Puolustusvoimien mielestä Ukrainaa pitäisi jatkossa avustaa suoraan puolustusteollisuudelta ostetuilla tuotteilla.
Ruotsissa puolustusvoimat kehottaa maan hallitusta siirtymään Ukrainalle annettavassa aseavussa pois omien varastojen tyhjentämisestä, kertoo Svenska Dagbladet.
Lehden haltuunsa saaman osin salaisen asiakirjan mukaan Ukrainalle lahjoitettavaa sotamateriaalia pitäisi puolustusvoimien mukaan ostaa jatkossa suoraan puolustusteollisuudelta.
Ruotsin pääesikunnan päällikkö Michael Claesson vahvistaa lehdelle, että omia varastoja ei voi määrättömästi verottaa samalla kun Ruotsin omaa puolustusta on tarkoitus vahvistaa. Hänen mukaansa Ruotsissa on jo ohitettu piste, jossa omien varastojen tyhjentämisestä olisi pitänyt siirtyä uusien tuotteiden ostamiseen lahjoitettavaksi Ukrainaan.
Ruotsi ilmoitti keskiviikkona toistaiseksi suurimmasta aseapupaketistaan Ukrainalle. Se sisältää muun muassa panssaroituja miehistönkuljetusajoneuvoja sekä kaksi tutkavalvontakonetta. Paketin kokonaisarvo on yli 1,1 miljardia euroa.
Toisin kuin Suomi, Ruotsi on tiedottanut julkisuuteen antamansa sotilasavun sisällöstä.
Lue myös: Ruotsilta jättimäinen apupaketti Ukrainaan – sisältää kaksi tutkavalvontakonetta
Riskinotollakin on rajansa
Kenraaliluutnantti Claesson muistuttaa, että Ukrainan sotilaallisessa tukemisessa on jo lähtökohtaisesti kysymys harkitusta riskinotosta.
– Totta kai aseapu vaikuttaa Ruotsin puolustuskykyyn. Mutta se on riski, jonka olemme olleet valmiita ottamaan yhdessä hallituksen kanssa, Claesson sanoo Svenska Dagbladetille.
Kokonaan varastojen ovia ei aiota Ruotsissa sulkea, vaan vanhentuvaa tai helposti korvattavaa materiaalia riittää yhä pois annettavaksi. Kyseeseen tulevat Claessonin mukaan esimerkiksi tykistöammukset, joiden viimeinen käyttöpäivä alkaa lähestyä.
Pääesikunnan päällikkö torjuu kuitenkin ajatuksen, että Ruotsi voisi Ukrainan avustamisen nimissä luopua edes tilapäisesti jostain sotilaallisesta suorituskyvystään. Se ei ole hänen mukaan mahdollista niin kauan, kun lähellä on maa , jolla on kykyä ryhtyä sotilaallisiin toimiin Ruotsia vastaan. Venäjän aikeet voivat muuttua nopeasti, Claesson muistuttaa.
– Tilanteesta voi tulla aivan yhtäkkiä akuutti joko meidän tai jonkun liittolaismaamme osalta.