Lähes kolminkertainen hinta – viisi yhtiötä vastaa MTV:lle, miten sähkö on kallistunut: "Ensi talvi voi olla hyvinkin haastava"

2:16imgKäytätkö sähköä yöllä, koska silloin se on halvempaa? Asiantuntija arvioi säästömyytit
Julkaistu 04.05.2022 05:41
Toimittajan kuva
Leo Jaakkonen

leo.jaakkonen@mtv.fi

Salla Laurila

Sähkön hinta on noussut ropisten Suomessa ja muualla Euroopassa. Kysyimme viideltä sähköyhtiöltä, miten hinnat ovat nousseet ja mistä se johtuu.

Esimerkit havainnollistavat sähkön hinnan nousua viiden sähköyhtiön tarjoamissa tuotteissa. Vastaukset MTV:n kysymyksiin on toimitettu yhtiöistä sähköpostilla. Lisäksi hintoja on selvitetty yritysten verkkosivuilta.

Fortum

Fortum tarjoaa muiden sähköyhtiöiden tavoin asiakkailleen vakiohintaisia sopimuksia ja määräaikaisia sopimuksia. Vakiohintainen sopimus enintään 2000 kWh vuosikäytölle maksaa 25 euroa kuukaudessa.

Kolmen kuukauden hinnoittelua noudattavan sopimuksen sähkön hinta on tällä hetkellä 13,28 senttiä kilowattitunnilta. Yhtiöstä kerrotaan hinnan olleen vuoden 2020 alussa noin 8 senttiä kilowattitunnilta. Hintaan vaikuttaa myös kulloinenkin vuodenaika.

Vattenfall

Vattenfallilta kerrotaan, että kuukausihintainen sopimus enintään 2 500 kWh vuosikulutuksella on noussut 15 eurosta 25 euroon, eli lähes 67 prosenttia.

Kahden vuoden mittaisessa määräaikaisessa sopimuksessa sähkön hinta on tällä hetkellä 12,89 senttiä kWh:lta. Määräaikaisten sopimusten hinnat ovat Suomen markkinoilla noin 2,5-kertaistuneet viime kesästä, yhtiöstä kerrotaan.

Helen

Heleniltä kerrotaan, että jos kahden vuoden mittaisen määräaikaisen sopimuksen solmi 1.4.2020, sähkön hinta uusille asiakkaille oli 4,98 snt/kWh, kun taas 29.4.2022 solmitussa sopimuksessa se on 12,87 snt/kWh.

Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen hinnat ovat samalla aikavälillä muuttuneet 6,99 sentistä kilowattitunnilta 13,99 senttiin.

Viimeisin nousu tehtiin 1. toukokuuta 2022, kun sähkön hintaa nostettiin 3,20 senttiä kilowattitunnilta toistaiseksi voimassa oleviin sopimuksiin. Se tarkoittaa reilun viiden euron nousua kuukaudessa 2000 kWh vuodessa kuluttaville talouksille, Heleniltä kerrotaan. Tällä tasolla sähköä kuluu 1-2 asukkaan kerrostaloasunnossa. Sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuva nelihenkinen perhe kuluttaa sähköä kuitenkin vuodessa arviolta 19 000 kilowattituntia, jolloin sähkölasku nousisi kuussa lähes 50 eurolla.

Tampereen Sähkölaitos

Tampereen Sähkölaitos Oy:n määräaikaisessa, reilun kahden vuoden sähkösopimuksessa sähkön hinta on 11,99 senttiä kilowattitunnilta. Hinnan muutoksesta kertoo se, että koronan alkaessa hinnat romahtivat ja olivat alimmillaan vain hieman yli 4 snt/kWh.

Toistaiseksi voimassa olevan vesisähkön hintaa nostettiin tammikuussa 7,95:stä 11:een senttiin kilowattitunnilta. Aiemmin hinta oli yhtiön mukaan kolmen vuoden ajan 5,95 snt/kWh markkinan oltua vakaa.

Lumme Energia

Lumme Energian kahden vuoden määräaikaisen sopimuksen saa nyt 12,3-12,7 snt/kWh hintaan. Vielä syksyllä 2021 pohjoismainen markkinahinta oli määräaikaisissa sopimuksissa noin 6 snt/kWh. Tilanne muuttui nopeasti marras-joulukuussa, ja hinnat nousivat yli kymmeneen senttiin, yhtiöstä sanotaan.

Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen hinta on tällä hetkellä 11,93 senttiä kilowattitunnilta. Hinta nousee hintatarkistuksen seurauksena kesäkuun alusta 13,43 senttiin.

Epävarmat ajat

Hintojen nousun taustalla vaikuttavat energiaraaka-aineiden, kuten maakaasun ja hiilen heikko saatavuus sekä viileä kevät ja kylmä viime talvi. Lisäksi heikko sademäärä vaikuttaa vesisähkön tuotantoon nostaen hintatasoa.

Tällä hetkellä sähköyhtiöiden vastauksissa toistuu myös Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan tuoma epävarmuus markkinoille.

– Tilanne Ukrainan ja pakotteiden osalta elää kuitenkin päivä päivältä, joten muutoksia voi tapahtua, Fortumin Suomen-kuluttajaliiketoiminnasta vastaava Tomi Hänninen toteaa.

Yhtiöt tarkkailevat sähkön tukkuhintaa ja markkinatilannetta jatkuvasti.

– Elämme sähkömarkkinoilla erittäin epävarmoja aikoja, ja kukaan ei varmasti osaa sanoa miten hinnat kehittyvät markkinoilla, sähkömarkkina-asiantuntija Peter Strandberg Vattenfallilta kertoo.

Helpotusta ei ole luvassa

Tilanteeseen ei ole luvassa nopeaa helpotusta. Energian hintatasojen palautuminen vuoden takaisiin hintoihin ei ole näköpiirissä.

– Ensi talvi voi olla hyvinkin haastava, liiketoimintajohtaja Mika Ahola Lumme Energiasta sanoo.

Sähkönhintojen nousu vaikuttaa koko Eurooppaan, eikä Suomi ole yksin kohonneiden hintojen kanssa.

– Suomessa hinnat ovat itseasiassa Euroopan alhaisimpien joukossa, myynti- ja asiakaspalvelun johtaja Anu-Elina Hintsa Heleniltä toteaa.

Katso myös: Öljyn ja sähkön hinnannousu on lisännyt korvaavien lämmitysmuotojen kysyntää

1:53img

6.5.2022 kello 7.09 juttua on korjattu. Lumme Energian vastauksessa puhuttiin aiemmin virheellisesti hinnan noususta kymmeneen euroon, kun kyse oli kymmenestä sentistä. 

Tuoreimmat aiheesta

Sähkö