Lähteet: Bidenilta lupa Ukrainalle hyökätä USA:n aseilla Venäjän puolelle Harkovan lähellä

Muun muassa Politicolle ja AFP:lle puhuneiden viranomaislähteiden mukaan päätös koskee ainoastaan Harkovan puolustusta.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto on antanut Ukrainalle kaikessa hiljaisuudessa luvan käyttää Yhdysvaltain toimittamia aseita iskuissa Venäjän puolelle Ukrainan Harkovan alueen lähellä.

Asiasta kertovat viranomaislähteidensä pohjalta muun muassa uutissivusto Politico sekä uutistoimisto AFP. Lähteiden mukaan päätös koskee ainoastaan Harkovan puolustusta, eikä Yhdysvaltain suhtautuminen syvälle Venäjälle tehtyihin iskuihin ole muuten muuttunut.

AFP:n lähteen mukaan Yhdysvallat sallii Ukrainan käyttää saamiaan aseita paitsi vastahyökkäyksissä Venäjän hyökätessä ukrainalaisia vastaan, myös ennakoivissa iskuissa, kun Venäjän havaitaan valmistautuvan uusiin iskuihin.

Belgorodista isketty jatkuvasti Harkovaan

Viranomaislähteiden mukaan Yhdysvallat ei esimerkiksi edelleenkään salli Ukrainan käyttävän sen saamia ATACMS-ohjuksia pitkän kantaman iskuihin Venäjälle.

Osa Ukrainaa tukevista länsimaista on sanonut, että maa saa käyttää sille toimitettuja aseita myös Venäjälle tehtäviin iskuihin, mutta Yhdysvallat on ollut asiassa edelleen muita varovaisempi. Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken antoi kuitenkin keskiviikkona ymmärtää, että tähän linjaan voi olla tulossa muutos.

Koillis-Ukrainassa lähellä Venäjän rajaa sijaitseva Harkova on Ukrainan toiseksi suurin kaupunki. Harkovan kaupunki sekä laajempi Harkovan alue ovat olleet Venäjän Belgorodin alueelta tekemien jatkuvien iskujen kohteena Venäjän laajan hyökkäyksen alkuajoilta lähtien.

Venäläisiskut surmasivat kolme Harkovassa

Harkovan kaupungissa ainakin kolme ihmistä on saanut surmansa ja 16 loukkaantunut Venäjän tekemissä iskuissa, sanoi Harkovan alueen kuvernööri Oleh Synegubov varhain perjantaina.

Kuvernöörin mukaan loukkaantuneiden joukossa on myös ensihoitaja, minkä lisäksi ambulanssi vaurioitui iskuissa.

Synegubovin mukaan Venäjä iski Harkovaan ensin kertaalleen ja toisen kerran, kun paikalle oli saapunut lääkintä- ja pelastushenkilöstöä sekä lainvalvontaviranomaisia.

Kuvernööri korosti, että kaikki iskut kohdistuivat yksinomaan siviilikohteisiin.

Viime viikonloppuna Venäjä surmasi 16 ihmistä Harkovassa rautakauppaan osuneissa iskuissa.

Lue myös:

    Uusimmat