Moni suomalainen pohtii parhaillaan, minkälainen sähkösopimus olisi pitkällä aikavälillä kannattavin. Energiayhtiö Helenin mukaan talvella nähty innostus vaihtuvahintaiseen pörssisähköön on selvästi taittumassa ja moni on palaamassa jälleen kiinteähintaisiin sopimuksiin.
Viime vuodenvaihteen poikkeustilanne energiamarkkinoilla yllätti kuluttajat, ja moni tuli tarttuuneksi jopa 40 senttiä kilowattitunnilta maksaneeseen sähkösopimukseen. Samalla vaihtuvahintaisen pörssisähkön suosio kasvoi nopeasti, mutta nyt suunta on muuttunut, kertoo energiayhtiö Helen.
– Mielenkiintoista on, että jos maaliskuussa noin 70 prosenttia asiakkaista valitsi pörssisähkön, niin tällä hetkellä enää noin kolmannes, eli sekä kiinteähintaisten määräaikaisten että toistaiseksi voimassa olevien sopimusten osuus on kasvanut voimakkaasti, sanoo myynnistä ja asiakaspalvelusta vastaava johtaja Anu-Elina Hintsa.
Markkinahintainen pörssisähkön kuukausikohtainen keskihinta oli viime vuoden loppupuoliskolla korkeimmillaan 32 senttiä kilowattitunnilta. Tänä vuonna hinta on suorastaan romahtanut, sillä vaihteluväli on ollu 3-9 senttiä kilowattitunnilta.
Lue lisää aiheesta: Kommentti: Kalliin määräaikaisen sopimuksen todellinen hinta selviää vasta tulevaisuudessa
Helen tarjosi asiakkaille heinäkuun alussa kahden vuoden määräaikaista sopimus noin 11 sentin kilowattihintaan. Hintoihin ei siis odoteta viime vuoden kaltaisia piikkejä, joten pörssisähkö on edelleen monelle kuluttajalle edullisin vaihtoehto pitkällä aikavälillä. Toisaalta siihen sisältyy myös riskejä.
– Kuluttajan kannalta pörssisähkösopimuksesta pääsee hyötymään silloin kun tukkuhinnat laskevat, mutta jos tulee niukkuustilanne, kuten kova pakkanen, niin pörssisähkösopimus voi tulla kalliimmaksi. Silloin kuluttaja kantaa käytännössä riskin kokonaan, sanoo markkinoista vastaava johtaja Antti Paananen Energiavirastosta.
Sähkön tulevia hintoja ennakoidaan futuurimarkkinoilla. Niiden perusteella ensi talven sähkön verollinen markkinahinta olisi noin 11 senttiä kilowattitunnilta ja sen jälkeen noin 8-9 senttiä kilowattitunnilta.
Viime vuosina noin puolella suomalaisista on ollut määräaikainen sähkösopimus, jonka voi saada tällä hetkellä noin 11 sentin kilowattihintaan. Viime syksyn poikkeushinnat poikivat kuitenkin kanteluita, joiden seurauksena Kuluttajariitalautakunta suosittaa, että määräaikaisten sopimusten hintojen kohtuullisuutta voitaisiin tarkastella myös jälkikäteen. Sähköyhtiöiden mukana suosituksen noudattaminen lähinnä nostaisi sähkön hintoja.
– Kuluttajariitalautakunnan suoritus on aika erikoinen. Voidaan sanoa, että jos sen mukaisesti toimittaisiin, niin kyllähän se tulisi rajoittamaan sitä, minkälaisia sopimuksia kuluttajille tarjotaan. Eli se johtaisi tilanteeseen, jossa erilaisia sähkösopimusten tyyppejä olisi huomattavasti vähemmän tarjolla, Helenin Hintsa toteaa.