Yhdysvaltalaismedia CNN:n haastattelemien länsiviranomaisten mukaan Venäjä ottaa Ukrainassa käyttöönsä yhä vanhempaa kalustoa.
Panssarivaunujen osalta tuorein esimerkki tästä ovat väitetyt havainnot T-55-tankeista, joita alettiin valmistaa vuonna 1958.
Perspektiiviä T-55-vaunun ikään antaa se, että presidentti Vladimir Putin syntyi vuonna 1952 ja Neuvostoliiton johtaja Josif Stalin kuoli 1953.
– He aloittivat T-80- ja T-90-tankeilla, sitten siirryttiin T-72-tankkeihin ja olemme nähneet ensimmäisten T-55-vaunujen päätyneen kunnostettavaksi. Tilanne on sama tykkien osalta, nimettömät länsiviranomaiset sanovat CNN:n mukaan.
Venäjän panssarivaunutappioiden lähempi tarkastelu on osoittanut, että maan armeijan nykyaikaistaminen on ollut ainakin jossain määrin myytti, jota lännessäkin päädyttiin toistelemaan. Lisää aiheesta voi lukea täältä.
Esimerkiksi yhdysvaltalaislehti Forbes on puolestaan uutisoinut kuvasta, jossa T-55M-panssarin väitetään oleva Etelä-Ukrainassa Zaporizhzhjan alueella. Kuvan aitoutta ei ole tiettävästi vahvistettu. Kyseinen kuva löytyy alempana olevasta tviitistä.
Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.
Vaunuvanhusten väitetystä lähettämisestä kohti Ukrainaa uutisoitiin jo maaliskuun lopulla, joskin tuolloin todistusaineiston laadusta oli epäselvyyttä.
Ajatushautomo Institute for the Study of War otti maaliskuussa kantaa T-54/T-55-vaunujen väitettyyn käyttöönottoon. Sen mukaan venäläisten tankki- ja miehistötappioiden voi olettaa kasvavan vanhojen tankkien käytön myötä, sillä ne olisivat hyvin haavoittuvaisia moderneja panssarintorjunta-aseita vastaan.
Toisaalta voidaan myös esittää argumentti, että on parempi taistella vanhojen tankkien kanssa kuin kokonaan ilman tankkeja.
Venäjän jalkaväkisotilaat ovat alkuvuodesta yhä tiheämmin valittaneet panssarituen puutetta. Myös Venäjän armeijan tuorein hyökkäystaktiikka antaa viitteitä siitä, että se pyrkii säästämään äkillisesti paikka paikoin vähiin käyneitä panssarivaunujaan.
Lue myös: ISW: Putin jo nimesi syntipukit siltä varalta, että Ukrainan keväthyökkäys onnistuu
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Tällainen vaunu on T-54/T-55
Kalustoesittelyissä T-55-tankit on tapana niputtaa yhteen T-54-vaunujen kanssa, sillä yhtäläisyyksiä on selvästi enemmän kuin eroja.
Yleisesti ottaen T-54- ja T-55-vaunuista puhutaankin nimellä T-54/T-55 niiden samankaltaisuuden vuoksi. T-55-vaunuista tosin puuttui aluksi ilmatorjuntaan kykenevä konekivääri. Molemmat vaunut on aseistettu 100 millimetrisellä tykillä.
T-55:n iso etu on parempi suoja kemiallisia ja biologisia aseita sekä ydinaseita vastaan. Ulkoisesti vaunuja on ilman harjaantumatonta silmää vaikea erottaa toisistaan. Vanhemmissa T-54-vaunuissa tosin on erilainen torni kuin tuoreemmissa T-54- ja T-55-tankeissa.
Tankkiperheeseen kuuluvia vaunuja valmistusmääräarviot vaihtelevat 96 500 ja 100 000 välillä.
Lue myös: Siperiasta löytyi Wagner-sotilaiden hautausmaa
Ensimmäistä kertaa T-54/T-55-sarjan vaunuja käytettiin taistelutehtävissä tiettävästi vuonna 1956, jolloin Neuvostoliitto hyökkäsi Unkariin kukistaakseen vallankumouksen.
Tämän jälkeen T-54/T-55-tankit ovat sotineet kymmenissä konflikteissa, mukaan lukien Vietnamin sodassa ja Irakin sodissa.
Myös Ukrainalla on ilmeisesti käytössään kyseisiä tankkeja, sillä Slovenian uutisoitiin syyskuussa 2022 lahjoittavan Ukrainalle päivitettyjä versioita T-55-panssarivaunuista.
0:39