopimusta toivovat maat vaativa tiukkoja toimia ja aiemmin asetetuissa tavoitteissa pysymistä.

EU ilmoitti perjantaina, ettei se hyväksynyt isäntämaa Egyptin pohjapaperia, koska siinä ei pyritty vähentämään päästöjä riittävästi. EU halusi pitää kiinni 1,5 asteen tavoitteesta eli pitää ilmaston lämpenemisen korkeintaan 1,5 asteessa verrattuna esiteolliseen aikaan.

Nyt lämpötila on noussut noin 1,2 astetta, ja maailmassa on jo nähty mittavia muuttuvasta ilmastosta johtuvia sään ääri-ilmiöitä.

Euroopan komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans sanoi tuolloin, että EU jäisi mieluummin vaille tulosta kuin saa huonon tuloksen. Hänen mukaansa Euroopan unioni oli valmis kävelemään ulos ilmastoneuvotteluista. Asiantuntijoiden mukaan pysyttely 1,5 asteen lämpenemisessä suojelee paremmin kaikkein mittavimmilta ilmastovaikutuksilta. Tällä hetkellä tehdyt toimet eivät ole riittäviä, ja maailma on matkalla kohti noin 2,5 asteen lämpenemistä. 

Lue myös:

    Uusimmat