Kommentti: Suomalaisen voimanaisen superviikonloppu mylläsi historian uusiksi – "Poikkeuksellisen kova urheilija"

ME-nainen Maria Kojoukhova antaa täsmävinkit leuanvetoon ja näyttää hurjan suorituksen 2:03
Maria Kojoukhova antaa tällä videolla maailmanennätysnaisen täsmävinkit leuanvetoon ja näyttää perään hurjan suorituksen.

Maria Kojoukhovan viikonloppu Lahden Nordic Fitness Expossa oli poikkeuksellista supersuorittamista, kirjoittaa MTV Urheilun toimittaja Tuomas Hämäläinen.

Lähivuosina on tiuhaan tuskailtu suomalaisten urheiljoiden vaisuutta ja kansainvälistä menestymättömyyttä. Huomio suuntautuu usein erityisesti olympialajien urheiluun. Sen ulkopuolella on kuitenkin lajeja, joissa lukuisat suomalaiset tekevät tekevät kovaa ja huomionarvoista tulosta. Viikonloppuna Lahdessa käydyn Nordic Fitness Expon myötä mainittakoon esimerkiksi fitness ja monet voimalajit.

Viikonlopun sävähdyttäneimpiä urheilijoita oli Maria Kojoukhova. Kirkkonummella asuva 35-vuotias voimanainen on parhaiten tunnettu suomalaisten hallitsemasta leuanvedosta, jossa Kojoukhova on voittanut maailmanmestaruuksia kahdet sekä toisto- että lisäpainoleuanvedossa. Laji ei ole suuri, mutta Kojoukhovan suoritukset ovat.

Kojoukhova oli jo kahdesti tehnyt naisten kaikkien aikojen kovimmaksi toistoleuanvetotulokseksi 53 toistoa, mutta lauantaina tuohon irtosi toisto lisää. 

55,4-kiloiseksi punnittu Kojoukhova kiskoi 54 leukaa. Hän vieläpä paljasti, että leuanvedon sijaan harjoittelussa oli priorisoitu toistovoimapunnerrusta, jonka SM-kilpailu oli ohjelmassa seuraavana päivänä – maksimihauiskäännön SM-kisan kanssa.

Kojoukhovan päässä olivat sahanneet ristiriitaiset ajatukset. Hän kertoi miettineensä jopa, vetäisikö leuoissa itseään aivan piippuun, koska hän halusi yrittää seuraavana päivänä toistovoimapunnerruksen SE:tä. Kojoukhova tuumi, että olisi voinut jäädä harmittamaan, jos hän olisi jäänyt leuanvedossa SE:stä täpärästi – ja voimia olisi samalla syöty. Kojoukhovan luontokaan ei kuitenkaan anna jättää kesken, ja onneksi hän antoi parastaan.

Uutta putkeen

Penkkipunnerruslajeissakin arvokisamitaleita saavuttaneen Kojoukhovan tulokset eivät ole tavanneet missään kohtaa romahtaa, vaan hän on niin sanotusti aina (tulos)kunnossa.

Vaikka 54 leuan maksimaalinen suoritus on raju rypäisy, niin vain vajaan vuorokauden palautumisella Kojoukhova voimapunnersi liukuhihnamaisesti menemään, sillä kertaa 52,2-kiloisena.

60-kiloisten sarjassa kilpailleella Kojoukhovalla oli 35 kiloa kuormana, kun hän takoi jalat penkin yläpuolella tehtävän, aiemmin sotilaspenkkipunnerruksena tunnetun voimapunnerruksen toistokilpailussa 61 toistoa tauluun. 

Se on Suomen kaikkien aikojen suurin toistovoimapunnerruksen kisatulos. Aiempi ennätys oli 60 toistoa. Kojoukhovan oma ennätys oli parin viikon takaa 59 toistoa.

Toistovoimapunnerruskisan jälkeen Kojoukhova pokkasi vielä 35,5 kilon tuloksella SM-pronssia maksimihauiskäännöstä, vaikka oli ilman painoluokkia kilpaillussa lajissa kevyt.

Leuanvetopomo hehkuttaa

Voimapunnerrustakin hyvin seurannut Suomen Leuanveto ry:n puheenjohtaja Jyrki Eriksson pohtii Kojoukhovan kykenevän voimalajeissaan siihen, mihin esimerkiksi huippuyleisurheilijat arvokisoissa: hurjia tuloksia voi syntyä perättäisinä päivinä vaikkapa juoksulajeissa. Kojoukhovan jälki on yhtä kaikki harvinaista ja kyse on kuitenkin eri voimailulajeista.

– Tämä kertoo siitä, että hän on poikkeuksellisen kova urheilija ja kestävyysominaisuuksiakin löytyy melkoisesti, että hän pystyy molemmissa tuollaiset valtavat toistomäärät tekemään, Eriksson sanoo.

Edellisen päivän toistoleuanvetorehkiminen on omiaan väsyttämään kroppaa ja lihaksia, mutta Kojoukhova myös nauttii kisaamisesta. 

– Hän pystyy kyllä latautumaan ja laittamaan kaiken peliin suorituksessa. Sieltä voi yllättäen tulla kova tulos, kun on hyvä paikka nostaa, hyvä tuntuma ja on tätä ennen herkistellyt ja ollut hyvässä kunnossa.

Kojoukhovan ylävartalon voimat ovat ylipäätään väkevät.

– Tiettyyn pisteeseen asti lajit tukevatkin toisiaan. Vahvasta selästä on hyötyä penkissä ja kyllä leuanvedossakin tarvitaan rintaa, olkapäitä ja ojentajia, joita tarvitaan penkissä.

Niillä ominaisuuksilla ja reippaalla treeni- sekä urheiluinnolla on tehty järeää jälkeä.

Maria Kojoukhova nostaa penkistä vakuuttavat raudat 0:25
Rauta on Maria Kojoukhovalle kevyttä myös penkissä. Katso tästä, miten vakuuttavan toiston hän punnertaa klassikkoliikkeessä.

Tästä saat Suomen mestarin vinkit hauiskääntöön – Maria Kojoukhova takoo liukuhihnalta toistoja 2:27
Leuanveto on auttanut Kojoukhovaa myös hauiskäännössä. Hän on voittanut aiemmin kilpaillussa toistohauiskäännössä kaksi Suomen mestaruutta ja näyttää tällä vidolla, miten hauistoistoja taotaan.

Lue myös:

    Uusimmat