Lahdessa lävähti historian hurjin leuanvetotulos – lajilegenda hämmästyi Marian uudesta ME:stä

ME-nainen Maria Kojoukhova antaa täsmävinkit leuanvetoon ja näyttää hurjan suorituksen 2:03
Maria Kojoukhova antaa tällä videolla maailmanennätysnaisen täsmävinkit leuanvetoon ja näyttää perään hurjan suorituksen.

Maria Kojoukhova kiskoi naisten kaikkien aikojen kovimmaksi leuanvetotulokseksi megalomaaniset 54 toistoa Lahdessa. Suomalaisvoimailija paransi aiempaa maailmanennätystään yhdellä toistolla.

Kirkkonummella asuva Kojoukhova oli tehnyt leuanvetokilpailuissa kahdesti aiemmin 53 toistoa, kerran vuonna 2022 ja kerran 2023. Kyseinen noteeraus oli tähän saakka naisten historian paras tulos toistoleuanvedossa. Lauantaina Kojoukhova pisti vielä paremmaksi ja veti toiston enemmän itselleen ennestäänkin tutussa Fitness Expo -tapahtumassa Lahden Messukeskuksessa.

– Hyvältä tuntuu. Kaksi vuotta sitten tein täällä messuilla ennätyksen myös. Jotain näissä messukisoissa on sellaista, mikä saa viimeisen pinnistyksen ulos, 60-kiloisten sarjassa leukansa vetänyt, 55,4-kiloiseksi punnittu Kojoukhova summasi.

Voimalajien monitaitaja on kisaamassa Fitness Expossa sunnuntaina vielä toistovoimapunnerruksessa ja maksimihauiskäännössä, joissa käydään tänä viikonloppuna SM-kisat. Toistovoimapunnerruksessa tähtäimessä on Suomen ennätys, maksimihauiskäännössä Kojoukhova arvelee voivansa yltää mitaleille.

– Tämä oli lämppäkisa, Kojoukhova kevensi leuanvedosta naurun saattelemana.

Maailmanmestaruudet 2022 ja 2023 sekä toisto- että lisäpainoleuanvedossa voittanut Kojoukhova itse asiassa kertoi pääpainon olleen toistovoimapunnerruksen kehittämisessä viime aikoina.

– Se on koko ajan kehittynyt ja tämä on vähän junnannut paikallaan jonkin aikaa. Toistovoimapunnerrusta olen priorisoinut, mutta näköjään tämä (leuanveto) tuli siinä samassa.

"Jännitti aika paljon tehdessä"

Vaikka jokaisen toistonsa hyväksytysti tehnyt Kojoukhova toivoi yltävänsä ME:hen, hän ei ollut siitä etukäteen lainkaan varma.

– Kyllä minua jännitti aika paljon tehdessä. Rupesin analysoimaan ja miettimään, tuleeko vai eikö tule. En pystynyt yhtään tietämään.

Kojoukhovalla epävarmuus jatkui aivan viimeiseen toistoon asti.

– Tuntui vain, että voi loppua koska vain. Koska sitten kun se loppuu, se loppuu kuin seinään.

Uuden ME:n sinetöinyt päätöstoisto tuli vielä mallikkaasti.

– Se oli ihan jees, mutta enempään en olisi pystynyt.

Joonas Mäkipelto: "Onhan se kova"

Suomen leuanvedon legenda, lukuisia maailmanennätyksiä urallaan tehnyt Joonas Mäkipelto hämmästeli, että Kojoukhova teki niin huiman tuloksen tässä tapahtumassa.

– Onhan se kova. On hienoa nähdä, että messutapahtumassa joku pystyy sen tapahtumaan. Ei ole vielä edes arvokisa, Mäkipelto kommentoi.

Hän viittasi lajin SM- ja MM-kisoihin. 

– Siellähän vasta ihmisen pitäisi olla kondiksessa.

Toistoleuanvedon SM-mitaleista ollaan kilpailemassa marraskuun loppupuolella Hämeenlinnassa. Kaiken lajissaan kokenut Mäkipelto liekitti Kojoukhovaa povauksellaan.

– Sanotaan näin, että jos Maria vetää nyt 54, niin kyllä minä odottaisin, että SM:eissä tulisi 60. Miksei voisi saada? 58 ainakin. Ihan täysin mahdollista se on, kun tehoja lähtee hakemaan.

Mäkipelto on vetänyt miehissä kaikkien aikojen ykköstuloksen 88 toistoa viime vuonna. Lauantaina Fitness Expossa Mäkipelto veti 56 hyväksyttyä toistoa, mutta hän tähtää jälleen ennätyslukemiin SM-kisoissa.

Tästä saat Suomen mestarin vinkit hauiskääntöön – Maria Kojoukhova takoo liukuhihnalta toistoja 2:27
Leuanveto on auttanut Kojoukhovaa myös hauiskäännössä. Hän on voittanut aiemmin kilpaillussa toistohauiskäännössä kaksi Suomen mestaruutta ja näyttää tällä vidolla, miten hauistoistoja taotaan.

Lue myös:

    Uusimmat