Tesoman lähiö sijaitsee Tampereen länsiosissa. Aluetta kehitetään useiden eri hankkeiden avulla; yhtenä niistä on valtakunnalliseen Lähiö 2000-ohjelmaan kuuluva turvallisuushanke. Projekti on osa myös Tampereen kaupungin omaa turvallisuusohjelmaa "Turvallisin Tampere" .
Tesoma rakennettiin samaan aikaan kuin suurin osa Suomen muistakin lähiöistä, pääosin 30 vuotta sitten. Alueella asuu noin 4500 ihmistä. Tilastojen valossa se ei ole sen ongelmallisempi kuin kaupungin muutkaan lähiöalueet. Miksi sitten juuri se on otettu turvallisuusohjelmaan?
Projektipäällikkö Kirsti Lahtisen mukaan ratkaisu oli lähinnä organisatorinen: "Kun kaupungin aluekehityksen yhteyteen sijoitettiin turvallisuusohjelma, oli luontevaa nostaa turvallisuus suunnittelun keskeiseksi lähtökohdaksi seuraavassa lähiöuudistuskohteessa. Se oli Tesoma.
Lahtinen korostaa sitä, että turvallisuus on yhtä kuin viihtyisyys ja hyvinvointi. "Kun asuinalue on viihtyisä, asukkaat voivat hyvin ja silloin on myös turvallista - ja päinvastoin: kun alueella on turvallista, se lisää asumisen viihtyisyyttä.
Parannukset pääosin peruskorjausten yhteydessä
Jokaiselta asuinalueelta - oli kysymys lähiöistä tai keskusta-alueista - voidaan osoittaa selviä "kriisipesäkkeitä", joiden turvallisuusjärjestelyt ovat vuorossa ensimmäisinä. " Se mistä asukkaat puhuvat, on ennen kaikkea liikenne: katuverkko ja kevyen liikenteen väylät. Samoin valaistus tulee aina hyvin nopeasti esille."
Yksi erityiskohde ovat suuret parkkipaikat. Myös markettien ja kauppakeskusten ympäristöt ovat helposti ongelmallisia, viheralueilla usein järvenrannat ja pusikot - ylipäätään erilaiset epämääräiset, epäsiistit ja hoitamattomat alueet.
Leikkipaikat keräävät myös usein häiriöitä ja häiriköitä. "Tämä riippuu leikkipaikan sijainnista, suunnittelusta ja rakentamisajankohdastakin. Uudet ovat parempia kuin vanhat ja huonokuntoiset leikkipaikat. Tärkein asia on kuitenkin ehkä sijainti: jos leikkipaikka sijaitsee keskellä korttelimetsää tai näkymättömissä asuintaloista, silloin se on aina vaaravyöhykkeessä."
Kovin radikaaleja toimenpiteitä Tesomaan ei tarvita, eikä niihin ole mahdollisuuksiakaan: "Ympäristöllehän ei voi enää tehdä mitään suuria asioita. Rakennuksia ei olla purkamassa sen takia, että se sijaitsee turvallisuusnäkökulmasta katsoen väärässä paikassa. Toimenpiteet ovat itse asiassa aika pieniä, normaalin peruskorjauksen yhteydessä tehtäviä asioita. Useimmiten ne liittyvät julkisivujen, sisäänkäyntien ja piharakennelmien parantamiseen. Valaistus on keskeinen kysymys. Pysäköintialueiden uudelleenjärjestelyllä voidaan saada aikaan todella suuria parannuksia."
Lisää asiasta myös: Rikoksentorjuntaneuvosto - Tesoman turvallisuushanke